Επιμένουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ότι πρόκειται μονάχα για μεμονωμένα άτομα στο σκάνδαλο διαφθοράς #QatarGate, στο οποίο εμπλέκεται και η Ελληνίδα αντιπρόεδρος Εύα Καϊλή. Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ολόκληρο «σάπιο» σύστημα που υποβόσκει στους κύκλους της Ευρωβουλής ώστε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Κατάρ, όπως μαρτυρά η πολιτική εφημερίδα Politico.

«Πόσο βαθιά φτάνει η σαπίλα;» ήταν μία από τις πιο άβολες ερωτήσεις που έχουν ακουστεί στις Βρυξέλλες, μετά το δεύτερο κύμα συλλήψεων για τον ασκό του αιόλου που ξεκίνησε η έρευνα για την σχέση της Εύας Καϊλή με το Κατάρ.

«Είναι ένα κράτος πρωτοπόρος στα εργασιακά δικαιώματα» είχε πει η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και έγειρε προβληματισμούς σχετικά με τους λόγους για τους οποίους έσπευσε να δηλώσει κάτι τέτοιο για την χώρα που διοργανώνει έναν αθλητικό θεσμό «βαμμένο» με το αίμα 6.000 νεκρών μεταναστών εργατών.

Πολλοί Ευρωβουλευτές «τρέμουν» στο άκουσμα της είδησης ότι πρόσωπο με τόσο μεγάλο κύρος, όσο η Αντιπρόεδρός τους κατηγορείται πια για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ασφαλώς, η Καϊλή αρνείται την εμπλοκή της στην υπόθεση και δηλώνει αθώα, σε σημείο που αρνήθηκε να παραιτηθεί από το αξίωμά της. Ωστόσο, η Ευρωβουλή ψήφισε την καθαίρεσή της από την αντιπροεδρία σχεδόν παμψηφεί. 

Περί τα 1.500.000 ευρώ ανέρχεται το ποσό που έχουν βρει και κατασχέσει σε μετρητα οι βελγικές αρχές από την Καϊλή, το συγγενικό της περιβάλλον και τους συνεργάτες/συνεργούς της.

Η αναταραχή έχει «αγγίξει» μέχρι και την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία ήδη δεχόταν σφοδρή κριτική για τα ντίλια που είχε κάνει με την Pfizer για τα εμβόλια κατά της Covid-19.

Η ίδια αρνείται να απαντήσει σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, του οποίου οι σχέσεις με το Κατάρ ερευνώνται από τις αρχές. Ο Έλληνας κομισάριος εκπροσώπησε την Ευρωπαική Ένωση στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου που φιλοξενείται στο Κατάρ, ενώ έκανε και εκείνος αμφιλεγόμενα tweets για τις «πρωτοπόρες» συνθήκες εργασίας στα εργοτάξια τους.

Το Politico καταλήγει ότι ακόμη και η ίδια η αδυναμία του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και ο διχασμός που επικρατεί αυτήν την στιγμή στα στρώματά του, δείχνουν πόσο βαθιά έχει ριζώσει η διαφθορά που υποβόσκει κάτω από τα έδρανά τους. 

Ο «μίτος της Αριάδνης» θα συνεχίζει να ξετυλίγεται όσο περνούν οι μέρες και οι εξελίξεις αναμένουν -σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα και τους whistleblowers που της «μαρτυρούν» εσωτερικές πληφορίες- να μας εκπλήξουν ακόμη περισσότερο.