Ο Volodymyr Zelensky, άσκησε σκληρή κριτική στο ΝΑΤΟ, στο πρόσφατο τηλεοπτικό του διάγγελμα, για το γεγονός ότι δεν επέβαλε απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Ουκρανία: «Όλοι οι άνθρωποι που πεθαίνουν, από σήμερα, θα πεθάνουν και εξαιτίας σας. Λόγω της αδυναμίας σας», τόνισε, «Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε σήμερα. Μια αδύναμη σύνοδος κορυφής. Μια μπερδεμένη σύνοδος κορυφής. Μια σύνοδος κορυφής που δείχνει ότι δεν θεωρούν όλοι τον αγώνα για την ελευθερία για την Ευρώπη ως τον νούμερο ένα στόχο». Όπως είπε ο ίδιος, «αυτή είναι η αυτο-ύπνωση εκείνων που είναι αδύναμοι, ανασφαλείς μέσα τους, παρά το γεγονός ότι έχουν όπλα πολλές φορές ισχυρότερα από εμάς».

Απευθυνόμενος στον ουκρανικό λαό, ο Zelensky, είπε, ότι οι δυτικοί ηγέτες γνώριζαν ότι η ρωσική επιθετικότητα κατά της χώρας είναι πιθανό να αυξηθεί και τους κατηγόρησε ότι έδωσαν άδεια στον Vladimir Putin να συνεχίσει να βομβαρδίζει πόλεις και πόλεις.

«Γνωρίζοντας ότι τα νέα χτυπήματα και οι απώλειες είναι αναπόφευκτες, το ΝΑΤΟ αποφάσισε σκόπιμα να μην κλείσει τον ουρανό πάνω από την Ουκρανία»

Μεταξύ άλλων, ο Ουκρανός πρόεδρος, ανέφερε στο διάγγελμα της Παρασκευής: «Σήμερα η ηγεσία της συμμαχίας έδωσε το πράσινο φως για περαιτέρω βομβαρδισμούς πόλεων και χωριών της Ουκρανίας, αρνούμενη να δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Ανταλλάξατε λίγους τόνους καύσιμα με τους τόνους του δικού μας αίματος. Έχουμε πολλούς φίλους και προσπαθούν να μας βοηθήσουν ενάντια σε όλα τα εμπόδια. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την απελευθέρωση».

Ουκρανία: Εγκαταλείπουν Μαριούπολη και Βολνοβάκα οι άμαχοι πολίτες – Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Ο Zelensky, αναφέρθηκε αργότερα στις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη την Ευρώπη, λέγοντας στους διαδηλωτές: «Εάν η Ουκρανία δεν επιβιώσει, δεν θα επιβιώσει ολόκληρη η Ευρώπη. «Αν πέσει η Ουκρανία, θα πέσει ολόκληρη η Ευρώπη».

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία «φρικτή», αλλά είπε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις δεν θα μετακινηθούν στην Ουκρανία ούτε από την ξηρά ούτε από αέρος.

Δυτικοί αξιωματούχοι, υποστήριξαν ότι μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, θα υποχρεώσει τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ να πυροβολήσουν ρωσικά μαχητικά, πυροδοτώντας πιθανώς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το απόγευμα η συνομιλία του Zelensky με Γερουσιαστές των ΗΠΑ

Όπως ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, πηγή προσκείμενη στην αμερικανική άνω Βουλή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, πρόκειται να απευθύνει ομιλία σήμερα στα μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Η ομιλία, θα πραγματοποιηθεί στις 09:30 (ώρα Ουάσινγκτον· στις 16:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με συνεργάτες γερουσιαστών. Την επικοινωνία οργάνωσε η ουκρανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Εν μέσω κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, αρκετοί Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί, καλούν την κυβέρνηση του Joe Biden να σκληρύνει τις κυρώσεις της εναντίον της Ρωσίας, αναστέλλοντας τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, κάτι που ο Λευκός Οίκος έχει αρνηθεί να κάνει προς το παρόν.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Lindsey Graham, έφθασε στο σημείο να απευθύνη κάλεσα σε όσους βρίσκονται στη Ρωσία, να δολοφονήσουν τον πρόεδρο Vladimir Putin, για να προσφέρουν έτσι κατ’ αυτόν «καλή υπηρεσία» στη χώρα τους και στον υπόλοιπο κόσμο.

Από την άλλη, ο Λευκός Οίκος, διαφώνησε με τη συγκεκριμένη δήλωση, με την εκπρόσωπο του Joe Biden, Jen Psaki να δηλώνει: «Δεν συνηγορούμε υπέρ της δολοφονίας του ηγέτη μιας ξένης χώρας ή υπέρ της αλλαγής καθεστώτος. Δεν είναι αυτή η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών».

Από την πλευρά του ο V.Zelensky, αξιώνει το NATO να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη χώρα του, κόκκινη γραμμή που η κυβέρνηση Biden δεν είναι διατεθειμένη να περάσει.