H Βόρεια Κορέα εκτόξευσε ακόμα έναν βαλλιστικό πύραυλο προς τη θάλασσα στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της χώρας. Πρόκειται για την έβδομη πυραυλική δοκιμή που πραγματοποιεί η Πιονγιάνγκ μέσα σε αυτόν τον μήνα. Μάλιστα, αποτελεί την ισχυρότερη εκτόξευση πυραύλων της από το 2017, αφού ο πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς έφτασε σε ύψος 2.000 χιλιομέτρων και πέταξε για 30 λεπτά σε απόσταση 800 χιλιομέτρων, πριν πέσει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.
Το Τόκιο ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν «πιθανό βαλλιστικό πύραυλο», ενώ το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας ανέφερε την εκτόξευση ενός αγνώστου τύπου βλήματος. Η Πιονγιάνγκ θα έχει κάνει μέσα στον Ιανουάριο τις περισσότερες σε αριθμό δοκιμές στο πυραυλικό της πρόγραμμα, το οποίο αναλυτές σημειώνουν ότι επεκτείνει και αναπτύσσει. Αγνοεί τις αυστηρές κυρώσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύουν στην χώρα τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων. Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ καταδίκασαν την εκτόξευση.
Ανησυχητικό είναι ότι οι εκτοξεύσεις γίνονται λίγο πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Κίνα και ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Νότια Κορέα τον Μάρτιο. Σε μια ομιλία του ενόψει της Πρωτοχρονιάς, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ζήτησε να ενισχυθεί ο στρατός με τεχνολογία αιχμής. Εντωμεταξύ οι συνομιλίες μεταξύ Πιονγιάνγκ, Σεούλ και Ουάσινγκτον έχουν παγώσει. Από τότε η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από εκτοξεύσεις παρουσιάζοντας μια ιλιγγιώδη σειρά τύπων όπλων προηγμένης τεχνολογίας και τοποθεσιών εκτόξευσης. Αποκαλύπτουν το ολοένα αναπτυσσόμενο και ενισχυμένο οπλοστάσιο του κράτους εν μέσω των συνομιλιών για αποπυρηνικοποίηση.
Και οι δοκιμές έχουν επίσης αυξηθεί καθώς η ασταθής οικονομία της Βόρειας Κορέας απειλείται από κυρώσεις των ΗΠΑ. Οι δυσκολίες σχετίζονται με την πανδημία και δεκαετίες κακοδιαχείρισης. Μπορεί οι εκτοξεύσεις λοιπόν να έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Οι ειδικοί επισημαίνουν την πολιτική σηματοδότηση ισχύος προς τις παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις, που κρύβεται πίσω από τις εκτοξεύσεις. Επίσης, υποβόσκει η επιθυμία του Κιμ Γιονγκ Ουν να πιέσει τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά και την πρακτική ανάγκη να δοκιμαστούν νέα μηχανική και στρατιωτικά συστήματα διοίκησης. Πιθανή είναι και η διαφήμιση για ξένους αγοραστές.
Η εκτόξευση θυμίζει τις πυρηνικές δοκιμές που έκανε η Βόρεια Κορέα το 2017
Η Βόρεια Κορέα δεν έχει δοκιμάσει τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ή τα πυρηνικά της όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς από το 2017, αλλά οι ηγέτες της χώρας ισχυρίστηκαν αυτόν τον μήνα ότι θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν αυτές τις δοκιμές. Οι τελευταίες εκτοξεύσεις της Πιονγιάνγκ περιελάμβαναν μια δοκιμαστική εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς και των κεφαλών τους την Πέμπτη, και μια αναβαθμισμένη σε ένα σύστημα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κρουζ σε μια δοκιμή την Τρίτη.
Η Πιονγιάνγκ υπερασπίζεται τις εκτοξεύσεις ως κυρίαρχο δικαίωμα της για αυτοάμυνα και υποστηρίζει ότι δεν στοχεύουν κάποια συγκεκριμένη χώρα, ωστόσο κατηγορεί την Ουάσινγκτον και τη Σεούλ για «εχθρικές πολιτικές».
Ο Κιμ επισκέφτηκε ένα εργοστάσιο πυρομαχικών, όπου ζήτησε «μια ολοκληρωτική προσπάθεια» για την παραγωγή «ισχυρών όπλων αιχμής». Οι εργάτες του εξέφρασαν την μανία και την αφοσίωσή του στο «να συντρίψει… τις προκλήσεις των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και των υποτελούς τους δυνάμεων» που επιδιώκουν να παραβιάσουν το δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα, μιλώντας για «τη σκληρότερη αντιξοότητα όλων των εποχών».
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, είπε ότι η τελευταία εκτόξευση θυμίζει τις αυξημένες εντάσεις το 2017, όταν η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε πολλές πυρηνικές δοκιμές. Τότε εκτόξευσε τους μεγαλύτερους πυραύλους της, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που πέταξαν πάνω από την Ιαπωνία.
Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, ο πύραυλος είναι παρόμοιος με τον πύραυλο Hwasong-12 του 2017. Το 2018, ο κ. Κιμ ανακοίνωσε την αναστολή των δοκιμών των πυρηνικών όπλων ή των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς (ICBM), κάτι που πήρε πίσω το 2019. Οι ΗΠΑ επέβαλαν περισσότερες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα τον Ιανουάριο, ως απάντηση σε προηγούμενες εκτοξεύσεις πυραύλων. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν σταματήσει.
Σύμφωνα με αναλυτές, οι πύραυλοι που εκτόξευσαν αυτό τον μήνα, απέδειξαν ότι η Βόρεια Κορέα αναπτύσσει τεχνολογία που μπορεί να νικήσει τα ακριβά και πολύπλοκα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, που η Αμερική και η Ιαπωνία έχουν αναπτύξει στην περιοχή.