Η Βόρεια Εύβοια έχει παραδοθεί στις φλόγες, μαζί με τις περιουσίες, τις αναμνήσεις, τα όνειρα και ολόκληρη τη ζωή των κατοίκων. Εδώ και εφτά ημέρες η φωτιά καίει ανελέητα, με τους ανθρώπους να έχουν παραδοθεί στο έλεος του θεού. Ξεσπιτώνονται κρατώντας μια βαλίτσα με τα λίγα που μπορούν να μαζέψουν, χωρίς να γνωρίζουν τι τους ξημερώνει η επόμενη μέρα. Μια φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, αποτυπώνει όλο τον πόνο, όλη την θλίψη που νιώθουν, ενώ βλέπουν μπροστά στα μάτια τους να γίνεται στάχτη ο τόπος τους.

Μια εικόνα που αγγίζει την ψυχή σου και αφήνει πολλά αναπάντητα «γιατί». Μια ηλικιωμένη γυναίκα, 81 ετών, αναγκάστηκε να εκκενώσει το σπίτι της, στις Γούβες, το οποίο βλέπει να καίγεται μπροστά στα μάτια της. Η βουβή κραυγή, που φαίνεται να βγάζει, θυμίζει το γνωστό έργο του Νορβηγού ζωγράφου, Έντβαρντ Μουνκ.

Στο ημερολόγιό του με την επικεφαλίδα Νίκαια 22.01.1892 ο Μουνκ έγραψε: «Περπατούσα σ’ ένα μονοπάτι με δυο φίλους – ο ήλιος έπεφτε – ξαφνικά ο ουρανός έγινε κόκκινος σαν αίμα – σταμάτησα, νιώθοντας εξαντλημένος, και στηρίχτηκα στο φράχτη – αίμα και γλώσσες φωτιάς πάνω από το μαύρο-μπλε φιόρδ και την πόλη – οι φίλοι μου προχώρησαν, κι εγώ έμεινα εκεί τρέμοντας από την αγωνία – κι ένιωσα ένα ατέλειωτο ουρλιαχτό να διαπερνά τη φύση»

https://www.intronews.gr/voreia-evvoia-i-fotografia-pou-deichnei-giati-den-paratame-pote-ta-katoikidia-mas

Αποτυπώνει την αγωνία και την απόγνωση των κατοίκων της περιοχής, όπως και το μέγεθος της τραγωδίας που είναι πλέον ασύλληπτο. Γιατί άνθρωποι, νέοι και ηλικιωμένοι, πρέπει να δοκιμάζονται με αυτόν τον απάνθρωπο τρόπο; Πολλά τα ερωτήματα για τα οποία δυστυχώς δεν υπάρχει απάντηση.