Η κατάσταση στη Βαρυμπόμπη, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Νίκος Χαρδαλιάς, έχει βελτιωθεί αισθητά, όμως οι πυροσβέστες δεν σταματάνε να επιχειρούν στην περιοχή. Υπάρχουν διάσπαρτες αναζωπυρώσεις αλλά χωρίς σοβαρά προβλήματα, ενώ μέσα στην ημέρα αναμένεται να είναι οριοθετημένη η κατάσταση. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 18 μερικές, ενώ 27 επιχειρήσεις έχουν σοβαρές ζημιές. Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η ανθρώπινη ζωή, τόνισε στην συνέχεια, ο κ.Χαρδαλιάς.
Εκτίμηση της κατάστασης έκανε και ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, στην ΕΡΤ: «Είναι μια εκτεταμένη περιοχή που έχει υποστεί ζημιές. Διάσπαρτα τα μέτωπα. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η καμένη έκταση πρέπει να είναι περίπου 30.000 στρέμματα. Aισιοδοξούμε ότι μέσα σε λίγες ώρες η φωτιά θα έχει τεθεί υπό έλεγχο». Σύμφωνα με τον καθηγητή Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, «έχουμε να κάνουμε με μια μεικτή ζώνη αστικού και δασικού ιστού. Είναι από τις χειρότερες περιπτώσεις όταν εμπλέκονται αυτά τα δύο και έχουμε κατοικίες μέσα σε δάση».
Συνέχισε λέγοντας ότι «είναι μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση αυτή που αντιμετωπίστηκε όχι μόνο στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως στην Εύβοια, στην Καλαμάτα, στην Κω. Εκείνο το οποίο κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε τους βαθύτερους λόγους για τους οποίους έχουμε αυτή την εικόνα». Τόνισε ότι τα αίτια που οδήγησαν στην εξάπλωση της φωτιάς, απασχολούν τους ειδικούς, και έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή και τις ακραίες θερμοκρασίες που βιώνουμε.
«Οφείλονται σε χρόνιες παθογένειες. Εκείνο το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες για να μην αντιμετωπίσουμε ξανά τέτοια κατάσταση. Ιεράρχηση των δράσεων σημαίνει καταρχάς ανάλυση του κινδύνου. Να δούμε τα θέματα της τρωτότητας των οικισμών και των δασικών περιοχών για να καταλήξουμε στο τι και πώς έγινε, για να το αποφύγουμε τα επόμενα έτη που η κατάσταση διαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη. Όλα αυτά μαζί εντάσσονται σε αυτό που λέμε κλιματική κρίση».