Οργή και θλίψη προκαλεί το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, όπου τουλάχιστον 79 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, την ώρα που, σύμφωνα με μαρτυρίες, οι αγνοούμενοι είναι εκατοντάδες καθώς στο μοιραίο σκάφος φέρεται να επέβαιναν 750 μετανάστες.

Ανάλογα τραγικά γεγονότα ωστόσο αναμένεται να ζήσουμε ξανά στο μέλλον, από τη στιγμή που οι απάνθρωποι διακινητές οργανώνουν καθημερινά «δρομολόγια θανάτου» με απελπισμένους μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη μοίρα για αυτούς και τις οικογένειές τους.

Πηγές με γνώση των δρομολογίων που διοργανώνουν εγκληματικά δίκτυα διακινητών μεταναστών από τη Λιβύη προς τις ιταλικές ακτές, μίλησαν την Τετάρτη στην ΕΡΤ και ανέλυσαν τη δράση τους.

Οι συγκεκριμένες πηγές έδωσαν αναλυτικές πληροφορίες για τα «δρομολόγια θανάτου» σαν αυτό που οδήγησε στην τραγωδία ανοιχτά της Πύλου.

Στο μικροσκόπιο των ελληνικών Αρχών βρίσκονται τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών με έδρα το Μπόντρουμ της Τουρκίας, τα οποία φαίνεται ότι συνεχίζουν να προωθούν ανθρώπους στα ελληνικά νησιά αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι δουλέμποροι βάζουν στο στόχαστρό τους νησιά όπως η Λέρος, η Κως και η Λέσβος. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια ο «προορισμός» έχει αλλάξει, καθώς η αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής στη χώρας μας έχει κάνει πιο εφικτό το σενάριο της Ιταλίας.

Τις περισσότερες φορές σε τέτοιου είδους αλιευτικά σκάφη στοιβάζουν από 400 έως 750 άτομα. Το σοκαριστικό είναι πως τοποθετούν τους μετανάστες παντού: στα αμπάρια, ακόμα και κάτω, στην περιοχή όπου βρίσκονται οι μηχανές.

Για να φτάσουν μέχρι τις ιταλικές ακτές τα υπεφορτωμένα σκάφη, χρειάζονται τρεις με τέσσερις ημέρες, ενώ οι τιμές για τη μετάβαση, φτάνουν στα 4.000 ευρώ κατ’ άτομο με τα κέρδη να αποτιμώνται μεταξύ δύο και τριών εκατομμυρίων ευρώ ανά δρομολόγιο.

Οι χειριστές των σκαφών συχνά είναι Αιγύπτιοι και συχνά δεν πληρώνονται, αλλά το κίνητρό τους είναι να φτάσουν στην Ιταλία χωρίς να πληρώσουν τους δουλεμπόρους.