O Vladimir Putin μιλώντας μπροστά σε 10.000 Ρώσους στην Κόκκινη Πλατεία, επανέλαβε τα επιχειρήματα για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Για ακόμα μια φορά τόνισε ότι η Δύση σχεδίαζε επίθεση και στην Κριμαία, για αυτό και η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή από το να αντεπιτεθεί. «Η Ρωσία έδωσε μια προληπτική απάντηση στην επιθετικότητα», είπε.

Ωστόσο, ο Putin δεν κήρυξε γενική κινητοποίηση ούτε επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως περίμεναν οι αναλυτές. Ο Ρώσος πρόεδρος επίσης δεν έκανε απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων. Όμως, όπως τονίζουν, δεν υπήρξαν και ενδείξεις ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση του Πολέμου.

Είπε στους Ρώσους στρατιώτες ότι «πολεμούν για τον ίδιο λόγο που το έκαναν οι πατεράδες και οι παππούδες τους», καθώς χρησιμοποίησε την ομιλία του για την Ημέρα της Νίκης για να συνδέσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και να δικαιολογήσει την εισβολή του.

Μιλώντας στον 77ο ετήσιο εορτασμό της ήττας της ναζιστικής Γερμανίας, ο Ρώσος πρόεδρος ξεκίνησε να υπερασπίζεται την επιλογή του να εισβάλει στην Ουκρανία, αναφερόμενος στην «καλύτερη γενιά» της Ρωσίας, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι η Ουκρανία εξοπλιζόταν από τη Δύση, για μια επικείμενη επίθεση στην Κριμαία, τη χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν ήθελαν να μας ακούσουν. Είχαν διαφορετικά σχέδια και το είδαμε. Σχεδίαζαν μια εισβολή στα ιστορικά εδάφη μας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας… Η Ρωσία έδωσε μια προληπτική απάντηση στην επιθετικότητα, ήταν μια αναγκαστική, έγκαιρη και μόνη σωστή απόφαση».

Περιέγραψε επίσης τον πόλεμο ως «ιερό». «Η υπεράσπιση της πατρίδας, όταν αποφασιζόταν η μοίρα της, ήταν πάντα ιερή», είπε ο Putin, μιλώντας για τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. «Και τώρα, πολεμάτε για τον λαό μας στο Ντονμπάς. Για την ασφάλεια της πατρίδας μας – της Ρωσίας.

Πώς σχολίασαν τις δηλώσεις του Putin οι ειδικοί

Ο θάνατος καθενός από τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς μας φέρνει θλίψη σε όλους μας και συνιστά ανεπανόρθωτη απώλεια για συγγενείς και φίλους», προσθέτοντας ότι υπέγραψε νόμο για την παροχή ειδικής υποστήριξης για τα παιδιά «των νεκρών και τραυματισμένων συντρόφων».

Οι αναλυτές σχολίασαν το γεγονός ότι η ομιλία του ήταν σχετικά ουδέτερη, και δεν ειπώθηκε τίποτα νέο και προκλητικό. «Μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που αναφέρθηκε στα πεδία των μαχών… στο Ντονμπάς, παρά στο σύνολο της Ουκρανίας», σχολίασε ο δημοσιογράφος του CNN, Nic Robertson.

Δεν άφησε να εννοηθούν πολλά για τα μελλοντικά σχέδια του στην Ουκρανία. Κάποιοι αναλυτές πίστευαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος ίσως επιζητούσε τερματισμό των εχθροπραξιών ανακηρύσσοντας τη νίκη των δυνάμεών του στο Ντονμπάς. Με αυτόν τον τρόπο θα παρουσίαζε την υποτιθέμενη «νίκη» της Ρωσίας, ως συνέχεια του «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου» κατά του Ναζισμού. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε ούτε στη Μαριούπολη, ούτε στο Χάρκοβο.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Volodymyr Zelensky ο brand influencer; Το fleece του πωλήθηκε για 111.000 δολάρια

Jill Biden: Επισκέφθηκε την Ουκρανία και την Olena Zelenska – Στιγμιότυπα από τη συνάντηση τους

Ρωσία: Βομβάρδισαν την Οδησσό μετά τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας για τη βύθιση δεύτερου ρωσικού πλοίου