Έχουμε ακούσει για κυκλώματα που εξασφαλίζουν πλαστά διπλώματα οδήγησης ή έστω έναν τρόπο για να «κλέψει» κάποιος στις θεωρητικές εξετάσεις. Για κύκλωμα όμως που νοθεύει θεωρητικές εξετάσεις πιλότων, είναι η αλήθεια πως ακούμε για πρώτη φορά και είναι κάτι που δεν το χωρά ο ανθρώπινος νους.

Πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι οι πιλότοι εκ προοιμίου φροντίζουν να είναι μονίμως ενημερωμένοι μια εκπαιδευμένοι, καθώς διακυβεύεται η ίδια η ζωή τους. Ωστόσο αυτό φαίνεται πως δεν ισχύει σε 15 περιπτώσεις, καθώς φαίνεται πως εμπιστεύτηκαν ένα κύκλωμα με επικεφαλής βετεράνο πιλότο, προκειμένου να τους βοηθήσει για να «κλέψουν» στις θεωρητικές εξετάσεις!

Ο εγκέφαλος της οργάνωσης είναι ένας βετεράνος πιλότος της Ολυμπιακής Αεροπορίας και σε συνεργασίας με τουλάχιστον δύο ακόμη άτομα, ελληνικής καταγωγής, είχαν στήσει φάμπρικα πολλών χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να «μαρτυρούν» τις σωστές απαντήσεις στους υποψήφιους πιλότους, μέσω καμερών και ακουστικών ψειρών.

Την υπόθεση έφερε στην επιφάνεια η Δίωξη Εγκληματικών Οργανώσεων με τους αστυνομικούς να προχωρούν την περασμένη Πέμπτη (11/5) στη σύλληψη τριών Ελλήνων μελών της συμμορίας (από 43 έως και 70 ετών) όπως επίσης και δύο υποψήφιους πιλότους.

Σε βάρος τους, καθώς σε βάρος 16 ακόμα ατόμων – υποψήφιων χειριστών αεροσκαφών, σχηματίσθηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – εγκληματική οργάνωση – συμμορία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, καθώς και για απόπειρα υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία.

Οι εξεταζόμενοι για την απόκτηση άδειας επαγγελματία χειριστή αεροσκάφους, ήταν κατά βάση σπουδαστές Σχολών Πιλότων, οι οποίοι είτε αδυνατούσαν να αποκτήσουν την εν λόγω άδεια έπειτα από αποτυχημένες προσπάθειες τους, είτε δεν ήθελαν να μελετήσουν τη θεωρητική ύλη των εξεταζόμενων μαθημάτων.

Από τα όσα προκύπτουν από τις έρευνες των Αρχών, το κύκλωμα δρα τουλάχιστον από τον περασμένο Ιανουάριο, όπου σε αυτό το διάστημα 5 υποψήφιοι πιλότοι «έκλεψαν» για να πάρουν το πτυχίο τους, ενώ εκτιμάται πως τουλάχιστον 10 άτομα σε προγενέστερο χρόνο είχαν ακολουθήσει αντίστοιχη οδό. Οι δύο από τους τρεις συλληφθέντες «ψάρευαν» πελάτες μέσω της φήμης που είχαν αποκτήσει γύρω από τις διάφορες σχολές πιλότων και εντόπιζαν εκείνους που έδειχναν κάπως… αδύναμοι στο να διαβάσουν για να περάσουν τις εξετάσεις τους.

Η συμμορία προτιμούσε εξετάσεις πιστοποιημένης εταιρείας στην Αυστρία, καθώς οι ερωτήσεις των υποψηφίων ήταν δημοσιευμένες σε διαδικτυακή πλατφόρμα και ως εκ τούτου τα μέλη της συμμορίας μπορούσαν να εντοπίσουν τις ορθές απαντήσεις. Πριν απ’ όλα όμως γίνονταν έλεγχος προκειμένου να βεβαιωθούν άπαντες πως τόσο οι κάμερες όσο και τα ακουστικά που ενσωμάτωναν στα ρούχα των υποψηφίων λειτουργούσαν άψογα.

Για τις μεταξύ τους επικοινωνίες τα μέλη της συμμορίας χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις όπως «τηλεβοήθεια», για να περιγραφεί η παράτυπη διαδικασία, «μπιλάκι» για να περιγραφεί το ακουστικό τύπου ψείρας και «μηχανήματα» ή «πράγματα» για να περιγράφουν οι οπτικοακουστικές συσκευές.

Με τον τρόπο αυτό τα μέλη της οργάνωσης πέτυχαν να χορηγήσουν άδειες επαγγελματία χειριστή αεροσκάφους σε τουλάχιστον 5 άτομα, με το συνολικό εκτιμώμενο περιουσιακό όφελος να ανέρχεται, τουλάχιστον σε 39.000 ευρώ, καθώς κάθε υποψήφιος κατέβαλε, κατά μέσο όρο, το ποσό των 7.800 ευρώ. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι σε προγενέστερο χρόνο είχαν καταφέρει να χορηγηθούν άδειες χειριστή αεροσκάφους σε ακόμα 10 άτομα.

  • Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • το χρηματικό ποσό των 5.570 ευρώ,
  • 7 μικροκάμερες,
  • 9 ακουστικά τύπου «ψείρα»,
  • 23 συσκευές κινητών τηλεφώνων,
  • 2 πουκάμισα, με ενσωματωμένη στο εσωτερικό τους μέρος και στο αριστερό μανίκι ηλεκτρονική συσκευή με μικροκάμερα,
  • 3 ηλεκτρονικές κεραίες,
  • κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή και
  • πλήθος καρτών SIM, usb, tablet.

Photo credits: ΕΛ.ΑΣ., Evrokinissi