Μια ωραία ατμόσφαιρα επικρατεί στον πλανήτη. Όχι. Η αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Yo-jong, έδωσε ξεκάθαρη προειδοποίηση προς την Νότια Κορέα, την οποία ειδοποίησε πως θα αφανίσει στην περίπτωση που εκείνη επιχειρήσει προληπτικό χτύπημα κατά του καθεστώτος. Συγκεκριμένα, η Kim Jong-un που κατέχει διάφορα αξιώματα τόσο στο κυβερνών κόμμα όσο και στην κυβέρνηση, ανέφερε πως οι πυρηνικές δυνάμεις της χώρας «θα αφανίσουν» τον νοτιοκορεατικό στρατό, αν επιχειρήσει προληπτικό χτύπημα κατά του καθεστώτος.

Ξεκαθάρισε βέβαια πως δεν υπάρχει πρόθεση για να ξεκινήσει ένας δεύτερος κορεάτικος πόλεμος, αλλά θα απαντήσει αν προκληθεί και θα αφήσει τον στρατό του Νότου «σε κατάσταση πλήρους καταστροφής και ολέθρου».

Τα σχόλιά της έρχονται μετά τη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας της Νότιας Κορέας Suh Wook πως η Σεούλ «έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει γρήγορα και με ακρίβεια οποιοδήποτε στόχο στη Βόρεια Κορέα», εν μέσω νέας ανησυχίας μετά τη νέα δοκιμή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Σε άλλη δήλωσή της με αποδέκτη τον Suh, τον αποκάλεσε «απόβρασμα».

Η προειδοποίηση της Kim Yo-jong, αν και δεν είναι ασυνήθιστη, υποδηλώνει αύξηση των εντάσεων στη χερσόνησο αφού ο Βορράς διεξήγαγε τον περασμένο μήνα την πρώτη του δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, μετά από πέντε χρόνια και εν μέσω εικασιών ότι το καθεστώς θα μπορούσε να ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή για αυτόν τον μήνα.

Σε δεύτερη δήλωσή της σε διάστημα λίγων ημερών, η Kim ανέφερε πως η Βόρεια Κορέα είναι κατά του πολέμου και δε θεωρεί τη Νότια ως το βασικό της εχθρό. «Με άλλα λόγια, σημαίνει πως δε θα θεωρηθεί στόχος, αν ο στρατός τής Σεούλ δεν αναλάβει στρατιωτική δράση κατά του κράτους μας» ανέφερε.  «Όμως, αν η Νότια Κορέα, για οποιονδήποτε λόγο -είτε τυφλωθεί είτε όχι από εσφαλμένη κρίση- επιλέξει τη στρατιωτική δράση ως “προληπτικό χτύπημα” όπως διαφήμισε ο Suh Wook, η κατάσταση θα αλλάξη. Σ’αυτήν την περίπτωση, η Νότια Κορέα θα γίνει η ίδια ο στόχος» σημείωσε η Kim.

Η Νότια Κορέα, πρόσθεσε, μπορεί να αποφύγει αυτή την τύχη, εγκαταλείποντας τη «φανταστική ονειροπόληση» ενδεχόμενης επίθεσης κατά της Βόρειας.

Η Βόρεια Κορέα έχει προσπαθήσει να αυξήσει την πίεση στη Σεούλ λίγες εβδομάδες πριν, όταν ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο συντηρητικός Yoon Suk-yeol, αντικαταστήσει τον φιλελεύθερο Moon Jae-in, ο οποίος έχει πολλά να δείξει για τις προσπάθειές του για προσέγγιση με την Πιονγκγιάνγκ.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ουκρανία: Νεκρή και δεμένη δήμαρχος μαζί με τον σύζυγο και τον γιο τους – Ο Biden ζητά να γίνει δίκη για εγκλήματα πολέμου

Ουκρανία: Ζευγάρι στο Χάρκοβο παντρεύτηκε και φωτογραφήθηκε στα ερείπια

Με πληροφορίες από Guardian