Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, δήλωσε πως η χώρα του κατέθεσε αγωγή κατά της Ρωσίας στο διεθνές δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη. «Η Ουκρανία υπέβαλε την αίτησή της κατά της Ρωσίας. Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για την παραποίηση της έννοιας της γενοκτονίας, προκειμένου να δικαιολογήσει μια επίθεση. Αιτούμαστε να ληφθεί μια επείγουσα απόφαση που θα καλεί να διακόψει τις στρατιωτικές δραστηριότητές της αμέσως και αναμένουμε να ξεκινήσουν δίκες την επόμενη εβδομάδα», έγραψε στο Twitter.

Οι  ενέργειες της Ρωσίας, οι βομβαρδισμοί σε νηπιαγωγεία, κατοικημένες περιοχές και ζώνες μη στρατιωτικής υποδομής, φέρουν τα σημάδια της «γενοκτονίας», ισχυρίζεται ο Ουκρανός πρόεδρος. Ακόμα, στόχος είναι να αποδειχθεί ότι ο Vladimir Putin είναι «εγκληματίας πολέμου» του 21ου αιώνα, όπως δήλωσε η γενική εισαγγελέας Iryna Venediktova στην ουκρανική τηλεόραση.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει δώσει διορία μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι της Κυριακής 27 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, προκειμένου να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις μεταξύ τους στη Λευκορωσία, όπου βρίσκεται αντιπροσωπεία της Ρωσίας. Η Ουκρανία συμφωνεί να γίνει διάλογος με το Κρεμλίνο, όχι όμως στη Λευκορωσία. Ο Zelensky είχε προτείνει την Ιερουσαλήμ σαν πιθανή τοποθεσία διαπραγματεύσεων.

«Έχασε την ευκαιρία που είχε η Ουκρανία» φέρεται να είπε ο Ρώσος πρόεδρος στον Ισραηλινό ομόλογό του, αναφερόμενος στην προθεσμία που είχε δώσει για διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία. Τελικά, λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία, ο Zelensky επιβεβαίωσε ότι συμφώνησε να διαπραγματευτεί στη Λευκορωσία με ανάρτησή του: «Το αποτέλεσμα της συνομιλίας με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο. Συμφωνήσαμε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική χωρίς προηγούμενες προϋποθέσεις στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, στην περιοχή του ποταμού Pripyat».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Evgeny Yenin, δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα το πρωί, τοπική ώρα.

Σε κατάσταση υψηλού συναγερμού οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις

Ενώ αναμένεται να διαπραγματευτούν, ο Putin διέταξε τον στρατό της χώρας να θέσει σε κατάσταση υψηλού συναγερμού τις πυρηνικές δυνάμεις αποτροπής, σε απάντηση των «επιθετικών ανακοινώσεων» χωρών του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Ανώτεροι αξιωματούχοι των κορυφαίων χωρών του ΝΑΤΟ επιτρέπουν επίσης επιθετικές δηλώσεις εναντίον της χώρας μας, επομένως διατάσσω τον Υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου [των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων] να μεταφέρουν τις δυνάμεις αποτροπής του ρωσικού στρατού σε ειδική κατάσταση μαχητικού καθήκοντος», είπε ο Putin στη δήλωση.

Προηγουμένως, έχει προειδοποιήσει τις ξένες χώρες να μην αναμειγνύονται στην εισβολή του στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba, δήλωσε ότι η εντολή του Ρώσου προέδρου να θέσει σε επιφυλακή τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις ήταν μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στην ουκρανική αντιπροσωπεία στις προγραμματισμένες συνομιλίες της Δευτέρας, σύμφωνα με το CNN.

Η Γερμανία στρέφεται κατά της Ρωσίας

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός καγκελάριος, Olaf Scholz, ανακοίνωσε ειδικό ταμείο 100 δισ. ευρώ για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα, σε έκτακτη συνεδρίαση της Bundestag για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Scholz παραδέχτηκε ότι ο επείγων χαρακτήρας της κρίσης στην Ουκρανία, τον έκανε να ενισχύσει τον γερμανικό στρατό. «Είναι σαφές ότι πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερο στην ασφάλεια της χώρας μας, προκειμένου να προστατεύσουμε την ελευθερία μας και Δημοκρατία».

Αποκάλεσε «ευθύνη της Γερμανίας» να διασφαλίσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος «δεν θα γυρίσει τα ρολόγια πίσω». Το Σάββατο (26/2) η κυβέρνηση της Γερμανίας, που δέχεται πυρά για την έμμεση στήριξή της στην Ρωσία, έκανε την αιφνιδιαστική ανακοίνωση ότι θα στείλει όπλα και άλλες προμήθειες στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 1.000 αντιαρματικών όπλων, 500 πυραύλων Stinger εδάφους-αέρος και χιλιάδες γαλόνια βενζίνης.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, ο Putin θέλει να φτιάξει μια ρωσική αυτοκρατορία και να διαμορφώσει τα χαρακτηριστικά της Ευρώπης σύμφωνα με τις ιδέες του. Είναι σαφές ότι πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στην ασφάλεια της χώρας μας, προκειμένου να προστατεύσουμε την ελευθερία μας. Χρειαζόμαστε ισχυρές υπερσύγχρονες ένοπλες δυνάμεις», ανέφερε ο καγκελάριος.

Ακόμα τόνισε την ανάγκη να προωθηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να αποθηκευτούν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου και να κατασκευαστούν δύο τερματικοί σταθμοί για υγροποιημένο φυσικό αέριο.