Παραλίγο να εξελιχθεί σε νύχτα τρόμου για ολόκληρη την Ευρώπη η χθεσινή, αφού οι Ρώσοι επιτέθηκαν στο πυρηνικό εργοστάσιο της περιοχής Ζαπορίζιε, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει φωτιά σε έναν από τους 6 πυρηνικούς αντιδραστήρες, ο οποίος ευτυχώς ήταν εκτός λειτουργίας λόγω έργων συντήρησης. Η φωτιά όμως έκαιγε για ώρα, υπήρχε εκεί πυρηνικό υλικό και ο ουκρανικός στρατός δεν μπορούσε να πλησιάσει για να σβήσει τη φωτιά εξαιτίας των πυροβολισμών που δεχόταν, ανέφερε ο Volodymyr Zelensky. Ευτυχώς, κάποια στιγμή οι Ρώσοι επέτρεψαν σε δυνάμεις πυροσβεστικής να προσεγγίσουν και να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.

Όλα ξεκίνησαν στις 2:30 τα μεσάνυχτα, όταν στο πυρηνικό εργοστάσιο που βρίσκεται στο Ενερχοντάρ στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ξέσπασε φωτιά με το International Atomic Energy Agency να αναφέρει ότι ένας από τους 6 αντιδραστήρες της περιοχής και από τους 15 που διαθέτει η Ουκρανία, δέχτηκε επίθεση από ρωσικά τανκς που εισέβαλαν και βομβάρδισαν το σημείο. Η φωτιά έκαιγε για περίπου 4 ώρες μέχρι να τη σβήσουν και ευτυχώς δεν σημειώθηκαν θάνατοι ή τραυματισμοί, όπως μεταδίδουν οι ουκρανικές αρχές.

Όλα οφείλονται σε ρίψεις ρουκετών από τις ρωσικές δυνάμεις που φαίνεται να στόχευσαν επίτηδες τον συγκεκριμένο αντιδραστήρα, ενώ υπάρχουν αναφορές πως έχουν καταλάβει πλήρως τις εγκαταστάσεις στο Ζαπορίζιε.

Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος αντιδραστήρας είναι ανενεργός, γλύτωσε την Ευρώπη από μια καταστροφή εφάμιλλη του Τσερνόμπιλ, με τον Volodymyr Zelensky να κάνει νέο κάλεσμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να «ξυπνήσουν πριν εξελιχθεί αυτό σε μια πυρηνική καταστροφή». Τις τελευταίες ώρες η φωτιά έχει σβήσει, δεν έχουν αναφερθεί αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας και έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος να προσεγγίσει η φωτιά κάποιον από τους ενεργούς αντιδραστήρες.

Zelensky: «Το Τσερνόμπιλ συνέβη από έναν μόνο αντιδραστήρα. Στο Ζαπορίζιε υπάρχουν 6»

Η καθηγήτρια του Belfer Center, Graham Allison, εξηγεί στο CNN πως δεν έχουν όλες οι πυρκαγιές καταστροφικές συνέπειες σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο. Οι αντιδραστήρες άλλωστε προστατεύονται από εγκαταστάσεις περιορισμού που είναι συμπαγείς και τίθενται με ασφάλεια εκτός λειτουργίας.

Η Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Jennifer Granholm, προέβη σε καθησυχαστική ανακοίνωση σχετικά με τους αντιδραστήρες στο πυρηνικό εργοστάσιο και δήλωσε πως είχε συνομιλία επί του θέματος με τον Ουκρανό ομόλογό της, Herman Galushchenko. «Δεν έχουμε δει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας κοντά στις εγκαταστάσεις», έγραψε στο Twitter.

Ο Zelensky εστίασε στο σημερινό του διάγγελμα σε αυτή την επίθεση.

«Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει τώρα. Το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη φλέγεται. Αυτή τη στιγμή ρωσικά τανκς βομβαρδίζουν πυρηνικές μονάδες. Αυτά τα τανκς έχουν θερμική όραση, επομένως γνωρίζουν πολύ καλά τι βομβαρδίζουν. Έχουν προετοιμαστεί γι΄αυτό.

