Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Έχουν περάσει 3,5 μήνες από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της. Ο Vladimir Putin υποτίμησε τις δυνάμεις της χώρας του Volodymyr Zelensky, οι οποίες αντιστέκονται σθεναρά ανακαταλαμβάνοντας εδάφη και ωθώντας σε αρκετά μέτωπα πίσω τα ρωσικά στρατεύματα.

Κι αυτός είναι ένας λόγος που ο Ρώσος πρόεδρος ίσως και να ανακοινώσει σύντομα κατάπαυση πυρός, καθώς η επιχείρηση κολλάει και οι δυνάμεις του μετρούν βαριές απώλειες και σε στρατηγούς και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς και οι Ουκρανοί δεν το βάζουν κάτω.

Το σχέδιο του Putin ήταν να καταλάβει τη χώρα με το καλησπέρα σας, κάτι που δεν συνέβη, με τους υπολογισμούς τους Κρεμλίνου να πέφτουν εντελώς έξω.

Στις αρχές Απριλίου ο Putin μετέφερε τις ρωσικές δυνάμεις στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας, όπου ναι μεν προχωρούν σταθερά, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς και πισωγυρίσματα, που προκαλούν απογοήτευση στην ηγεσία του ρωσικού στρατού, αλλά και στο Κρεμλίνο.

Vladimir Putin: Τακτική που θυμίζει Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Αυτή η μέθοδος θυμίζει στον ιστορικό και καθηγητή στρατηγικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του St Andrews, στη Σκωτία τον Α ΄Παγκόσμιο Πόλεμο και η οποία σύμφωνα με ειδικούς είναι λίαν αναποτελεσματική. Με τις πολύ βαριές απώλειες τόσο σε πολεμικό υλικό αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό οι δυνάμεις του Πούτιν «απλώς δεν έχουν την ευκαιρία να προχωρήσουν γρήγορα», λέει ο O’Brien στην ελβετική εφημερίδα SonntagsZeitung.

Και ακόμη κι αν οι Ρώσοι κατάφερναν να «ανοίξουν τρύπες στις γραμμές άμυνας» των Ουκρανών, «σπάνια μόνον μπορούν να το εκμεταλλευτούν και να κερδίσουν έδαφος», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ειδικό στη στρατιωτική ιστορία, μόλις ο Putin κηρύξει τη «νίκη» της Ρωσίας στο Ντονμπάς, η Μόσχα θα στήσει «πλαστά δημοψηφίσματα», ώστε οι κάτοικοι των κατεχόμενων εδαφών να δηλώσουν την «επιθυμία» τους να ενταχθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αλλά, όπως λέει, το Κίεβο υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσει σε μια κατάπαυση του πυρός.

«Όσο το Κίεβο θα έχει την αίσθηση ότι λαμβάνει την υποστήριξη, την οποία χρειάζεται, όσο οι Ουκρανοί είναι σε θέση να συνεχίσουν να ενισχύουν τις ένοπλες δυνάμεις τους, είναι πολύ απίθανο να αποδεχτούν μια κατάπαυση του πυρός που θα προτείνει η Ρωσία», λέει ο O’Brien.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

ΗΠΑ: Έδωσαν πράσινο φως στην Ευρώπη για μεταφορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα – Τι θα γίνει με τις τιμές

Βρετανία: Αντιμέτωπος με πρόταση μομφής ο Boris Johnson

Μεγάλη Βρετανία: Ξεκινάει πιλοτικά το μοντέλο της 4ημερης εργασίας – Είναι το μέλλον για τις δουλειές;