Περιεχόμενα
Στο θολό τοπίο που επικρατεί στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά και στις διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που δεν λένε να ξεφύγουν από το αδιέξοδο, ο Vladimir Putin για πρώτη φορά, πήρε ανοιχτή θέση για το περιεχόμενο των απαντήσεων που δέχτηκε.
Ο Ρώσος Πρόεδρος, εδώ και εβδομάδες, δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για την κρίση που έχει προκαλέσει και εγείρει φόβους για πιθανή ρωσική εισβολή. Ωστόσο, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, μετά τη συνάντηση με τον τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, o Putin δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του για την απάντηση της Δύσης.
Όπως τόνισε είναι ήδη σαφές πως από την απάντηση των ΗΠΑ σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας, αγνοήθηκαν οι θεμελιώδεις ανησυχίες μας. Μεταξύ των βασικών σημείων, τα οποία σύμφωνα με το Ρώσο πρόεδρο αγνοήθηκαν είναι η αποτροπή της επέκτασης του ΝΑΤΟ, η άρνηση ανάπτυξης οπλικών συστημάτων κρούσης κοντά στα ρωσικά σύνορα, καθώς και την επιστροφή της στρατιωτικής υποδομής του μπλοκ στην Ευρώπη στην κατάσταση του 1997.
Ο Putin υπενθύμισε ότι μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Βορειοατλαντική Συμμαχία υποσχέθηκε να μην επεκταθεί προς τα ανατολικά, κάτι που δεν έγινε καθώς τώρα το ΝΑΤΟ περιλαμβάνει τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και τη Ρουμανία.Μάλιστα σημείωσε πως η πολιτική των ανοικτών θυρών δεν κατοχυρώνεται σε κανένα έγγραφο του ΝΑΤΟ. Εξηγώντας από που πηγάζει η ανησυχία της Ρωσίας για πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, μοιράστηκε ένα παράδειγμα και ζήτησε από όλους να σκεφτούν τι θα συμβεί αν η Ουκρανία ως μέλος του ΝΑΤΟ ξεκινήσει επίθεση σε βάρος της Κριμαίας.
Η Ουάσιγκτον ωθεί την Ουκρανία στα άκρα
Αναφορικά με την επόμενη ημέρα των διαπραγματεύσεων, ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε την ανάγκη που υπάρχει προκειμένου οι χώρες να διασφαλίσουν την ασφάλεια όλων. Την ίδια στιγμή, όπως σημείωσε η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί το Κίεβο ως εργαλείο για να συγκρατήσει τη Ρωσία, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα της ουκρανικής πλευράς, ενώ επανέλαβε την πάγια ρωσική θέση, σύμφωνα με την οποία η Μόσχα προσπαθεί να αποφύγει την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Putin η Ουκρανία έχει μετατραπεί σε εργαλείο για την επίτευξη των στόχων των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες δεν ενδιαφέρονται τόσο για την ασφάλεια όσο για τον περιορισμό της Ρωσίας, παρασύροντας τη Μόσχα σε ένοπλη σύγκρουση.
«Μας λένε, ναι, κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δικό της σύστημα ασφαλείας. Συμφωνούμε με αυτό. Αλλά μου φαίνεται ότι οι ίδιες Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενδιαφέρονται τόσο για την ασφάλεια της Ουκρανίας, αλλά να φέρουν εις πέρας τον κύριο στόχο τους, την συγκράτηση της ανάπτυξης της Ρωσίας».
Putin: Μπορεί να υπάρξει λύση
Παρά το βαρύ κλίμα ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κρεμλίνο και ο Λευκός Οίκος θα μπορέσουν να βρουν μια λύση στο πρόβλημα, αλλά είναι ακόμα δύσκολο να πούμε ποια θα είναι. Μάλιστα τόνισε πως η Ρωσία θέλει να αποφύγει μια αρνητική εξέλιξη των γεγονότων γύρω από την Ουκρανία, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα όλων των μερών «Αν εξετάσουμε όλα αυτά τα πολυάριθμα ζητήματα βαθιά, σοβαρά, γίνεται σαφές ότι για να αποφευχθεί μια τέτοια αρνητική εξέλιξη της κατάστασης, και θέλουμε να την αποφύγουμε, πρέπει πραγματικά να λάβουμε υπόψη τα συμφέροντα όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας. Βρείτε λύσεις σε αυτό το πρόβλημα».
Boris Johnson: Πολιτική καταστροφή σε μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson, στο πλευρό του Ουκρανού προέδρου, κατηγόρησε ανοιχτά τη Ρωσία πως «κρατά όπλο και σημαδεύει την Ουκρανία» και προειδοποίησε πως μια πιθανή εισβολή θα ήταν «πολιτική» και «ανθρωπιστική καταστροφή».
«Η πιθανή εισβολή έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Προέδρου Putin ότι ενεργεί προς το συμφέρον του ουκρανικού λαού», ανέφερε επίσης ο Johnson.
Με πληροφορίες από CNN