O υπερηχητικός πύραυλος Kinzhal, σύμφωνα με τον Vladimir Putin, έχει σχεδιαστεί για να εκτοξεύεται από μαχητικό αεροσκάφος MiG, και περιγράφεται από εκείνον ως «ιδανικό όπλο». Μπορεί να πετάξει με έως και 10 Mach,και μπορεί να κάνει ελιγμούς κατά τη διάρκεια της πτήσης, καθιστώντας πιο δύσκολο για τα συστήματα αεράμυνας να το εντοπίσουν και να το καταρρίψουν.

Το προσωνύμιο των υπερηχητικών πυραύλων Kh-47M2 Kinzhal σημαίνει «εγχειρίδιο» ή «στιλέτο». Mε βάση τις προδιαγραφές τους, έχουν εμβέλεια 1.250 μιλίων, μπορούν να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές, ενώ μπορούν να εκτοξευθούν από βομβαρδιστικά Tu-22M3 ή αναχαιτιστικά MiG-31K.

Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε το νέο όπλο για πρώτη φορά την Παρασκευή για να καταστρέψει ένα εργοστάσιο στη νοτιοδυτική Ουκρανία. Έχουν περισσότερη ακρίβεια και κινούνται σε υψηλότερες ταχύτητες. Πολλές είναι χώρες που αναπτύσσουν αυτήν την τεχνολογία, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Ο Vasily Kashin, ένας Ρώσος αναλυτής, αναφέρει ότι χάρη στη μεγαλύτερη διείσδυση και καταστροφική ισχύς του Kinzhal είναι πιο αποτελεσματική από τους υποηχητικούς πυραύλους στην καταστροφή υπόγειων αποθηκευτικών χώρων. Κάποιοι άλλοι αναλυτές δεν υποστηρίζουν την άποψη του.

Ο υπερηχητικός πύραυλος, σύμφωνα με τον Pavel Felgenhauer, έχει απλά «ένα συγκεκριμένο ψυχολογικό και προπαγανδιστικό αποτέλεσμα», και καμία διαφορά στο τι προκαλεί στο έδαφος, λέγοντας ότι η χρήση του μπορεί να υποδηλώνει ότι τα ρωσικά όπλα εξαντλούνται.

Ο Joseph Henrotin, ένας Βέλγος αναλυτής αμυντικής στρατηγικής, έγραψε στο Twitter ότι η Ρωσία μπορεί να εξαντλήσει τους βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς Iskander ή να ήθελε να απειλήσει με έναν υπερηχητικό πύραυλο, που έχει πυρηνική ικανότητα.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Ρωσία – Ουκρανία: Το ρίσκο που παίρνει η Δύση πιέζοντας για συμφωνία

Κίνα: Οι αρχές ακόμα δε μπορούν να προσδιορίσουν τον αριθμό των νεκρών – Στην πτήση επέβαιναν 132 άτομα

Iron Dome: Τι είναι το υπερόπλο του Ισραήλ που ζητάει επιτακτικά ο Zelensky