Αν το να δουν το Βόρειο Σέλας ήταν για κάποιους που ζουν στη Μακεδονία ο βασικός λόγος να ταξιδέψουν σε χώρες όπως η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Γροιλανδία, τότε μπορούν να κάνουν ένα τικ στη λίστα τους χωρίς καν να μπουν στο αεροπλάνο.
Κι αυτό διότι το βράδυ της Κυριακής, οι κάτοικοι των Σερρών και διαφόρων άλλων περιοχών στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και σε αρκετές βαλκανικές χώρες, είδαν τον ουρανό να γίνεται κατακόκκινος και… μαγικός.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Θεόδωρο Κολυδά, το Βόρειο Σέλας εμφανίστηκε λόγω «ισχυρής γεωμαγνητικής καταιγίδας επιπέδου G3 που επηρέασε την Ευρώπη προκαλώντας φαινόμενα σέλαος ακόμη και σε Ιταλία και Βουλγαρία».
Ανάλογη εξήγηση έδωσε και το Northmeteo γράφοντας χαρακτηριστικά ότι το κόκκινο χρώμα που πήρε ο ουρανός «μοιάζει σαν ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο, αλλά στην πραγματικότητα είναι το Βόρειο Σέλας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, που γίνεται για πρώτη φορά ορατό στην Θεσσαλονίκη εξαιτίας μίας ιδιαίτερα ισχυρής γεωμαγνητικής καταιγίδας (ηλιακή έκλαμψη), που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βόρειο Ημισφαίριο».
Το βόρειο Σέλας έφτασε ως τις Σέρρες pic.twitter.com/og3KVBAkgs
— ✏️Σωτήρης Παπ. ✏️ (@sotpap1997) November 5, 2023
Μια ισχυρή γεωμαγνητικη καταιγίδα επιπέδου G3 επηρέασε την Ευρώπη προκαλώντας φαινόμενα σέλαος ακόμη και σε Ιταλία και Βουλγαρία. Περισσότερα σε άρθρο https://t.co/q8IwhXXSDO
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) November 6, 2023
Σύμφωνα με την επιστημονική εξήγηση που δημοσίευσε η σελίδα Forecast Weather Greece, το κόκκινο χρώμα του Βορείου Σέλαος οφείλεται σε συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα), ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου η οποία κατευθύνεται προς την Γη.
Aurora has reached Northern Greece! #Auroraborealis pic.twitter.com/0VwrUCwGdH
— Greek Heritage (@greece_heritage) November 5, 2023
Όταν, όμως, το χρώμα του Βορείου Σέλαος είναι πράσινο, οφείλεται στην σύγκρουση σωματιδίων μεγαλύτερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε χαμηλότερα υψόμετρα, με αποτέλεσμα να παράγονται φωτόνια τα οποία εκπέμπουν πράσινο χρώμα.