Η Βόρεια Κορέα διέταξε αυστηρό lockdown μετά τα «πρώτα κρούσματα κορωνοϊού» στη χώρα και μας κάνει να νιώθουμε κάποιο deja vu. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, τα κρούσματα σχετίζονται με την υποπαραλλαγή BA.2 της παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2, ενώ έξαρση της σημειώθηκε στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ.

Το KCNA αναφέρει ότι ο Kim Jong-un είχε δεσμευτεί να εξαλείψει την επιδημία, την οποία χαρακτήρισε «σοβαρή εθνική έκτακτη ανάγκη». Αποκαλύφθηκε «κενό στην καραντίνα που τηρήθηκε με ασφαλή τρόπο εδώ και δύο χρόνια και τρεις μήνες», από τον Φεβρουάριο του 2020, ανέφερε το KCNA.

«Ο σκοπός είναι να εξαλειφθεί (ο ιός) από τη ρίζα το συντομότερο», είπε ο Kim κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος Εργαζομένων. Διαβεβαίωσε ότι χάρη στην «ισχυρή πολιτική συνείδηση του λαού […] θα ξεπεράσουμε σίγουρα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Πάντως οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο πληθυσμός των 25 εκατομμυρίων της χώρας είναι ευάλωτος καθώς η Βόρεια Κορέα αρνήθηκε να ξεκινήσει εμβολιαστική εκστρατεία κατά του κορονοϊού. Απέρριψε ακόμη και προσφορές από τη διεθνή κοινότητα να προμηθεύσει εκατομμύρια AstraZeneca και κινεζικής κατασκευής εμβόλια πέρυσι.

Ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης είναι να σφραγίσει τα εξωτερικά της σύνορα, κάτι που έκανε αρχικά τον Ιανουάριο του 2020. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται προβλήματα στις εισαγωγές βασικών ειδών στη χώρα, που με την σειρά του επιφέρει ελλείψεις τροφίμων οικονομική αστάθεια.

Γιατί κάνουν τώρα lockdown στη Βόρεια Κορέα

Το βορειοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο πρόσθεσε ότι το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον φέρεται να εντοπίστηκε στην πρωτεύουσα πριν από τέσσερις ημέρες. Οι κάτοικοι σε ορισμένες περιοχές της Πιονγκγιάνγκ είχαν μπει σε lockdown για τουλάχιστον δύο ημέρες πριν από την τελευταία ανακοίνωση, σύμφωνα με το NK News, έναν ιστότοπο παρακολούθησης με έδρα τη Σεούλ.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι συνεχίζει την προσφορά της για ανθρωπιστική βοήθεια στον Βορρά ως απάντηση στην είδηση ​​της επιδημίας, αναφέρει το BBC. Η Βόρεια Κορέα για δύο χρόνια καυχιέται ότι δεν έχει ούτε ένα κρούσμα, άρα γιατί τώρα αλλάζει τακτική;

Το πιθανότερο είναι ότι αυτό το ξέσπασμα είναι πολύ σοβαρό και πολύ δύσκολο να κρυφτεί, και η χώρα έχει δεσμευτεί στην καταπολέμηση του ιού. Έτσι δικαιολογούσε τόσο καιρό το κλείσιμο των συνόρων της. Τώρα που η Omicron μπήκε στη χώρα, η πρόκληση είναι να περιοριστεί η εξάπλωσή της. Οι επιλογές της Βόρειας Κορέας είναι πολύ περιορισμένες αυτή τη στιγμή, καθώς δεν διαθέτει εμβόλια, αλλά ένα κακό υγειονομικό σύστημα.

Πάντως η αποκάλυψη των κρουσμάτων Covid από την Πιονγκγιάνγκ αυτή τη στιγμή είναι σημαντική και θα μπορούσε να παρεμποδίσει τις πυρηνικές απειλές του κράτους, τονίζουν οι αναλυτές.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Ουκρανία: Εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα για εγκλήματα πολέμου μετά από βίντεο που δείχνει Ρώσους να σκοτώνουν πισώπλατα δύο αμάχους

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Αντιγράφει τον Johnny Depp στην υπερασπιστική του γραμμή – «Η Κάρολαιν με χτυπούσε»

Άρχισαν τα όργανα και στην Άπω Ανατολή: Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι η Κίνα ετοιμάζει εισβολή στην Ταϊβάν