Η προσπάθεια του Λευκού Οίκου να οργανώσει μια στρατηγική, ικανή να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή, έβαλε επί τάπητος μια επείγουσα επανεξέταση της ψυχολογικής κατάστασης του Vladimir Putin, από τις μυστικές υπηρεσίες. Το βασικό ερώτημα είναι το κατά πόσο οι φιλοδοξίες του και η διάθεση να ρισκάρει με έναν πόλεμο, έχουν αλλοιωθεί από τα δύο χρόνια απομόνωσης του, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ή από την αίσθηση ότι αυτή μπορεί να είναι η καλύτερη στιγμή για να ανοικοδομήσει τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας και να εξασφαλίσει την κληρονομιά του. Ή και τα δύο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ο Putin βαδίζει (βάδιζε κατά βάση) σε μια κοινωνική αποστασιοποίηση, παρά το γεγονός ότι επέτρεψε στη χώρα να επιστρέψει σε μια κανονικότητα. Ο Ρώσος πρόεδρος πραγματοποιούσε τις περισσότερες συναντήσεις του με κυβερνητικούς αξιωματούχους μέσω τηλεδιάσκεψης, εμφανιζόμενος συχνά σε ένα σπαρταριστό δωμάτιο, στο κτήμα του στη Μόσχα, το Novo-Ogaryovo. Ακόμη και όταν έφταναν ξένοι αξιωματούχοι στη Ρωσία, ήταν αρκετές οι φορές που δεν τον έβλεπαν ποτέ προσωπικά.

Ρωσία: Το εργαστήριο που φυλάσσονται βιολογικά όπλα – Το δεύτερο μεγαλύτερο μετά της Γουχάν

Όπως για παράδειγμα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres, όπου πραγματοποιήσε βίντεοκληση με τον Putin, ενώ ο ίδιος είχε επισκεφθεί τη Μόσχα.

Αυτό τώρα έχει βέβαια αλλάξει, με τον Ρώσο πρόεδρο να δέχεται τους επισκέπτες του πια από κοντά. Λέγεται, πάντως, πως η κατοικία του στο Κρεμλίνο είναι εξοπλισμένη με απολυμαντικά τούνελ, από τα οποία απαραιτήτως πρέπει να περάσουν όλοι οι επισκέπτες του.

Δεν μπορεί, ωστόσο, να ξεχάσει κανείς τη συνάντηση του με τον Emmanuel Macron, σε συζήτηση για την Ουκρανία και την αποκλιμακώσήτης, που κάθονταν επτά μέτρα μακριά, κυρίως γιατί αρνήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος αρνήθηκε να υποβληθεί σε ρωσικές εξετάσεις PRC, μιας και θα έκανε διαθέσιμο στους Ρώσους το DNA του. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις, βέβαια, που άτομα που πρέπει να τον συναντήσουν, να περνούν πρώτα υποχρεωτικά δύο εβδομάδες καραντίνα.

Πάντως, η εξαιρετική επιφυλακτικότητα του Putin αντικατοπτρίζει όχι μόνο την ηλικία του, αλλά και αυτό που οι επικριτές περιγράφουν ως παράνοια που ακονίστηκε κατά την προηγούμενη καριέρα του ως κατάσκοπος της KGB. Και η τάση του Ρώσου ηγέτη, έχουν πει αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο, είναι να διπλασιάζεται όταν αισθάνεται παγιδευμένος από τη δική του υπερβολή…

Έτσι έχουν περιγράψει μια σειρά από πιθανές αντιδράσεις, που κυμαίνονται από τον αδιάκριτο βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων για να αντισταθμίσει τα πρώτα λάθη που έκανε σε κυβερνοεπιθέσεις που στρέφονται στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε περισσότερες πυρηνικές απειλές και ίσως κινήσεις για να πάει ο πόλεμος πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από New York Times