Όταν ξεκίνησε τον πόλεμο ο Vladimir Putin, θα είχε σίγουρα στο μυαλό του ένα plan b για την εξέλιξή του. Και καταπώς φαίνεται, με βάση τη νέα του στρατηγική, επιβεβαιώνεται. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, o Ρώσος πρόεδρος προχωράει με νέα βάση, μιας και ο αρχικός του στόχος δεν επετεύχθη.

Τα νέα δεδομένα δείχνουν πως θέλει να εξασφαλίσει εδάφη στη νότια και ανατολική Ουκρανία, ως μοχλός πίεσης, ώστε να οδηγήσει τον Volodymyr Zelensky να αποδεχθεί τη ρωσική κυριαρχία, ώστε να εξασφαλίσουν μια χερσαία γέφυρα που θα ενώνει την Κριμαία με τη δυτική Ρωσία καθώς και να επεκτείνουν τον έλεγχο στην περιοχή του Ντονμπάς.

Πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος

Όσο το Κίεβο απορρίπτει τις αξιώσεις του Putin, τότε είναι προφανές πως θα προσπαθήσει να κρατήσει τα εδάφη που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις, συνεχίζοντας ταυτόχρονα τους βομβαρδισμούς στα αστικά κέντρα για μεγάλο χρονικά διάστημα. Μπορεί και μήνες.

Όμως, στην περίπτωση που οι ρωσικές δυνάμεις αποκτήσουν κι άλλες επιτυχίες, τότε δεν αποκλείεται ο Putin να διευρύνει του στόχους του. Θέλει δια καώς να πάρει το Κίεβο, αλλά είναι άγνωστο το πότε θα καταφέρει να συμβεί αυτό.

Βέβαια, οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν είναι εύκολο να «διαβάσει» κάποιος το μυαλό του Ρώσου προέδρου με τον Ντάνιελ Φριντ, πρώην αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να σημειώνει ότι εκείνο που άλλαξε ο Putin είναι στρατηγική και όχι στόχους.

Δεν υπάρχουν δηλαδή σημάδια υπαναχώρησης του Putin αναφορικά με τις μαξιμαλιστικές του επιδιώξεις εκτιμώντας ότι συναίνεσε σε διαπραγματεύσεις – αλλά όχι σε ηγετικό επίπεδο – με το Κίεβο, για να ενθαρρύνει τη Δύση σε κάποιες παραχωρήσεις και να πείσει την κοινή γνώμη της χώρας του ότι είναι ανοικτός σε διάλογο.

Διαπραγματεύσεις μετά την απόρριψη του ρωσικού τελεσιγράφου για τη Μαριούπολη

Στο μεταξύ, οι αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας ετοιμάζονται να επανέλθουν σήμερα μέσω βιντεοσύνδεσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως ανακοίνωσε χθες Κυριακή ο σύμβουλος του Zelensky.

Με επιφυλακτική αισιοδοξία χαρακτηρίζει το γεγονός η ουκρανική αντιπροσωπεία, ωστόσο μπορεί να περάσουν εβδομάδες μέχρι την επίτευξη συμφωνίας με τη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Putin επιμένει στην αξίωση της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας, την αναγνώριση του Ντονμπάς και της Κριμαίας ως ρωσικών εδαφών καθώς και στις εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Από την πλευρά του το Κίεβο τόνισε ότι δεν θα πετάξει λευκή πετσέτα, και μάλιστα απέρριψε το ρωσικό τελεσίγραφο για την παράδοση των δυνάμεων που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr

Τι είναι οι υπερηχητικοί πύραυλοι Kinzhal – Γιατί τους χρησιμοποιεί η Ρωσία

Iron Dome: Τι είναι το υπερόπλο του Ισραήλ που ζητάει επιτακτικά ο Zelensky

Ρωσία – Ουκρανία: Το ρίσκο που παίρνει η Δύση πιέζοντας για συμφωνία