Γροθιά στην περηφάνεια και το γόητρο ήταν η βύθιση του Moskva για τη Ρωσία, η οποία τώρα εξαπολύει απειλές. Μπορεί να μην έχει επιβεβαιωθεί αν προκλήθηκε από ουκρανικές δυνάμεις ή όχι, ωστόσο το εμβληματικό πολεμικό πλοίο ήταν το σήμα κατατεθέν του ρωσικού ναυτικού στόλου και αποτελεί το πρώτο που χάνεται σε μάχη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρχικά διέψευσε τις πληροφορίες ότι βυθίστηκε και ισχυρίστηκε ότι οι πυρκαγιές είχαν σβήσει. Ανέφερε, δε, ότι τέσσερα ρωσικά πλοία που είχαν πάει για τη διάσωση του Moskva παρεμποδίστηκαν από τις κακές καιρικές συνθήκες και από την έκρηξη των πυρομαχικών που βρίσκοταν στο πλοίο. Αργότερα έβγαλε την εξής ανακοίνωση: ««Κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva στο λιμάνι προορισμού, το πλοίο έχασε την σταθερότητά του λόγω βλάβης στο κύτος που δέχθηκε κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς από την έκρηξη σε πυρομαχικά. Σε συνθήκες φουρτουνιασμένης θάλασσας, το πλοίο βυθίστηκε».

Ο Vladimir Putin με αυτή την εξέλιξη επανέφερε στο προσκήνιο την απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων, ενώ το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία πως αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θα είναι οι επόμενες.

Τι σημαίνει η βύθιση του Moskva

Αναφορικά με την έκθεση του Ινστιτούτου Μελέτης Πολέμου, η απώλεια της ναυαρχίδας της Ρωσίας, ανεξάρτητα με το αν προκλήθηκε από την Ουκρανία ή από ατύχημα, πληγώνει βαθιά την Ρωσία. Θα πρέπει το Κρεμλίνο να διευκρινίσει το τι ακριβώς συνέβη στον κόσμο, που είτε με τη μία αιτία είτε με την άλλη, μειώνει σημαντικά το γόητρο.

Το αποτέλεσμα πάντως δείχνει τις ενδεχόμενες ρωσικές ελλείψεις της Ρωσίας, ενώ όπως τονίζει το Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου θα μειώσει και την ικανότητα της να πραγματοποιεί επιθέσεις με πυραύλους Κρουζ, αλλά «είναι απίθανο να επιφέρει αποφασιστικό πλήγμα στις ρωσικές επιχειρήσεις συνολικά».

Volodymyr Zelensky: «Όλοι έχετε γίνει ήρωες»

Σε νυχτερινό διάγγελμα του, ο Volodymyr Zelensky επαίνεσε την δύναμη και τη γενναιότητα της Ουκρανίας για τις 50 μέρες αντίστασης στην ρωσική εισβολή. «Έχουμε αντέξει ήδη 50 μέρες. 50 μέρες ρωσικής εισβολής, αν και οι κατακτητές μας έδωσαν το πολύ πέντε. Αλλά ούτε μας ήξεραν. Δεν ήξεραν πόσο γενναίοι είναι οι Ουκρανοί , πόσο εκτιμούμε την ελευθερία. Η ευκαιρία μας να ζήσουμε όπως θέλουμε. Είναι ένα επίτευγμα εκατομμυρίων Ουκρανών» σημείωσε με έμφαση, προσθέτοντας «δόξα τω Θεώ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, ο λαός μας — υπερασπιστήκαμε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας».

«Κατά τη διάρκεια των 50 ημερών αυτού του πολέμου, η Ουκρανία έγινε ήρωας για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο. Για όσους έχουν το θάρρος να λένε τα πράγματα με το όνομά τους. Για όσους δεν δηλητηριάζονται από την προπαγάνδα. Όλοι έχετε γίνει ήρωες. Όλοι οι Ουκρανοί άντρες και γυναίκες που άντεξαν και δεν τα παρατάνε».

Με πληροφορίες από Guardian