Εφιάλτης οι επιπτώσεις από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, καθώς συναγερμός έχει σημάνει για τη δημόσια υγεία.

Νέες οδηγίες έδωσαν οι ειδικοί για τους κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία των κατοίκων από τα στάσιμα νερά, τα νεκρά ζώα και το ακατάλληλο νερό που τρέχει από τις βρύσες στα χωριά του κάμπου.

Άνθρωποι που βίωσαν τον τρόμο και για ώρες βρίσκονταν σε σκεπές σπιτιών για να μην πνιγούν, έχασαν τις περιουσίες τους και πλέον απειλείται και η υγεία τους. «Βρωμιά υπάρχει μόνο δεν πλενόμαστε», είπε κάτοικος στο OPEN. Μέχρι στιγμής νοσηλεύονται έξι άτομα, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος λίγων ημερών και έχουν διαγνωστεί:

46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας
24 με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού»

Ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, δήλωσε πως «περιμένουμε και άλλα νοσήματα που μεταφέρονται στην Ελλάδα μέσα από τρωκτικά όπως τα ποντίκια. Από τα ούρα των ποντικών ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί με λεπτόσπειρα».

Ο κάμπος στη Θεσσαλία έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο ζώων με τη δυσοσμία να είναι έντονη από τη σήψη. Σύμφωνα με τον Διονύση Σταμενίτη, στον ΕΛΓΑ έχουν δηλωθεί 38.000 νεκρά αιγοπρόβατα αλλά λόγω δυσκολίας στην πρόσβαση έχει γίνει συλλογή για αποτέφρωση στο 50%.

Ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου είπε πως περιμετρικά της περιοχής υπάρχουν παντού νεκρά ζώα και μέσα στο χωριό πάρα πολλά οικόσιτα. «Υπάρχει πρόβλημα συντονισμού στη Θεσσαλία. Είμαστε μόνοι και εντελώς αβοήθητοι», ανέφερε.