Σε μία «χολιγουντιανού» επιπέδου επίδειξη στρατιωτικών δυνάμεων ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong-Un ανέφερε επίσημα πως σκοπεύει να αναπτύξει τα πυρηνικά όπλα της χώρας στον γρηγορότερο δυνατόν ρυθμό. Η υπόσχεση αυτή έγινε με αφορμή εορτασμό για την ίδρυση του κορεάτικου στρατού. Εκτός από δέσμευση προς τον λαό του, η δήλωση αυτή φάνηκε να είναι και μία «προειδοποίηση» προς την Δύση και τις βλέψεις της. 

Στην τεράστια αυτή στρατιωτική «φιέστα» έγινε επίδειξη των στρατιωτικών όπλων της χώρας, μεταξύ τους και των απαγορευμένων πυραύλων ICBM. Η «γιορτή» αυτή διοργανώθηκε με αφορμή την 90η επέτειο από την ίδρυση των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας, η οποία επιδίδεται συχνά σε δοκιμές όπλων.

Η Βόρεια Κορέα έκανε την πρώτη της δοκιμή με τους πανίσχυρους πυραύλους ICBM πίσω στο 2017 για την οποία και δέχτηκε κυρώσεις από τις Η.Π.Α. Η αντίδραση αυτή προέκυψε καθώς οι συγκεκριμένοι πύραυλοι έχουν τέτοιο εκτόπισμα που μόνο ένας τους θα μπορούσε να εκτοξευτεί από την Βόρεια Κορέα και να απειλήσει σοβαρά την ηπειρωτική Αμερική.

Δοκιμές των πυραύλων ICBM που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο του 2022

Οι πύραυλοι δεν ήταν τα μόνα πανίσχυρα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην πρωτοφανή αυτή γιορτή. Υποβρύχιοι πύραυλοι και όπλα μεγάλου βεληνεκούς που σπάνε το φράγμα το ήχου έκαναν επίσης την εμφάνισή τους.

Στην ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας, ο Jong-un ήταν ανυποχώρητος. Δεσμεύτηκε ότι τα πυρηνικά της χώρας θα αναπτυχθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να γίνει η Βόρεια Κορέα στρατιωτική υπερδύναμη, αν δεν είναι ήδη.

Η διεθνής κοινότητα δεν είδε με «καλό μάτι» την στρατιωτική αυτή επίδειξη. Ποια η ανάγκη του Jong-Un να δώσει ένα τέτοιο μήνυμα στην Δύση, ότι δηλαδή η Βόρεια Κορέα θα είναι πιο ισχυρή από ποτέ αναπτύσσοντας τα πυρηνικά της;

Η βασική αφήγηση της Βόρειας Κορέας είναι ότι εξοπλίζονται με σκοπό την άμυνα της χώρας σε μία πιθανή επίθεση αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν και για άλλους σκοπούς. «Θα αντεπιτεθούμε εάν γίνει κάποια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον μας» είχε δηλώσει ο Kim Jong-Un παλαιότερα, ο οποίος ηγείται της χώρας τα τελευταία 10 χρόνια.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις της Δύσης δεν φαίνεται να συγκινούν τον αρχηγό του εργατικού κόμματος της Βόρειας Κορέας. «Θα συνεχίσουμε να προχωράμε προς την ενδυνάμωση της χώρας μας και της ανάπτυξης των πυρηνικών μας δυνάμεων στον γρηγορότερο δυνατό ρυθμό». Ακόμη πρόσθεσε πως «οι πυρηνικές μας δυνάμεις πρέπει να είναι έτοιμες για παν ενδεχόμενο» άρα οι στρατιωτικές ασκήσεις πρέπει να γίνονται σε σταθερή βάση. 

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Σουηδία – Φινλανδία: Θα υποβάλουν ταυτόχρονα αίτημα ένταξης στο NATO τον Μάιο

Σανγκάη: Νέο ρεκόρ θανάτων από Covid – Στο Πεκίνο ξεκίνησαν τεστ στους 21 εκατ. κατοίκους

Ενέδρα θανάτου στη Βοιωτία: Πυροβόλησαν με καλάσνικοφ τον Γιάννη Σκαφτούρο στην αυλή του σπιτιού του