Τα βλέμματα όλου του πλανήτη είναι στραμμένα προς τον Vladimir Putin και την επερχόμενη ομιλία του την Δευτέρα 9 Μαΐου 2022 στην Μόσχα, κατά την οποία η Δύση φοβάται πως ο Ρώσος Πρόεδρος θα απειλήσει με πυρηνικά, μεταξύ άλλων. Δύο μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, είναι προ των πυλών ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος;

Την Δευτέρα, 9 Μαΐου θα λάβει μέρος η μεγάλη ομιλία του Putin καθώς πρόκειται για την ημέρα κατά την οποία η Ρωσία γιορτάζει την 77η επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας. Το προηγούμενο διάστημα αρκετοί αναλυτές υποστήριζαν ότι αυτή την ημέρα ο Ρώσος Πρόεδρος θα ανακοίνωνε τη λήξη της εισβολής στην Ουκρανία. Αντιθέτως όμως, το Reuters κάνει λόγο για απειλή του Putin προς την Δύση για τη «συντέλεια του κόσμου».

Τι θα κάνει ο Putin σε ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου; Θα μάθουμε στην στρατιωτική επίδειξη.

Ο ομιλία μιλήσει στην Κόκκινη Πλατεία θα ξεκινήσει πριν την παρέλαση του στρατού, των αρμάτων μάχης, των ρουκετών και των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Πάνω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου θα πετάξουν τα υπερηχητικά μαχητικά, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 και για πρώτη φορά από το 2010 το αεροσκάφος τύπου Il-80, το οποίο προορίζεται να μεταφέρει την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το αεροσκάφος Il-80 είναι σχεδιασμένο να μετατραπεί σε κέντρο διοίκησης για τον Ρώσο πρόεδρο. Είναι εξοπλισμένο με πλήθος τεχνολογιών, αλλά οι ειδικές λεπτομέρειες εξακολουθούν να είναι κρατικά μυστικά της Ρωσίας.

Ασφαλώς, κανένας ξένος ηγέτης δεν θα παραστεί στην στρατιωτική επίδειξη της Ρωσίας για την «Ημέρα της Νίκης», όπως γίνονταν σε άλλες χρονιές. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι δεν έχει προσκληθεί κανείς τους.

Διεθνής φόβος για αντίποινα μετά την ξεκάθαρη στάση του ΟΗΕ

Τα διεθνή μέσα στο σύνολό τους ανησυχούν για την αντίδραση του Ρώσου Προέδρου, ειδικά μετά την πρώτη ανακοίνωση που έκανε ο ΟΗΕ για την Ουκρανία. Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την Παρασκευή ομόφωνα μια ανακοίνωση για την Ουκρανία, όπου εκφράζει την «σθεναρή στήριξή του» στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του οργανισμού και εκφράζει «τη βαθιά του ανησυχία για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας» στη χώρα. Η ανακοίνωση αποτελεί την πρώτη επίσημη θέση που εκφράζει ο ΟΗΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου.

“Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ουκρανία”, αναφέρει η ανακοίνωση. “Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπενθυμίζει ότι όλες οι χώρες μέλη έχουν την υποχρέωση, βάσει της Χάρτας του ΟΗΕ, να διευθετούν τις διεθνείς διαφορές τους με ειρηνικούς τρόπους”, προσθέτει.

Ποια θα είναι η αντίδραση της Μόσχας; Υπενθυμίζεται ότι κατά τα τέλη Φεβρουαρίου η Ρωσία είχε ασκήσει βέτο σε μια άλλη ανακοίνωση η οποία ζητούσε από τη Ρωσία να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, στην Ουκρανία οι μάχες συνεχίζονται κανονικά με τον Ζελένσκι να δηλώνει ότι συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την διάσωση των μαχητών στο Azovstal της Μαριούπολης, οι οποίοι δεν παραδίνονται.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ουκρανία: Στους 25 εκατ. τόνους ανέρχονται τα αποκλεισμένα αποθέματα σιτηρών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Donald Trump: Ήθελε να χτυπήσει με πυραύλους το Μεξικό

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ αρνούνται ότι παρείχαν πληροφορίες για τη βύθιση του Moskva