Απευθύνομαι σε όλους τους Ουκρανούς και τους Ευρωπαίους, σε όλους όσοι γνωρίζουν το Τσερνόμπιλ, που ξέρουν πόσο υπέφεραν τα θύματα από τις εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό. Ήταν μια παγκόσμια καταστροφί. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πάλεψαν ενάντια στις συνέπειες του. Δεκάδες χιλιάδες εκκένωσαν την περιοχή.

Η Ρωσία θέλει να το επαναλάβει, αλλά επί 6. Ευρωπαίοι, σας ικετεύω, ξυπνήσε. Πείτε στους πολιτικούς σας, τα ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζουν το πυρηνικό εργοστάσιο του Ζαπορίζιε, πόλης του Ενερχοντάρ. Υπάρχουν 6 μονάδες εκεί. Έξι. Μία μονάδα ήταν που εξερράγη στο Τσερνόμπιλ. Προειδοποιούμε τους πάντες ότι κανένα έθνος δεν βομβάρδισε ποτέ πυρηνικό εργοστάσιο. Για πρώτη φορά στην Ιστορία της ανθρωπότητας, οι τρομοκράτες εκδηλώνουν πυρηνική τρομοκρατία.

Vladimir Putin: Η ανάλυση που αποκαλύπτει κάτι σατανικό για το σχέδιο του στην Ουκρανία

Οι Ρώσοι προπαγανδιστές απειλούν να καλύψουν τον πλανήτη με πυρηνική στάχτη. Τώρα δεν είναι πια απειλή. Είναι πραγματικότητα. Δεν ξέρουμε πως θα σταματήσει η φωτιά στον σταθμό, όταν συμβεί η έκρηξη. Θεός φυλάξοι να μη συμβεί. Οι άνθρωποι μας διατηρούσαν πάντοτε ασφαλή τον σταθμό, επομένως δεν υπήρξαν προκλήσεις, για να μην επιχειρήσει κανείς να τον καταλάβει, για να μην προσπαθήσει κανείς να φτιάξει εκεί ορυχεία και να εκβιάζει όλο τον κόσμο με μια πυρηνική καταστροφή.

Πρέπει να σταματήσουμε τα ρωσικά στρατεύματα. Πείτε στους πολιτικούς σας: η Ουκρανία έχει 15 πυρηνικές μονάδες. Αν υπάρξει μία έκρηξη, θα είναι το τέλος όλων μας, το τέλος της Ευρώπης, η εκκένωση της Ευρώπης. Μόνο άμεση δράση από την Ευρώπη μπορεί να σταματήσει τα ρωσικά στρατεύματα και να αποτρέψει τον θάνατο της Ευρώπης από την καταστροφή στο πυρηνικό εργοστάσιο».

O Zelensky είχε επικοινωνία με τον Boris Johnson μετά το ξέσπασμα της φωτιάς στο Ζαπορίζιε και εκεί ο Βρετανός Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον Putin ανεύθυνο και επικίνδυνο για την ασφάλεια της Ευρώπης. «Η κατάσταση είναι βαριά ανησυχητική», δήλωσε άνθρωπος της Downing Street.

«Και οι 2 ηγέτες συμφώνησαν πως η Ρωσία πρέπει να σταματήσει άμεσα την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο και να επιτρέψει την προσέγγιση σε υπηρεσίες επείγουσας κατάστασης για να σβησουν τη φωτιά. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι ανεύθυνες πράξεις του Putin θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια όλης της Ευρώπης. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι η κατάσταση δεν θα κλιμακωθεί περισσότερο».

Αυτή η επίθεση οδηγεί τον Boris Johnson να ζητήσει έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις επόμενες ώρες και θα τεθεί ζήτημα νέων αντιποίνων προς τη Ρωσία.

* Με πληροφορίες από CNN