Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksii Reznikov, περιγράφει πως το Κίεβο μοιάζει σήμερα «σαν καρέ από ταινία αποκάλυψης». Ο ίδιος σχολιάζει σε ανάρτησή του στο Twitter ότι το Κίεβο, μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης, μοιάζει με σκηνικό από ταινία της Αποκάλυψης. Στη συνέχεια, εξαπέλυσε επίθεση στη Ρωσία, τονίζοντας πως αυτό που φέρνει η Μόσχα είναι ο θάνατος των πολιτών, η καταστροφή των πόλεων, της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων, της ελευθερίας. Και προσθέτει: «Δεν είναι Σλάβοι. Είναι Ορκ (από την ταινία Άρχοντας των Δαχτυλιδιών). Αλλά εμείς θα νικήσουμε».

Σε παύση οι διαπραγματεύσεις

Το tweet του Ουκρανού υπουργού Άμυνας, ήρθε λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση της παύσης των διαπραγματεύσεων για σήμερα. Την διακοπή των συνομιλιών, γνωστοποίησε ένας Ουκρανός διαπραγματευτής, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο των σημερινών συζητήσεων. Το μόνο που έγινε γνωστό είναι πως η παύση έγινε για «πρόσθετη δουλειά στις υποομάδες εργασίας και αποσαφήνιση των επιμέρους ορισμών. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».

Νωρίτερα, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, είπε ότι οι συνομιλίες είναι «δύσκολες» εξαιτίας των «διαφορετικών πολιτικών συστημάτων» των δύο πλευρών. Ο ίδιος ανέφερε πως η παύση πραγματοποιήθηκε για «τεχνικούς» λόγους.

Κρεμλίνο: «Πιθανώς να θέσουμε υπό τον πλήρη έλεγχο μεγάλα αστικά κέντρα»

Οι εικόνες του οχυρωμένο Κιέβου, είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, την ώρα που η Μόσχα απειλεί να το πολιορκήσει. Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του γραφείου Τύπου του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν αποκλείουν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο μεγάλες πόλεις στην Ουκρανία.

Τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη-Zelensky: Θέμα συζήτησης οι Έλληνες της Μαριούπολης

«Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ εγγυάται τη μέγιστη ασφάλεια για τον άμαχο πληθυσμό, δεν αποκλείει την πιθανότητα να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του μεγάλα αστικά κέντρα», τόνισε. Μάλιστα, ανέφερε ότι ο Vladimir Putin ήταν αυτός που έδωσε την εντολή να μην εισβάλουν αμέσως στις πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, εξαιτίας πιθανών μεγάλων απωλειών στον πληθυσμό.

Οι λόγοι που ο Zelensky ακύρωσε την ομιλία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Ο Volodymyr Zelensky, είχε προγραμματιστεί να μιλήσει σήμερα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά η ομιλία του ακυρώθηκε λόγω «πολύ επείγουσας, απρόβλεπτης κατάστασης».

Σε νέο διάγγελμα του, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε: «Για τον εισβολέα υπάρχουν κάποιοι στόχοι, για εμάς υπάρχει ένας τεράστιος όγκος συμβόλων, αξιών και πραγμάτων, γι’ αυτό είναι όλοι εθελοντές για να υπερασπιστούν την Ουκρανία, νέοι άνθρωποι που υπερασπίζονται το μέλλον μας. Άνθρωποι έχουν πάρει όπλα, άλλοι ασκούν διπλωματικές πιέσεις στο εξωτερικό, υπάρχουν αυτοί που είναι με ένα πολυβόλο στο χέρι. Σας ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας για τη στήριξη».

Συνέχισε λέγοντας: «Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις με αγωνίζονται σθεναρά κατά της Ρωσίας. Δεν ξέρω αν θα μείνουν μόνες τους, αλλά δεν είναι η ώρα για υπαρξιακά προβλήματα. Οι Ρώσοι θέλουν να καταστρέψουν την Ουκρανία. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να εγκαταλείψουν με μια έντιμη ειρήνη, με εγγυήσεις για τον λαό μας, καταγεγραμμένα σε μια συνθήκη. Όλοι περιμένουμε νεότερα το βράδυ από τις πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, αλλά η σύρραξη συνεχίζεται στο μεταξύ».

Ένας νεκρός από επίθεση σε πολυκατοικία σήμερα το πρωί

Εν τω μεταξύ, έναν νεκρό και 13 τραυματίες μετρά η Ουκρανία μετά τον βομβαρδισμό τη νύχτα πολυκατοικίας στο Κίεβο. Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά από το πρωί, ρωσική αεροπορική επιδρομή κατέρριψε κτίριο κατοικιών στο Κίεβο.

Ενώ η Ρωσία και η Ουκρανία θα κάθονταν το πρωί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για έναν τέταρτο γύρο συνομιλιών, η Ρωσία βομβάρδιζε αμάχους στο Κίεβο, συνεχίζοντας την τακτική της πίεσης για την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας και των άλλων μεγάλων ουκρανικών πόλεων.

Μία ημέρα μετά την επίθεση της Ρωσίας σε στρατιωτική βάση κοντά στα πολωνικά σύνορα, μια αεροπορική επιδρομή στη συνοικία Όμπολον του Κιέβου προκάλεσε το θάνατο ενός και τον τραυματισμό 13 ατόμων, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, αναθεωρώντας τον αρχικό αριθμό των νεκρών που είχε δώσει στη δημοσιότητα.

Διαβάστε ακόμα:

Μαριούπολη: Πάνω από 2.500 δολοφονίες αμάχων – Νεκρή μητέρα και μωρό που βομβαρδίστηκαν στο νοσοκομείο

Elon Musk προς Putin: «Έλα να μονομαχήσουμε για την Ουκρανία»

Ramzan Kadyrov: Ο Τσετσένος ηγέτης βρίσκεται στην Ουκρανία με τις ρωσικές δυνάμεις – «Είσαστε τελειωμένοι»