Διεξάγεται σήμερα η πρώτη ψηφοφορία για τη διαδοχή της Liz Truss, με ανοιχτά σενάρια να κάνουν λόγο πως ακόμα και σήμερα ενδέχεται να βγει η εκλογή του επόμενου πρωθυπουργού. Ο Boris Johnson αποσύρθηκε από την κούρσα για την αρχηγία των Συντηρητικών, γεγονός που αφήνει ως απόλυτο φαβορί τον πρώην υπουργό Οικονομικών Rishi Sunak.

Πίσω από αυτόν βρίσκεται η υποψηφιότητα της Penny Mordaunt. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εκείνη έχει στη διάθεσή της μονάχα 30 βουλευτές που στηρίζουν την υποψηφιότητά της, αν και μέχρι τις 16:00 το μεσημέρι θα πρέπει να παρουσιάσει τουλάχιστον 100, αν θέλει να παραμείνει στη διαδικασία.

Όσον αφορά τον Boris Johnson, οι ανώτεροι Συντηρητικοί προειδοποίησαν ότι η επιστροφή του θα οδηγούσε σε χάος μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ο ίδιος παραδέχτηκε πως δεν είχε την υποστήριξη αρκετών βουλευτών για να ηγηθεί ενός ενωμένου κόμματος, παρόλο πίστευε ότι θα μπορούσε να προσφέρει μια νίκη των Συντηρητικών το 2024.

Τελικά η εκστρατεία του δεν ξεκίνησε ποτέ επίσημα και εξήγησε πως «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή».

Στο μεταξύ, ο Sunak με ένα tweet του πως η Βρετανία είναι ευγνώμων στον Johnson για το Brexit και το πρόγραμμα εμβολιασμού για την Covid-19, αλλά και για την αντιμετώπιση του Vladimir Putin κατά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Παρόλο που αποφάσισε να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για πρωθυπουργός, ελπίζω πραγματικά να συνεχίσει να συμβάλλει στη δημόσια ζωή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», ανέφερε στο tweet ο Sunak.

Ο Sunak, ο οποίος ήρθε δεύτερος στην κούρσα εναντίον της Liz Truss το καλοκαίρι, συγκέντρωσε υποψηφιότητες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.Το βράδυ της Κυριακής τον βρήκε με περισσότερους από 165 υποστηρικτές.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rishi Sunak (@rishisunakmp)

Μια πηγή προσκείμενη στον Sunak δήλωσε ότι «δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο». «Ο Rishi θα συνεχίσει να μιλάει με τους συναδέλφους του, πριν από την κατάθεση των εγγράφων υποψηφιότητας, και θα συζητήσει πώς θα ενώσει καλύτερα το κόμμα και θα πάει τη χώρα μπροστά», δήλωσε η ίδια πηγή. Αν τα καταφέρει ο ινδουιστής Σούνακ, θα γίνει ο πρώτος μη λευκός πρωθυπουργός της Βρετανίας, ενώ εάν αυτό γίνει σήμερα, θα συμπέσει με την Ημέρα του Ντιβάλι, μια μεγάλη ινδουιστική γιορτή.

Διαβάστε ακόμη: Τι θα συμβεί αν ο Putin ρίξει πυρηνικά: Εκατομμύρια θα πεθάνουν τα πρώτα 45 λεπτά

Τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει

Ο Sunak έχει δύσκολο έργο να επιτελέσει και το ξέρει πολύ καλά. Από την αρχή θα πέσει στα βαθιά, χωρίς καμία περίοδο χάριτος. Οι συνάδελφοί του βέβαια παραδέχονται πως δεν έχει ευρεία εμπειρία σε όλους τους τομείς, καθιστώντας δύσκολη την αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων που συσσωρεύονται σε όλα τα μέτωπα.

Ανάμεσα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας με τον κορωνοϊό, η κατάσταση της οικονομίας, το ενδεχόμενο μπλακ άουτ στον τομέα της ενέργειας και ένας χειμώνας γεμάτος απεργίες, ένα φαινομενικά πολύ δύσκολο εξάμηνο, δηλαδή, για τη Μεγάλη Βρετανία.

Όπως σημειώνει ο Guardian αρκετά από τα διλήμματα με τα οποία ήρθε αντιμέτωπη η Truss παραμένουν: Θα επιμείνει για την ανάπτυξη υποστηρίζοντας την μετανάστευση ή θα στηρίξει τις υποσχέσεις για αυστηρότερα μέτρα μετά το Brexit; Μπορεί να υλοποιήσει τη δέσμευση Johnson το 2019 ότι η Βρετανία δεν θα επιστρέψει στη λιτότητα ή θα υποστηρίξει ότι δεδομένης της κατάστασης των αγορών οι περικοπές είναι απαραίτητες; Θα καλέσει τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας για να αποφευχθούν τα μπλακ άουτ ενόψει του χειμώνα; Θα είναι συμφιλιωτικός απέναντι στα αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλών ή θα μετατρέψει το θέμα αυτό σε πολεμική με τους Εργατικούς;

Το πιθανότερο είναι ότι αν ο Sunak κερδίσει τότε θα υπάρξει μια περίοδος χάριτος από τους βουλευτές των Τόρις «αλλά ως μέλος της κυβέρνησης που συνέβαλε στα περισσότερα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βρετανία αυτό το “παράθυρο ευκαιρίας” θα είναι μικρό και οι αντιδημοφιλείς αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει θα είναι πολλές για να αντιστρέψει την εικόνα των Τόρις».