Όπως έχει γίνει γνωστό, ο Volodymyr Zelensky θα μιλήσει στο κοινοβούλιο του Βελγίου, αύριο, έχοντας ήδη αποκτήσει φήμη για το θάρρος του, είτε για τις κατηγορίες του προς την Γερμανία ότι ευνοεί επιχειρηματικά συμφέροντα έναντι της ηθικής είτε για το γεγονός ότι αμφισβητεί κατηγορηματικά την πλευρά του Ούγγρου πρωθυπουργού για την στάση που παίρνει στον πόλεμο.
Όσον αφορά το Βέλγιο, οι βουλευτές του προετοιμάζονται να σταματήσει ο Ουκρανός πρόεδρος την εισαγωγή ρωσικών ακατέργαστων διαμαντιών στην πόλη της Αμβέρσας. Τα διαμάντια μπορεί να μην χρηματοδοτούν τον πόλεμο στον ίδιο βαθμό με τη συνεχιζόμενη αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Ευρώπη, αλλά δεν είναι κάτι που ο Zelensky μπορεί να αγνοήσει.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ακατέργαστων διαμαντιών στον κόσμο. Πέρυσι, εξήγαγε ακατέργαστα διαμάντια αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Βελγίου, σύμφωνα με τη φλαμανδική κυβέρνηση, γεγονός που καθιστά την Αμβέρσα τον σημαντικότερο προορισμό εξαγωγών διαμαντιών από τη Ρωσία. Στο προηγούμενο πακέτο κυρώσεων, η ΕΕ εισήγαγε απαγόρευση εξαγωγών για ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών προϊόντων πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένων των διαμαντιών, που κατευθύνονται προς τη Ρωσία.
Ωστόσο, οι πολιτικοί και οι ακτιβιστές πιέζουν την ΕΕ να προχωρήσει παρακάτω. Η μεγάλη πλειοψηφία των ρωσικών διαμαντιών εξορύσσεται από την Alrosa. Ο διευθύνων σύμβουλος Sergei Sergeevich Ivanov και ο πατέρας του, Sergei Borisovich Ivanov, πρώην επιτελάρχης του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, βρίσκονται ήδη στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ, αλλά όχι και σε αυτήν της Ευρώπης. Συνολικά, η Alrosa είπε ότι απέσπασε 4 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση ακατέργαστων διαμαντιών το 2021.
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης περιορίσει την εισαγωγή ακατέργαστων διαμαντιών από τη Ρωσία. Η μη κυβερνητική οργάνωση Justice & Paix θέλει τώρα η ΕΕ να ακολουθήσει το παράδειγμά της. «Για ηθικούς λόγους, ζητάμε την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών ακατέργαστων διαμαντιών», δήλωσε η Larisa Stanciu από την Justice & Paix. «Το εμπόριο διαμαντιών είναι, έμμεσα, σημαντική χρηματοδότηση για αυτόν τον πόλεμο. Ως ηγέτης στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ΕΕ πρέπει να δώσει το παράδειγμα».
Το αίτημα της ΜΚΟ υποστηρίζεται από τους Πράσινους του Βελγίου, οι οποίοι βρίσκονται στην κυβέρνηση. «Η Ρωσία παίρνει τα χρήματά της από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και από την πώληση διαμαντιών», δήλωσε ο Βέλγος βουλευτής Wouter De Vriendt, ο οποίος ηγείται της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων στο βελγικό κοινοβούλιο. «Δεν θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε έμμεσα τους βομβαρδισμούς σε σχολεία και νοσοκομεία της Ουκρανίας».
Οι Πράσινοι θέλουν το Βέλγιο να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εισαγάγει μια τέτοια απαγόρευση και να βάλει τον Sergei Sergeevich Ivanov στον ευρωπαϊκό κατάλογο κυρώσεων. Ωστόσο παραμονεύει η αποτυχία, όπως υποστηρίζει η βιομηχανία δαμαντιών της Αμβέρσας.
Τέτοιες κυρώσεις απλώς θα ανακατευθύνουν το εμπόριο σε άλλα κέντρα διαμαντιών στην Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε ο Tom Neys, εκπρόσωπος του World Diamond Center της Αμβέρσας. Υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις έχουν νόημα μόνο αν είναι σε παγκόσμιο επίπεδο.«Έχουμε επενδύσει 20 χρόνια για να κάνουμε το εμπόριο διαμαντιών πιο διαφανές», δήλωσε ο Neys. «Θα τα πετάξουμε πραγματικά όλα αυτά για να ανταμείψουμε το Ντουμπάι, το οποίο ήδη ανοίγει τις πόρτες του για τους Ρώσους ολιγάρχες;»
Το Βέλγιο δεν έχει και δεν πρόκειται να μπλοκάρει τις κυρώσεις στο εμπόριο διαμαντιών εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να συμπεριλάβει ένα τέτοιο βήμα στα πακέτα κυρώσεων, δήλωσε επανειλημμένα ο Βέλγος πρωθυπουργός Alexander De Croo. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι μια απαγόρευση εισαγωγών δεν θα ήταν σύμφωνη με μία από τις βασικές αρχές των κυρώσεων της ΕΕ: Ότι πρέπει να βλάψουν τη Ρωσία περισσότερο από την ΕΕ. «Δεν είμαστε σε πόλεμο με τον εαυτό μας», είπε ο De Croo όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με τις κυρώσεις στα διαμάντια. «Δεν είμαι αντίθετος, αλλά θα πρέπει να γίνει με καλές διεθνείς συμφωνίες, διαφορετικά μπορεί να μην έχουμε κανένα αντίκτυπο».
Η προσοχή στην Ουάσιγκτον
Για να λύσουν το αδιέξοδο, οι ακτιβιστές προσπαθούν να φέρουν μια ισορροπία με διεθνείς εναλλακτικές. Μια πιθανή λύση είναι ο συντονισμός της απαγόρευσης των εισαγωγών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο Hans Merket, ερευνητής της μη κερδοσκοπικής IPIS για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ΗΠΑ είναι μια σημαντική καταναλωτική αγορά για τα διαμάντια.
Οι τρέχουσες κυρώσεις της Ουάσιγκτον για την εισαγωγή ρωσικών διαμαντιών μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν με την εισαγωγή τους μέσω Ινδίας. Θα μπορούσε επίσης να ασκήσει ηθική πίεση σε άλλα κέντρα διαμαντιών όπως η Βομβάη, το Ντουμπάι και το Τελ Αβίβ. Η Merket εξήγησε ότι η ζημιά στη φήμη ήταν σημαντική στη βιομηχανία διαμαντιών. «Εάν οι καταναλωτές αγόραζαν λιγότερα επειδή γνωρίζουν ότι η αγορά ρωσικών διαμαντιών οδηγεί στη χρηματοδότηση του πολέμου, το ηθικό επιχείρημα μπορεί γρήγορα να γίνει οικονομικό επιχείρημα».
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Ουκρανία: Ανασύνταξη ή απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων – Δεν πείθει τη Δύση η δέσμευση του Putin
Με πληροφορίες από Politico