Η Βρετανία προσφέρθηκε να αναπτύξει χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες δυνάμεις για να ενισχύσει την άμυνα των χωρών του ΝΑΤΟ στα βόρεια και ανατολικά τους σύνορα, καθώς οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και Ουκρανίας εντείνονται. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιθυμεί με αυτόν τον τρόπο να απαντήσει στην άνοδο «της ρωσικής εχθρότητας» απέναντι στην Ουκρανία. Επίσης, ο Boris Johnson αναμένεται να μιλήσει με τον Vladimir Putin αυτή την εβδομάδα και να ταξιδέψει στην περιοχή, παρά τις έντονες εγχώριες πιέσεις στον απόηχο του σκανδάλου «partygate».

Η πρόταση, η οποία αναμένεται να τεθεί σε μια συνάντηση των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ μέσα την ερχόμενη εβδομάδα, αν γίνει δεκτή, θα διπλασιάσει το βρετανικό απόσπασμα των περίπου 1.150 στρατιωτών που βρίσκονται ανεπτυγμένοι επί του παρόντος στην Ανατολική Ευρώπη και θα παράσχει «αμυντικά όπλα» στην Εσθονία, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.«Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν είναι αναπόφευκτος», δηλώνει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο Johnson είπε ότι οι δυνάμεις αποτελούν ένδειξη της δέσμευσης της Βρετανίας στους Σκανδιναβικούς και Βαλτικούς συμμάχους της και έρχονται μετά την υπόσχεση του Αμερικανού προέδρου, Joe Biden, την Παρασκευή να στείλει μικρό αριθμό αμερικανικών στρατευμάτων στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.

«Αυτή η δέσμη μέτρων θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στο Κρεμλίνο – δεν θα ανεχθούμε την αποσταθεροποιητική τους δραστηριότητα και θα στεκόμαστε πάντα δίπλα στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ απέναντι στη ρωσική εχθρότητα», υπογράμμισε η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ του Σαββάτου.

«Έχω διατάξει τις Ένοπλες Δυνάμεις μας να προετοιμαστούν για την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ευρώπη μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ώστε να μπορέσουν να παράσχουν χερσαία, αεροπορική και ναυτική υποστήριξη στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Boris Johnson. Αν ο Ρώσος πρόεδρος επιλέγει τον δρόμο της «αιματοχυσίας και της καταστροφής» στην Ουκρανία, αυτό θα αποτελέσει μια τραγωδία για όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε. Η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει ελεύθερη να επιλέξει η ίδια το μέλλον της», συμπλήρωσε.

Ο αρχηγός της βρετανικής κυβέρνησης αναμένεται επίσης να ταξιδέψει στην περιοχή τις επόμενες ημέρες. Οι σχέσεις Ρωσίας και Δύσης έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο τους μετά την τον Ψυχρό Πόλεμο. Η Ρωσία έχει αναπτύξει στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας και στη Λευκορωσία, αυξάνοντας την απειλή και τον φόβο για εισβολή. Ενώ η ρωσική κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε τέτοια σχέδια, επιμένει να λάβει γραπτές εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Το βρετανικό ΥΠΕΞ αναμένεται την Δευτέρα να κοινοποιήσει στην Βουλή των Κοινοτήτων μια αυστηροποίηση του καθεστώτος κυρώσεων που θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, που κατηγορείται ότι κλείνει τα μάτια στην εισροή ρωσικών κεφαλαίων στην επικράτειά του, να στοχεύσει στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα της Μόσχας.

Στην ημερήσια οικονομική εφημερίδα, CityAm, ο βουλευτής της συντηρητικής κυβέρνησης των Τόρις, Τομ Τούγκεντατ και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, τόνισε ότι η ρωσική απειλή δεν προέρχεται μόνο από «άρματα μάχης», αλλά επίσης από «ρευστό».

Οι δυνάμεις που προτείνει η Βρετανία

Οι δυνάμεις περιλαμβάνουν την αποστολή δύο πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, αύξηση αριθμού στρατευμάτων και προμήθεια πυραυλικών συστημάτων στην Εσθονία, στα ρωσικά σύνορα, και ανάπτυξη γρήγορων τζετ για να περιπολούν τον ρουμανικό και βουλγαρικό εναέριο χώρο από τη βάση στην Κύπρο, ανέφερε το Γραφείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας.

Επίσης, βρετανοί αξιωματούχοι θα βρεθούν στις Βρυξέλλες για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της στρατιωτικής υποστήριξης. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε από τους αρχηγούς άμυνας και ασφάλειας να εντείνουν τις προσπάθειες στην Ευρώπη και είπε στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας του να ταξιδέψουν στη Μόσχα για να μιλήσουν με τους Ρώσους ομολόγους τους.

Σχεδόν 900 Βρετανοί στρατιώτες έχουν ήδη αναπτυχθεί στην Εσθονία και περίπου 100 βρίσκονται στην Ουκρανία, ως μέρος μιας εκπαιδευτικής αποστολής που ξεκίνησε το 2015. Περίπου 150 στρατιώτες από μια μονάδα ελαφρών τεθωρακισμένων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Πολωνία.

Το αεροπλανοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας HMS Prince of Wales, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Αρκτικής, επικεφαλής ναυτικού αποσπάσματος ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ, βρίσκεται σε επιφυλακή, «σε περίπτωση που η ένταση συνεχίσει να αυξάνεται», ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αποσύρει προσωπικό και οικογένειες από πρεσβείες στο Κίεβο και οι βρετανικές αρχές προειδοποιούν μην ταξιδεύουν στη χώρα αν δεν είναι απαραίτητο.