Στη κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ στο Λονδίνο, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να παραβρεθούν παγκόσμιοι ηγέτες και αξιωματούχοι. Το υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης (FCDO) συνέστησε χθες στους ξένους ηγέτες να καταφθάσουν με εμπορικές πτήσεις για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ για να μην επιβαρυνθούν οι πτήσεις από τα αεροδρόμια του Λονδίνου

Οι ξένοι αρχηγοί κρατών θα πρέπει να καταφθάσουν μαζί με λεωφορείο στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, και να μην χρησιμοποιούν ιδιωτικά αυτοκίνητα. Μάλιστα τέθηκαν αυστηροί κανόνες που πρέπει να τηρηθούν ακόμα κι από τους βασιλιάδες, προέδρους και πρωθυπουργούς που αναμένεται να παραστούν στην κηδεία.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο οι προσκεκλημένοι θα πρέπει να μεταβούν με όσο το δυνατόν μικρότερη αντιπροσωπεία. Οι προσκλήσεις για την κηδεία περιορίζονται ιδανικά στον αρχηγό του κράτους και στη σύζυγό του. Ο Joe Biden που ταξιδεύει στο εξωτερικό με ελικόπτερο και με το θωρακισμένο προεδρικό αυτοκίνητο, γνωστό ως Beast, επιβεβαίωσε την παρουσία του. Ακόμα μένει αναπάντητο το πώς θα μεταβεί. Η εκπρόσωπος της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας, Liz Truss, τόνισε ότι «οι ρυθμίσεις για τους διάφορους ηγέτες ποικίλλουν».

Σύμφωνα με τη Guardian, το έγγραφο που διέρρευσε δεν είναι η έκδοση που έλαβε ο Λευκός Οίκος, η οποία δεν επιβάλλει τα ίδια όρια στον αριθμό των προσκεκλημένων και τους τρόπους ταξιδιού. Άρα η κάθε πρόσκληση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την χώρα προέλευσης του προσκεκλημένου.

Στην κηδεία θα παραστούν πρόσωπα της πολιτικής σκηνής του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Κιρ Στάρμερ αλλά μπορεί να προσκληθούν και οι πρώην πρωθυπουργοί Boris Johnson, Τheresa May, David Cameron, Gordon Brown, Τony Blair.

Ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο της Ιαπωνίας, ο οποίος ανέβηκε στον θρόνο των Χρυσάνθεμων το 2019, σκοπεύει να πάει στην κηδεία, που σηματοδοτεί το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που έγινε αυτοκράτορας. Οι παρακάτω ηγέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι θα παραστούν στην κηδεία.

Η λίστα των προσκεκλημένων στην κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ

Joe και Jill Biden, Πρόεδρος και Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών
Alexander Van der Bellen, Πρόεδρος της Αυστρίας
Jacinda Ardern, Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας
Anthony Albanese, Αυστραλός πρωθυπουργός
Gitanas Nauseda, Πρόεδρος της Λιθουανίας
Ranil Wickremesinghe, Πρόεδρος της Σρι Λάνκα
Frank-Walter Steinmeier, Πρόεδρος της Γερμανίας
Yoon Suk-yeol, Πρόεδρος της Νότιας Κορέας
Jair Bolsonaro, Πρόεδρος της Βραζιλίας
Ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου
Andrzej Duda, Πρόεδρος της Πολωνίας
Sergio Mattarella, Πρόεδρος της Ιταλίας
Τζάστιν Τριντό, Καναδός πρωθυπουργός
Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Ο βασιλιάς Willem-Alexander και η βασίλισσα Maxima της Ολλανδίας
Ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’ και η βασίλισσα Λετίσια της Ισπανίας
Egils Levits, Πρόεδρος της Λετονίας
Paula-Mae Weekes, Πρόεδρος του Τρινiντάντ και Τομπάγκο
Mohammad Shtayyeh, Παλαιστίνιος πρωθυπουργός
Sauli Niinisto, Πρόεδρος της Φινλανδίας
Katalin Novak, Ούγγρος Πρόεδρος

Την ημέρα της κηδείας, οι αρχηγοί κρατών και οι εταίροι τους θα φτάσουν στο Αβαείο του Γουέστμινστερ με συνοδευόμενα πούλμαν από κάποια τοποθεσία στο δυτικό Λονδίνο, όπου θα αφήσουν τα ιδιωτικά τους οχήματα «λόγω αυστηρών μέτρων ασφαλείας και οδικών περιορισμών».

Μετά την κηδεία, με τα πόδια θα μεταβούν στο Dean’s Yard, εντός του Αβαείου, για να παραστούν σε δεξίωση. Στην συνέχεια θα επιστρέψουν με πούλμαν στο δυτικό Λονδίνο για να παραλάβουν τα αυτοκίνητά τους. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.

Η σορός της βασίλισσας μεταφέρθηκε με νεκροφόρα από το Μπαλμόραλ στο παλάτι Holyroodhouse, στο Εδιμβούργο, μετά από ένα εξάωρο ταξίδι. Το φέρετρο θα παραμείνει στον ναό του St. Giles, όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα για 24 ώρες, προτού μεταφερθεί στο Λονδίνο.

Η βασιλική οικογένεια έκανε αγρυπνία όλο το βράδυ στον καθεδρικό ναό. Μετά από μια σύντομη πομπή, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, η βασιλική πριγκίπισσα Άννα, ο πρίγκιπας Άντριου και ο πρίγκιπας Έντουαρντ στάθηκαν ο καθένας σε μία από τις τέσσερις γωνίες του δρύινου φέρετρου με τα κεφάλια τους σκυμμένα, σε μια τελετή γνωστή ως Αγρυπνία των Πριγκίπων που διήρκεσε περίπου 10 λεπτά.

Τα τέσσερα μέλη της βασιλικής οικογένειας στάθηκαν χθες δίπλα σε τέσσερις τοξότες, που φυλάσσουν το φέρετρο φορώντας φτερά στα καπέλα τους και οπλισμένοι με βέλη στα τόξα τους.