Σε μια ομιλία με βίντεο αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, επανέλαβε την ανάγκη για ειρηνευτικές συνομιλίες. Ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταφέρει «ισχυρά πλήγματα» στη Ρωσία. «Με τον περιορισμό των ενεργειών της Ρωσίας, οι υπερασπιστές μας οδηγούν τη ρωσική ηγεσία σε μια απλή και λογική ιδέα: η συζήτηση είναι απαραίτητη. Με νόημα, επείγον, δίκαιο», είπε.

Τόνισε ότι η Ουκρανία δεν θα παραχωρήσει εδάφη, λέγοντας ότι οι όροι πρέπει να είναι δίκαιοι. Ευχαρίστησε τους Ουκρανούς που πολέμησαν ενάντια στη ρωσική εισβολή, δηλώνοντας: «Την περασμένη εβδομάδα, οι ηρωικές ένοπλες δυνάμεις μας κατάφεραν ισχυρά πλήγματα στον εχθρό, σημαντικές απώλειες». Είπε ότι περισσότεροι από 16.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων διοικητών.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε δηλώσει προηγουμένως, ότι η πρώτη φάση της στρατιωτικής του επιχείρησης έχει ολοκληρωθεί, λέγοντας ότι η χώρα θα επικεντρωθεί στην «απελευθέρωση» της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς της Ουκρανίας. Αυτό φαίνεται να υποδηλώνει υποβάθμιση των στόχων τους.

Παράλληλα, φαίνεται η Ρωσία να κινητοποιεί στρατιωτικές ενισχύσεις για να τις στείλει στην Ουκρανία. Οι απώλειες αυξάνονται, σύμφωνα και με τις τελευταίες εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών του Πενταγώνου, που επιβεβαιώνουν τον Ουκρανό πρόεδρο. Σύμφωνα με κάποιες ενδείξεις, η Ρωσία φαίνεται να δέχεται ενισχύσεις από την Γεωργία, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Είναι ρωσικά στρατεύματα που στρατοπεδεύουν στη Γεωργία. Δεν έχουμε ακριβή αριθμό».

Ρώσοι στρατιώτες έχουν εντοπιστεί σε στρατιωτικά φυλάκια από τη Γεωργία μέχρι τη Συρία και το Τατζικιστάν, σε μηχανοκίνητες ταξιαρχίες τυφεκιοφόρων, που μπορούν να επιτεθούν άμεσα. Ο ρωσικός στρατός διαθέτει αρκετά μονάδες που σταθμεύουν στο εξωτερικό, αλλά οι πιο αξιοποιήσιμες βρίσκονται στη Γεωργία, τη Νότια Οσετία, την Αμπχαζία καθώς και σε Αρμενία, Συρία και Τατζικιστάν. Τους ισχυρισμούς του Zelensky επιβεβαιώνουν και οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, που εκτιμούσαν πως ακόμα και 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο. Η Ρωσία ανέφερε μόλις 1.351 απώλειες στρατιωτών, ένας αριθμός που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

Το ανθρώπινο κόστος του πολέμου συνέχισε να αυξάνεται, καθώς έχουν σκοτωθεί 136 παιδιά μέχρι στιγμής, ενώ άλλα 199 παιδιά έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με ενημέρωση στο Facebook από την ουκρανική γενική εισαγγελία. Δεν είναι δυνατή η επαλήθευση αυτών των στοιχείων. Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα ανακοίνωσε ότι επιβεβαίωσε 1.081 θανάτους αμάχων και 1.707 τραυματισμούς.

Πού στοχεύει τώρα η Ρωσία

Ένας κορυφαίος Ρώσος στρατηγός ισχυρίστηκε ότι το «πρώτο στάδιο» του στρατιωτικού σχεδίου της Ρωσίας έχει πλέον ολοκληρωθεί, με την κύρια εστίασή τους τώρα να επικεντρώνεται στην ανατολική Ουκρανία. «Γενικά, τα κύρια καθήκοντα του πρώτου σταδίου της επιχείρησης έχουν ολοκληρωθεί», δήλωσε ο συνταγματάρχης Sergei Rudskoy, αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας, σε ενημέρωση.

«Το μαχητικό δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας έχει μειωθεί σημαντικά, επιτρέποντάς μας, να επικεντρώσουμε τις κύριες προσπάθειες στην επίτευξη του κύριου στόχου – την απελευθέρωση του Ντονμπάς». Οι παρατηρήσεις του Rudskoy έρχονται καθώς οι αναπτύξεις της Ρωσίας φαίνεται να έχουν σταματήσει γύρω από μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας όπως το Κίεβο και το Χάρκοβο. Η Ρωσία δεν πέτυχε επίσης την αεροπορική της υπεροχή.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι ο στόχος της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, όπως ονομάζουν οι Ρώσοι τον πόλεμο, είναι η πλήρης αποστρατικοποίηση της χώρας. Ο Putin είπε ότι ο πόλεμος πάει σύμφωνα με το σχέδιο, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες.

Πηγή: Guardian και CNN

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Μαριούπολη: «Μπορεί και να είναι 300 οι νεκροί από την επίθεση στο θέατρο»

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο στη θάλασσα της Ιαπωνίας – Νέο ανοιχτό μέτωπο για τη Δύση

Συνομιλία Μητσοτάκη-Zelensky για την Ελληνική Επανάσταση: Θα μιλήσει στη Βουλή ο Ουκρανός Πρόεδρος