Η Βαρκελώνη βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο να προστατεύσει τα δάση της από τις πυρκαγιές, χρησιμοποιώντας «τετράποδους πυροσβέστες». Για την ακρίβεια, 290 πρόβατα και κατσίκες μπήκαν στη «μάχη» της πρόληψης, προσπερνώντας πεζοπόρους και ποδηλάτες στο μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο της πόλης νωρίτερα φέτος. Το καθήκον τους ήταν να μασουλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερη βλάστηση.
Αυτή η πανάρχαια στρατηγική τέθηκε σε εφαρμογή μετά την ακραία αύξηση πυρκαγιών. Γι’αυτό, οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο «παραδίδονται» στα ζώα που βόσκουν, τα οποία μασάνε και ποδοπατούν την ξηρή βλάστηση που διαφορετικά θα μπορούσε να συσσωρευτεί ως καύσιμη ύλη για πυρκαγιές.
Είτε τα ζώα είναι ημιάγρια είτε επιβλέπονται από κάποιον βοσκό που συνήθως αποζημιώνεται για τις προσπάθειές του, το αποτέλεσμα είναι να αφήσουν ένα τοπίο διάσπαρτο με ανοιχτούς χώρους που μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιπυρικές ζώνες.
«Δεν εφευρίσκουμε κάτι καινούργιο εδώ», δήλωσε ο Guillem Canaleta του Ιδρύματος Pau Costa, ενός καταλανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού που εφαρμόζει τη στρατηγική από το 2016 στην επαρχία της Girona, κοντά στη Βαρκελώνη. «Αυτό που κάνουμε είναι ότι εφαρμόζουμε κάτι που ήδη υπήρχε και είχε αρχίσει να καταργείται».
Στη Βαρκελώνη, το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε τον Απρίλιο στο πάρκο Collserola, έναν χώρο πρασίνου 8.000 στρεμμάτων που βρίσκεται πάνω από την πόλη και στον οποίο εκδηλώνονται κατά μέσο όρο 50 πυρκαγιές ετησίως, λέει ο Eloi Badia, δημοτικός σύμβουλος της Βαρκελώνης για την αντιμετώπιση έκτακτων κλιματικών προβλημάτων και την οικολογική μετάβαση.
Ωστόσο, η στρατηγική αυτή έχει υιοθετηθεί και αλλού. Στην Καλιφόρνια, όπου περισσότερα από 850.000 στρέμματα καταστράφηκαν από πυρκαγιές πέρυσι, δώδεκα εταιρείες αναθέτουν σε κατσίκια στοχευμένη βόσκηση. Στη βόρεια Πορτογαλία, 45 απειλούμενα άλογα Garrano και η όρεξή τους βοήθησαν να γλιτώσει το καταφύγιο Faia Brava από τις καταστροφικές επιπτώσεις της πυρκαγιάς του 2017. Στην καναδική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας, βοοειδή χρησιμοποιήθηκαν για την εκκαθάριση περιοχών που κινδύνευαν από πυρκαγιές.
Τμήματα της Ισπανίας υιοθέτησαν τη στρατηγική αυτή πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, όταν η νότια περιοχή της Ανδαλουσίας άρχισε να πληρώνει βοσκούς για να διασχίζουν τις κατάφυτες πεδιάδες και κοιλάδες της με τα ζώα τους. Το περιφερειακό πρόγραμμα έχει έκτοτε επεκταθεί και πλέον διαθέτει περισσότερα από 100.000 ζώα, εξοικονομώντας στους αξιωματούχους περίπου το 75% του κόστους του καθαρισμού της γης με άλλες μεθόδους.
Εκτός από τις πυρκαγιές, η βόσκηση έχει κι άλλα οφέλη
Τα επιπλέον προτερήματα αυτής της στρατηγικής είναι ότι τα ζώα μεταφέρουν σπόρους και αφήνουν πίσω τους «φυσικό λίπασμα» καθώς μετακινούνται στο έδαφος και οι σχετικά αδιάκριτες διατροφικές τους συνήθειες τροφοδοτούν τη βιοποικιλότητα περιορίζοντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ορισμένων φυτών.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η στοχευμένη βόσκηση μπορεί να είναι αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με άλλες μεθόδους πρόληψης πυρκαγιών, όπως η εκκαθάριση και η ελεγχόμενη καύση, δήλωσε η Τζούλια Ρουέτ – Λεντούκ, ερευνήτρια στο Γερμανικό Κέντρο Ολοκληρωμένης Έρευνας για τη Βιοποικιλότητα στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας.
Στη Βαρκελώνη, πάντως, όπου το πιλοτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα, σχεδιάζεται τώρα η επέκτασή του με έως και τρία κοπάδια σε περισσότερους χώρους πρασίνου της πόλης.
Με πληροφορίες από Guardian
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Boris Johnson: Οργή στην Βρετανία για τις χαλαρές διακοπές του στην Κάρυστο
Demi Moore: Κάνει τον γύρο των ελληνικών νησιών με πολυτελές γιοτ