Τελεσίγραφο προς τις μη φιλικές χώρες έδωσε ο Vladimir Putin, τονίζοντας ότι η Ρωσία θα σταματήσει τη παροχή φυσικού αερίου αν δεν πληρωθεί σε ρούβλια. Συγκεκριμένα, υπέγραψε διάταγμα που αναφέρει ότι οι αγοραστές «πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες» και προσθέτει: «Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν και δεν πρόκειται να κάνουμε φιλανθρωπία. Το αίτημα του Putin θεωρείται ως προσπάθεια ενίσχυσης του ρουβλίου, το οποίο έχει πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις.

Το διάταγμά του σημαίνει ότι οι ξένοι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμό στη ρωσική Gazprombank και να μεταφέρουν σε αυτόν ευρώ ή δολάρια ΗΠΑ. Στη συνέχεια, η Gazprombank θα τα μετατρέψει σε ρούβλια, τα οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή του φυσικού αερίου.

Αν και η εντολή τίθεται σε ισχύ για το αέριο που εξάγεται από την Παρασκευή και μετά, οι πληρωμές για αυτό το αέριο δεν θα πληρωθούν από τους Ευρωπαίους αγοραστές μέχρι τα μέσα Μαΐου, δήλωσε στο BBC ο Jack Sharples, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

Ως «εκβιασμό» χαρακτήρισε η Γερμανία τη νέα στάση του Putin. Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα δυτικά έθνη έχουν επιβάλει οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει θέσει απαγορεύσεις στο πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, καθώς τα κράτη μέλη της βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό. Η ΕΕ λαμβάνει περίπου το 40% του φυσικού αερίου και το 30% του πετρελαίου της από τη Ρωσία και δεν έχει εύκολα υποκατάστατα, αν διακοπεί ο εφοδιασμός. Στο μεταξύ, η Ρωσία λαμβάνει επί του παρόντος 400 εκατ. ευρώ την ημέρα από τις πωλήσεις φυσικού αερίου στο μπλοκ και δεν έχει κανέναν τρόπο να μεταφέρει αυτή την προσφορά σε άλλες αγορές.

Κόβει δεσμούς με τη Δύση η Ρωσία

Ο Vladimir Putin κατηγόρησε τη Δύση ότι αναζητεί νέα προσχήματα για να ανακοινώσει κυρώσεις στη χώρα του, τόνισε ότι τα τιμωρητικά μέτρα άνευ προηγουμένου που εφαρμόζει είχαν ετοιμαστεί εκ των προτέρων και θα επιβάλλονταν «σε κάθε περίπτωση». Επιμένοντας ότι η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει ποτέ «τα εθνικά της συμφέροντα και τις παραδοσιακές της αξίες» ο Putin είπε πως μολονότι δεν θα γίνει «κλειστή χώρα», δεν θα επιδιώξει καμία περαιτέρω συνεργασία με δυτικές εταιρείες στο άμεσο μέλλον.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας, Jeremy Fleming, υποστήριξε πως σύμβουλοι του προέδρου Putin φοβούνται να του πουν «την αλήθεια», ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Joe Biden μίλησε χθες για «ενδείξεις» ότι ο ρώσος πρόεδρος απομάκρυνε συμβούλους του και έθεσε κάποιους «σε κατ’ οίκον κράτηση», λέγοντας πως μοιάζει «απομονωμένος». «Απλά δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται στο Κρεμλίνο. Δεν καταλαβαίνουν τον πρόεδρο Πούτιν και δεν καταλαβαίνουν τον μηχανισμό μας για τη λήψη αποφάσεων», αντέταξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, κατά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στα νότια και ανατολικά επικεντρώνονται οι ρωσικές δυνάμεις

Ο ρωσικός στρατός έχει σκοπό να συνεχίσει τη δραστηριότητά του και να εδραιώσει την παρουσία του σε ανατολικούς και νότιους τομείς της Ουκρανίας, ανέφερε το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο σε ενημερωτικό δελτίο νωρίτερα σήμερα.

Έκανε λόγο για προσπάθειες των Ρώσων να στήσουν κυβερνητικό μηχανισμό στις κατεχόμενες περιοχές του Ντανιέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζιας και της Χερσώνας. Οι μάχες αναμένεται να συνεχιστούν στις περιοχές αυτές, συνέχισε.

Ο ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky προειδοποιεί πως η Μόσχα θέλει να οργανώσει αυτό που αποκάλεσε ψευτοδημοψήφισμα στην περιφέρεια της Χερσώνας για να σχηματιστεί «λαϊκή δημοκρατία» όπως αυτές που είχαν ιδρυθεί στα εδάφη των αυτονομιστών. Το ουκρανικό επιτελείο διαβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν μπορέσει να κερδίσουν εδάφη οπουδήποτε. Το Χάρκοβο συνεχίζει να βομβαρδίζεται, ενώ προσπάθεια των Ρώσων να διαπεράσουν τις ουκρανικές άμυνες κοντά στην Ιζιούμ απέτυχε. Αποτυχημένη ήταν επίσης η προσπάθεια προέλασης στη Μικολάγιφ, ανέφερε η ίδια πηγή.

Στον βορρά, ορισμένες μονάδες αποσύρθηκαν. Η Μόσχα ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις θα αποκλιμακώσουν την επίθεση στο Κίεβο και θα επικεντρωθούν στο Ντονμπάς.

Την ίδια, προσπαθούν με κάθε τρόπο να φέρουν στα όρια της τη Μαριούπολη. Όπως δήλωσε ο βουλευτής Dmytro Gurin, ο οποίος μίλησε μετά την απόρριψη της ρωσικής προθεσμίας από την Ουκρανία που απαιτούσε από τους υπερασπιστές της Μαριούπολης να καταθέσουν τα όπλα τους με αντάλλαγμα την ασφαλή διέλευση από την πόλη, δήλωσε πως η Μαριούπολη αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο για τον ρωσικό στρατό.

Περίπου 300.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι είναι εγκλωβισμένοι εκεί με τις προμήθειες να τελειώνουν και βοήθεια δεν επιτρέπεται να εισέλθει. Οι κάτοικοι έχουν υπομείνει εβδομάδες ρωσικών βομβαρδισμών χωρίς ρεύμα ή τρεχούμενο νερό. Παρ’όλα αυτά δεν τίθεται θέμα παράδοσης της Μαριούπολης.

«Οι Ρώσοι δεν ανοίγουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους και στόχος τους είναι να προκαλέσουν πείνα για να επιβάλουν τη θέση τους στη διπλωματική διαδικασία. Αν η Μαριούπολη δεν παραδοθεί και η πόλη δεν θα παραδοθεί, δεν θα αφήσουν τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από αυτή», είπε ο Gurin.

Αν η Ρωσία καταλάβει τη Μαριούπολη, θα τη βοηθήσει να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ των ανατολικών περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, που ελέγχονται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι υπερασπιστές της Μαριούπολης έχουν παραμείνει σταθεροί.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Evgeny Chichvarkin: Ένας από τους λίγους Ρώσους που δεν έχει τιμωρήσει η Αγγλία – Ποιος είναι ο λόγος

Τι σημαίνει η οπισθοχώρηση με επιθέσεις της Ρωσίας και γιατί οι Ρώσοι στρατιώτες δείχνουν πια ανυπακοή

Με πληροφορίες από BBC, Guardian