Ξεκίνησε από χθες η επιστράτευση στη Ρωσία, όπως ανήγγειλε στο διάγγελμα του ο Ρώσος πρόεδρος. Πολλοί ήταν εκείνοι που επιχείρησαν να φύγουν προς την Γεωργία, προκειμένου να αποφύγουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τη Ρωσία παρόλα αυτά να μη κλείνει τα σύνορα.

Στο μεταξύ όμως, όπως έχει γίνει γνωστό από πρόσφατες καταγγελίες, Ρώσοι που συλλαμβάνονται στις διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης, παίρνουν φύλλο πορείας για τον πόλεμο, γεγονός που δεν διέψευσε, αντιθέτως επιβεβαίωσε, ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Ήταν αρκετοί οι Ρώσοι σχολιαστές που είχαν προειδοποιήσει ότι συμμετέχοντες σε παράνομες διαδηλώσεις κινδυνεύουν με κάτι περισσότερο από φυλάκιση και μπορεί να σταλούν στο μέτωπο στην Ουκρανία αντί για φυλακή.

Απειλεί και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ: «Θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά για να προστατεύσουμε το Ντονμπάς»

Η Novaya Gazeta, μια ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα που πλέον λειτουργεί παράνομα, μετά το κλείσιμο από τον Πούτιν της έντυπης έκδοσης, επικαλέστηκε έναν ανώνυμο αξιωματούχο της ρωσικής κυβέρνησης, ο οποίος δήλωσε ότι το πραγματικό σχέδιο είναι η επιστράτευση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.

Την ίδια ώρα, πλάνα που κυκλοφορούν σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ομάδες τρομοκρατημένων ανδρών να αγκαλιάζουν τις συντρόφους και τα παιδιά τους που κλαίνε πριν επιβιβαστούν σε λεωφορεία που τους μεταφέρουν στον πόλεμο. Ο ανταποκριτής της Guardian, Πιότρ Σάουερ, δημοσίευσε βίντεο από το δίκτυο Taygainfo, που δείχνει οικογένειες να αποχαιρετούν τους δικούς τους ανθρώπους που έλαβαν φύλλα πορείας για τον πόλεμο στην πόλη Γιακούτσκ.