Πέρα από τις δυνάμεις των ανθρώπων της πυροσβεστικής βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες ο περιορισμός της φωτιάς που εξαπλώνεται στη Βόρεια Εύβοια. Με 4 κοινότητες να έχουν εκκενωθεί, τα τηλεοπτικά μέσα μεταδίδουν με εικόνα την πορεία της φωτιάς που έχει μπει στο Πευκί, έχει κάψει τα πρώτα σπίτια και εξαπλώνεται σε σημείο να κάψει και τη δεύτερη ζώνη. Φέρι μποτ έχουν επιστρατευτεί για να μεταφέρουν κατοίκους διά θαλάσσης, ενώ υπαρχουν καταγγελίες για επιβίβαση με πληρωμή εισιτηρίου.

Το Πευκί είναι το τελευταίο μεγάλο οχυρό, σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο περιφερειάρχης της Στερέας Ελλάδας στο Open, ο κ. Φάνης Σπανός, καθώς αν περάσει η φωτιά από το χωριό αυτό, τότε δεν ανακόπτεται. Μάλιστα, το πρόβλημα σε εκείνο το σημείο είναι πως επειδή πρόκειται για δημοφιλή τουριστικό προορισμό, υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που πρέπει να φύγουν από εκεί το συντομότερο.

«Αυτή τη στιγμή οι φλόγες είναι δίπλα στο Πευκί και νότια στο μεγάλο μέτωπο, που κινδυνεύει να μπει στο μεγάλο το δάσος, αλλά το βασικό αυτή τη στιγμή είναι στο Πευκί. Είναι μεγάλο, τουριστικό μέρος και γίνεται προσπάθεια να φύγει ο κόσμος».

Ένα τεράστιο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται αυτή την ώρα στη Γαλατσώνα και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χωριό, ενώ το δεύτερο είναι σε πορεία που οδηγεί στο Αρτεμίσιο, το Πευκί και τη θάλασσα. Η πύρινη λαίλαπα χτύπησε και το Καστρί όπου κάηκαν αρκετά σπίτια.

Στην άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινείται κατευθείαν προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες -και αν περάσει από αυτά τα δύο κομβικά σημεία, πλέον θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό.

Το λιμενικό σώμα της Εύβοιας βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή και με τη συνδρομή σκαφών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης ελέγχουν σε παραλίες στη Βόρεια Εύβοια για τυχόν εγκλωβισμένους, όπως στο χωριό Γεράκι, όπου έχουν καεί πολλά σπίτια. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πλοίο «Αιδηψός», τρία πλοία του λιμενικού, δύο πλοία και δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, φέρι μποτ, σκάφη ιδιωτών και αλιέων βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περιοχή προκειμένου να βοηθήσουν στην άμεση απομάκρυνση των πολιτών.

https://www.intronews.gr/dramatiki-ekklisi-apo-tin-istiaia

Για την επιβίβαση των ανθρώπων υπήρξαν καταγγελίες πως τους ζητείτο πληρωμή εισιτηρίού, το οποίο σταμάτησε μετά από εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη. Συνολικά, τις τελευταίες 3-4 ώρες έχουν μπει σε φέρι μποτ περίπου 350 άτομα από την παραλία στο Πευκί.

Ελεγχόμενη η κατάσταση στο νότιο τμήμα της Εύβοιας

Στο νότιο τμήμα, οι υποστηρικτικές ομάδες πυροπροστασίας που έχουν φτάσει στη χώρα μας από την Ουκρανία και την Ρουμανία και εργάζονται νυχθημερόν, ελέγχουν την κατάσταση στο χωριό Τρούπι, όσο και λίγο πιο βόρεια, στα Καλύβια και στο Σπαθάρι. Στο Τρουπί μάλιστα, η φωτιά έμοιαζε να βγαίνει εκτός ελέγχου προς το μεσημέρι, πλησίασε τα πρώτα σπίτια και αστυνομικοί φώναζαν με ντουντούκες από τους κατοίκους να εκκενώσουν, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης εκεί είναι αρκετά ενισχυμένες, με επαγγελματίες και με δεκάδες εθελοντές, ενώ τα ρεπορτάζ αναφέρουν πως μεταφέρονται μπουλντόζες στην περιοχή ώστε να βγάλουν από τον δρόμο τους στύλους της ΔΕΗ που έχουν πέσει και παρεμποδίζουν τα πυροσβεστικά οχήματα.

Στην Εύβοια επιχειρούν εδώ και ένα 24ωρο 575 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 89 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν στείλει Ουκρανία και Ρουμανία (112 πυροσβέστες και 23 οχήματα). Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 4 Ε/Π και 3Α/Φ με το Beriev-200. Το Λιμενικό Σώμα και οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

«Όλα τα χωριά είναι ένα μέτωπο. Αλλού επεκτείνεται η φωτιά, αλλού έχουμε αναζωπυρώσεις. Δεν παλεύεται η φωτιά με τις μπουλντόζες. Χρειάζονται να έρθουν άμεσα εναέρια μέσα που ζητάμε» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την πολιτική προστασία στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού, Άγγελος Μισιρλής. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Ιστιαίας, Γιάννης Κοντζιάς: «Να έλθουν όλα τα εναέρια μέσα τώρα στη Βόρεια Εύβοια. Αλλιώς δεν τελειώνει… Δεν φτάνουν μόνο τα μηνύματα».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πυροσβεστών, κ. Σταθόπουλος, εξέφρασε την ελπίδα του πως το πρωί της Δευτέρας όλα τα μέτωπα θα έχουν τεθεί υπό έλεγχο, αλλά είναι τέτοιες οι θερμοκρασίες που δημιουργούνται στο μικροκλίμα των περιοχών που φλέγονται, που κανείς δε μπορεί να μιλήσει με σιγουριά.

«Οι πυροσβέστες είναι εξαντλημένοι. Ούτε νερό δεν προλαβαίνουν να πιούν. Δεν αντέχει ο ανθρώπινος οργανισμός σε αυτές τις συνθήκες».