Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο στα ύδατα στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της, την Τετάρτη, ανέφεραν η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το Σουνάν, μια περιοχή της πρωτεύουσας της Βόρειας Κορέας, Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με τον Γενικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας.

Η εκτόξευση είναι η πρώτη της Βόρειας Κορέας μετά τη στρατιωτική παρέλαση αργά στις 25 Απριλίου, κατά την οποία ο ηγέτης Kim Jong Un δεσμεύτηκε να ενισχύσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων του. Μιλάμε για την 13η οπλική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ μέσα στη χρονιά, έξι ημέρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου της Νότιας Κορέας για μια πενταετή θητεία.

Μεταξύ των όπλων που παρουσιάστηκαν στην παρέλαση στην Πιονγκγιάνγκ ήταν ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Hwasong-17 (ICBM), γιγάντιοι εκτοξευτές πυραύλων και ένας βαλλιστικός πύραυλος εκτοξευόμενος από υποβρύχιο. «Η ειρήνη, η εθνική αξιοπρέπεια και κυριαρχία μπορούν να επιτευχθούν από την ισχυρή δύναμη αυτοάμυνας που μπορεί να νικήσει τον εχθρό», είπε ο Kim σε δήλωση που βγήκε στη δημοσιότητα από το κρατικό κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA) μετά την παρέλαση.

Είπε ότι η πρώτη αποστολή της πυρηνικής του δύναμης ήταν «να αποτρέψει τον πόλεμο», αλλά αν κάποιος προσπαθήσει «να απειλήσει τα θεμελιώδη συμφέροντα της χώρας μας, η πυρηνική δύναμη δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να εκτελέσει τη δεύτερη αποστολή της». Δεν διευκρίνισε ποια θα ήταν αυτή η δεύτερη αποστολή.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η εκτόξευση έγινε στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Βόρειας Κορέας, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, όπως έκανε κι η Ιαπωνία. Ο επιταχυνόμενος ρυθμός της Βόρειας Κορέας στις δοκιμές όπλων τονίζει τον στόχο της να προωθήσει τα πυραυλικά της προγράμματα και να ασκήσει πίεση στην Ουάσιγκτον για πάγωμα των πυρηνικών διαπραγματεύσεων.

Φαίνεται ότι ο Βορράς προετοιμάζεται για μια πυρηνική δοκιμή στην απομακρυσμένη βορειοανατολική του μονάδα δοκιμών. O Kim Jong Un προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει προληπτικά τα πυρηνικά του όπλα σε περίπτωση που απειλούνται τα εθνικά συμφέροντα.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Kailia Posey: Αυτοκτόνησε στα 16 της το κορίτσι που έγινε το πιο δημοφιλές GIF

Τι είναι το LNG για το οποίο πανηγυρίζει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση – Γιατί η Ισπανία είναι κυρίαρχη

Ο Putin συνδέθηκε με τον κόσμο από Internet Explorer: Στις 9 Μαΐου θα κηρύξει πόλεμο στην Ουκρανία