Όσο οι φήμες για την κακή κατάστασης της υγείας του Vladimir Putin οργιάζουν, τόσο πιο επιτακτική γίνεται η συζήτηση για τα πιθανά σενάρια διαδοχής του. 

Οι πολίτες, η ελίτ και οι ίδιοι οι αξιωματούχοι του Putin έχουν απαυδήσει μαζί του προσωπικά όσον αφορά την έκβαση της εισβολής στην Ουκρανία και συζητούν έντονα στους κύκλους τους την ανάγκη αντικατάστασής του. Φαίνεται να πρότειναν να τον διαδεχθεί ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, ή ο πρώην πρόεδρος της χώρας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ως πιθανός υποψήφιος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και ο αναπληρωτής προσωπάρχης της ρωσικής προεδρίας, Σεργκέι Κιριένκο.

Ο Putin όμως, δεν θα αφήσει άτομα «εκτός της δυναστείας» να συνεχίσουν το έργο του και φαίνεται να θέλει να «παραδώσει την σκυτάλη» σε μία από τις δύο του κόρες. Επικρατέστερο σενάριο είναι να λάβει την ηγεσία του κόμματός του, της «Ενωμένης Ρωσίας», η Katerina Tikhonova, η μικρότερη από τις δύο.

Η 36χρονη επιστήμονας Tikhonova (το όνομα προέρχεται από το γένος της μητέρας της) είχε απασχολήσει την επικαιρότητα μετά τον γάμο της με έναν… Ζελένσκι. Πρόκειται για τον 52χρονο επαγγελματία χορευτή μπαλέτου Ιγκόρ Ζελένσκι ο οποίος από ότι φαίνεται δεν έχει καμία σχέση με τον Ουκρανό Πρόεδρο, παρά την ειρωνεία του πράγματος. Έχουν μαζί μία 2χρονη κόρη.

Οι δύο κόρες του Putin φροντίζουν να παραμένουν σιωπηλές προς τα ΜΜΕ και διακριτικές ως προς τη δημόσια εικόνα τους. Ειδικά από την έναρξη του Πολέμου στην Ουκρανία και μετά, οι δύο κόρες του Πούτιν ζουν στο περιθώριο της δημοσιότητας.

Οι προσκείμμενοι του Putin φαίνεται να λαμβάνουν θετικά την ιδέα αυτήν, όπως μεταδίδει το κανάλι General SVR στο Telegram. Η ίδια πρόταση στα τέλη του περασμένου χρόνου δεν είχε συγκεντρώσει τη συναίνεση όλων, αλλά «τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει και ο πόλεμος, που είναι σε εξέλιξη εδώ και τρεις μήνες, έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και την απαίτηση της ελίτ για μια σαφή κατανόηση του μέλλοντός της χωρίς τον Πούτιν», αναφέρει η πηγή. «Είναι αναγκαίο να βρεθεί ένα άτομο που θα φέρει την εμπιστοσύνη της ελίτ και του κόσμου» συμπληρώνεται.

Τι θα γίνει σε περίπτωση που ο Putin δεν μπορεί να κυβερνήσει άλλο;

Σε περίπτωση, μάλιστα, που ο Πούτιν δεν θα μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του, η εξουσία δεν θα περάσει στον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, όπως προβλέπεται από το ρωσικό Σύνταγμα.

Αρχικά, θα αναλάβει ο 70χρονος σύμμαχος του Ρώσου προέδρου και γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ και στη συνέχεια νέος πρόεδρος θα μπορούσε να γίνει ο 44χρονος γιος του και σημερινός υπουργός Γεωργίας, Ντμίτρι Πατρούσεφ. Η Tikhonova, η οποία προς το παρόν δεν είναι εκλεγμένη, θα μπορεί να κινεί παρασκηνιακά τα νήματα, σύμφωνα με το κανάλι.

«Όπως το βλέπει ένας στενός κύκλος ατόμων που έχουν πρόσβαση στα προεδρικά αυτιά, η Katerina Tikhonova είναι το μόνο πρόσωπο που μπορεί να λειτουργήσει ως εγγυητής της σταθερότητας του καθεστώτος Πούτιν, χωρίς να είναι άμεση διάδοχός του», καταλήγει.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Shutterstock.com

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Πειρατεία στον Περσικό Κόλπο: Αγωνία για την τύχη των 10 Ελλήνων του πληρώματος – Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Μακελειό στο Τέξας: Ζήτησε συγγνώμη στις οικογένειες των θυμάτων ο πατέρας του δράστη – «Θα έπρεπε απλά να σκοτώσει εμένα»

Μας «διαπομπεύουν»: Οι Έλληνες οι χειρότεροι και πιο επικριτικοί οδηγοί στην Ευρώπη