Ο Vladimir Putin θα μπορούσε να θεωρήσει την προοπτική της ήττας στην Ουκρανία ως υπαρξιακή απειλή για το καθεστώς του, που ενδεχομένως θα προκαλέσει την καταφυγή του στη χρήση πυρηνικού όπλου, προειδοποίησε ο ανώτατος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η προειδοποίηση του αξιωματούχου ήρθε σε αξιολόγηση από τους επικεφαλής πληροφοριών που ενημέρωσαν τη Γερουσία για τις παγκόσμιες απειλές. Η πρόβλεψη για την Ουκρανία βασίζεται πάνω σε έναν μακρύ, εξαντλητικό πόλεμο φθοράς, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε ολοένα και πιο ασταθείς ενέργειες κλιμάκωσης από τον Putin, ο οποίος θα συμπεριλαμβανομένης της πλήρους κινητοποίησης, της επιβολής στρατιωτικού νόμου, καθώς και τη χρήση πυρηνικής κεφαλής.

Η συγκεκριμένη ζοφερή πρόβλεψη έρχεται, επίσης, εν μέσω των συνεχιζόμενων μαχών στην ανατολική και νότια Ουκρανία και των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων στο λιμάνι της Οδησσού, με τον ΟΗΕ να παραδέχεται ότι ο αριθμός των νεκρών αμάχων από τον πόλεμο θα είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερος από την τρέχουσα επίσημη εκτίμηση των 3.381.

Η διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Avril Haines, εξήγησε στην επιτροπή των ενόπλων υπηρεσιών της Γερουσίας ότι ο Putin θα συνεχίσει να κρύβει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από περαιτέρω υποστήριξη προς την Ουκρανία. Η μετατόπιση της εστίασης προς τα ανατολικά και τα νότια είναι πιθανότατα μια προσωρινή τακτική παρά μια μόνιμη μείωση των πολεμικών στόχων, είπε.

Ο Ρώσος ηγέτης δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο μέχρι να δει μια υπαρξιακή απειλή για τη χώρα του ή το καθεστώς του, συμπλήρωσε η Haines. Πρόσθεσε, όμως, ότι θα μπορούσε να θεωρήσει την προοπτική της ήττας στην Ουκρανία ως μια τέτοια απειλή. «Πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να ισχύει στην περίπτωση που αντιληφθεί ότι χάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι το ΝΑΤΟ στην πραγματικότητα είτε παρεμβαίνει είτε πρόκειται να παρέμβει σε αυτό το πλαίσιο, κάτι που προφανώς θα είχε συμβολή αντίληψη ότι πρόκειται να χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Επέκταση του πολέμου ως την Υπερδνειστερία

Αναφορικά με την αξιολόγηση που έκαναν οι αρχηγοί πληροφοριών των ΗΠΑ, η Ουκρανία αντιμετωπίζει την προοπτική ενός πολέμου φθοράς. Εξήγησαν πως ο Putin σκοπεύει να κατακτήσει τις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ καθώς και μια ουδέτερη ζώνη γύρω τους, για να εξασφαλίσει μια χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία. Ήθελε να κρατήσει τη Χερσώνα, βόρεια της Κριμαίας, για να εξασφαλίσει την παροχή νερού στη χερσόνησο.

Ωστόσο, οι φιλοδοξίες του δεν σταμάτησαν εκεί. Η Haines πρόσθεσε πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως ο Putin θέλει να επεκτείνει τη χερσαία γέφυρα μέχρι την Υπερδνειστερία, την κατεχόμενη από τη Μόσχα περιοχή της Μολδαβίας, ελέγχοντας έτσι όλη την ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

Ωστόσο, ο Putin θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο έργο, αφού όπως είπε η επέκταση της χερσαίας γέφυρας στην Υπερδνειστερία, συμπεριλαμβανομένης της κατάληψης της Οδησσού, δεν θα ήταν δυνατή χωρίς πλήρη κινητοποίηση. Πρόσθεσε ότι η κατάληψη του Ντονμπάς και η δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης θα ήταν απίθανη τις επόμενες εβδομάδες.

Με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Άρχισαν τα όργανα και στην Άπω Ανατολή: Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι η Κίνα ετοιμάζει εισβολή στην Ταϊβάν

Γιατί η γραβιέρα Νάξου οδεύει προς εξαφάνιση;

Εντείνεται η κρίση τροφίμων στην Ουκρανία – Πιο κοντά στο ΝΑΤΟ Φινλανδία και Σουηδία