Αγαπούσε τα ζώα, ιδιαιτέρως τα άλογα και τους σκύλους, ήταν υπεύθυνη, μεθοδική και σχεδόν καθόλου φιλόμουση. Εξού και όταν οι Beatles σημείωσαν επιτυχία, η βασίλισσα Ελισάβετ τους είχε ρωτήσει απλά: «Και με τι ακριβώς ασχολείστε;». Η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1926, στο Μέιφερ του Λονδίνου. Από χθες, που άφησε την τελευταία της πνοή, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου συρρέουν στο Μπάκιγχαμ για να αποχαιρετήσουν την βασίλισσά τους.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ ήταν ένα κορίτσι κεφάτο και με καλούς τρόπους. Το 1943, σε ηλικία μόλις 16 ετών, έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνιση, σε μία επίσκεψη στους Γρεναδιέρους φρουρούς, στους οποίους είχε διοριστεί συνταγματάρχης, ένα χρόνο νωρίτερα. Στα 18 της, έγινε μέλος του Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο όριζε πως σε περίπτωση ανικανότητας του πατέρας της στο εξωτερικό, εκείνη θα αναλάμβανε τα καθήκοντα του. «Δηλώνω ενώπιον όλων σας, ότι ολόκληρη η ζωή μου, είτε είναι μεγάλη, είτε σύντομη, θα είναι αφιερωμένη στη φροντίδα σας και στη φροντίδα της μεγάλης αυτοκρατορικής οικογένειάς μας, στην οποία όλοι ανήκουμε», ήταν τα λόγια της κατά τη διάρκεια του πρώτου της ταξιδιού στη Νότια Αφρική, το 1947.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για την ταφή της

Βασίλισσα Ελισάβετ και Φίλιππος

Η Ελισάβετ συνάντησε το μελλοντικό της σύζυγο, Φίλιππο, Πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας το 1934. Ήταν βέβαια τρίτα ξαδέρφια. Παρόλα αυτά, εκείνη μετά από τη δεύτερη συνάντησή τους, το 1939, στο Ντάρτμουθ τον ερωτεύτηκε παράφορα. Να σημειωθεί πως ήταν μόλις 13 ετών. Τελικά οι δυο τους παντρεύτηκαν στο Αβαείο του Ουέστμίνστερ, στις 20 Νοεμβρίου του 1947 και απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο, Πρίγκιπα της Ουαλίας, την Άννα, Βασιλική Πριγκίπισσα, τον Ανδρέα, Δούκα της Υόρκης και τον Εδουάρδο, Κόμη του Ουέσεξ.

Το 1953 η Ελισάβετ στέφεται και επίσημα Βασίλισσα. Παρά τα σκάνδαλα, τους διαλυμένους γάμους και τα μυστηριώδη τροχαία δυστυχήματα, εκείνη δεν αφήνει να την επηρεάσει τίποτα και εντελώς ακούραστα ακολουθεί τα καθήκοντα της. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που βιάστηκαν να προεξοφλήσουν με τον θάνατο της Νταϊάνα, το τέλος της βρετανικής μοναρχίας.

Ωστόσο, τη «Ρολς Ρόις των μοναρχιών» ούτε και τα τελευταία σκάνδαλα με την αποχώρηση της Μέγκαν Μαρκλ και του Πρίγκιπα Χάρι από το Παλάτι και τις δηλώσεις περί ρατσιστικών σχολίων εναντίον τους, δεν δείχνει να την πτοεί. Ούτε και την Ελισάβετ πτοούσε τίποτα. Ούτε ακόμη και η αδελφή της, Μαργαρίτα, η οποία όταν έμαθε πως θα γινόταν Βασίλισσα, την κοίταξε τρυφερά και της είπε «Καημένη μου…». Η αλήθεια είναι ότι η Ελισάβετ εκπαιδεύτηκε για να γίνει Βασίλισσα από 10 ετών. Όλα αυτά τα χρόνια, ήξερε πως να κρατά τις ισορροπίες, χωρίς να επιτρέπει σε κανέναν να ξεχνά ποια είναι. Όταν κάποτε, μάλιστα, ο Τόνι Μπλερ τη ρώτησε με υπεροπτικό ύφος, σχετικά με τις προετοιμασίες του Χρυσού Ιωβηλαίου, εκείνη φρόντισε να τον διορθώσει: «Του δικού μου Ιωβηλαίου, κύριε Μπλερ!».

Στις 18 Δεκεμβρίου του 2012, για πρώτη φορά από την άνοδό της στο θρόνο, ήταν παρούσα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας. Από το 1781, ήταν η πρώτη φορά που βρετανός μονάρχης παρευρισκόταν στις εργασίες του Υπουργικού Συμβουλίου, εν καιρώ ειρήνης. Ο σύζυγός της, Φίλιππος, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 99 ετών, στις 9 Απριλίου του 2021. Η ημέρα της κηδείας του ήταν αναμφίβολα από τις πιο δύσκολες ημέρες για εκείνη. Λίγο πριν τα 95α γενέθλιά της, η Ελισάβετ έπρεπε να αποχωριστεί τον άνθρωπό της, για πάντα.