Πέντε ημέρες μετά την βίαιη εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της χώρας Volodymyr Zelensky και το θαρραλέο έθνος του, κατάφεραν να μεταβάλλουν την πολιτική της Δύσης απέναντι στη Ρωσία, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι κατάφεραν προσπάθειες 30 ετών μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Η άμυνα του Ουκρανού ηγέτη, έχει εμπνεύσει (και ντροπιάσει) τις ΗΠΑ και στην Ε.Ε., να κάνουν ακόμη περισσότερα και πολύ ταχύτερα, για να μετατρέψουν τη Ρωσία σε ένα κράτος – παρία. Με το να υπόσχεται όπλα και πυρομαχικά στον Zelensky, η Δύση, φαίνεται να γίνεται διαμεσολαβητής του πολέμου της Μόσχας, ενάντια στην Ουκρανία, παρότι η ανατολική χώρα δεν αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ, ώστε να μπορεί να επωφεληθεί από τις συμφωνίες άμυνας.

Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα επέμεναν πως θα επιβληθούν κυρώσεις σε ανοδική κλίμακα, ανάλογα με τη συμπεριφορά της Ρωσίας προς την Ουκρανία, η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοι της, πλέον, επιτίθενται προσωπικά με κυρώσεις κατά του Putin και αποκλείουν κεντρικές ρωσικές τράπεζες από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα SWIFT.

Εισβολή στην Ουκρανία: Αντέχει για 5η μέρα το Κίεβο – Ξεκίνησαν οι κρίσιμες συνομιλίες για διαπραγμάτευση

Η Γερμανία, υπό τον νέο καγκελάριο, Olaf Scholz, ξεπέρασε τη δράση του ΝΑΤΟ σε έξοδα άμυνας, ενώ παράλληλα εστειλα όπλα στους Ουκρανούς που μάχονται εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων. Επιπλέον, έπαυσε τη δράση του ρωσικού Nord Stream 2, ο οποίος είναι απαραίτητος για την μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη.

Μια άλλη κίνηση που ξάφνιασε πολλούς, ήταν εκείνη του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban, προστατευόμενου του Putin, o οποίος, πήρε το μέρος της Ε.Ε. ενάντια στη Ρωσία. Ακόμη ένας μονάρχης, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, που είχε στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο, παρενέβη στην συμφωνία του 1930, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολες τις εκστρατείες του ρωσικό ναυτικού, στη Μαύρη Θάλασσα. Τέλος, ακολούθησε η στήριξη της Βρετανίας και του Boris Johnson.

Ο ηρωισμός του Ουκρανού προέδρου, έχει αγγίξει πολλούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι προσπαθούν να στηρίξουν την Ουκρανία, ακόμη και με μικρές πρωτοβουλίες και δωρεές. Ηγετικά μέλη της Φόρμουλα Ένα και του Ευρωπαικού ποδοσφαίρου, εξαίρεσαν τη Ρωσία από την αγωνιστική τους σεζόν, ενώ παραστάσεις του ρωσικού μπαλέτου, ακυρώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ακόμα και μερικές αμερικανικές πολιτείες, κάνουν εμπάρκο στη ρωσική βότκα.

Το συναισθηματικό αντίκτυπο του Zelensky

Οι σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας από όλο τον κόσμο, ήρθαν ως επακόλουθο της παγκόσμιας έκκλησης του Zelensky για βοήθεια. Ευρωπαίοι ηγέτες, ανέφεραν πως σε κλήσεις που πραγματοποίησαν με τον Ουκρανό ηγέτη την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος τους είπε πως δεν γνωρίζει πόσος χρόνος έχει απομείνει σε εκείνον ή τη χώρα του.

Σχεδόν κανείς δεν περίμενε από τον Zelensky, έναν πρώην κωμικό ηθοποιό, να μετατραπεί σε ηγετική φυσιογνωμία που αναμένεται να μείνει στην ιστορία. Όσοι τον απαξίωναν, άλλαξαν γνώμη λίγες ημέρες πριν την μεγάλη εισβολή, όταν εκείνος είχε ήδη αρχίσει να κάνει δημόσιες εκκλήσεις για βοήθεια στη χώρα του.

Υπό δυσμενείς και ακραίες συνθήκες, ο Zelensky, προασπήστηκε σημαντικές αξίες – όπως την δημοκρατία – η οποία θα μπορέσει να εντάξει την Ουκρανία στην Ευρωπαική Ένωση και το ΝΑΤΟ, κάτι που ο Putin προσπαθεί να αποτρέψει με κάθε τρόπο.

Ο Zelensky, δεν έχει απλώς μετατρέψει τον εαυτό του σε μια ιστορική μορφή, αντιστεκόμενος στην τυρρανία. Ο ίδιος, δείχνει στους παγκόσμιους ηγέτες, πώς πρέπει να είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης, βάζοντας τον λαό και τη χώρα του, πάνω από τον ίδιο του τον εαυτό. Ο ίδιος, παρέμεινε στη χώρα του, σε μια από τις πιο δύσκολες εποχές της ιστορίας της. Σε αντίθεση με τον Αφγανό πρόεδρο,Ashraf Ghani, ο οποίος εγκατέλειψε την Καμπούλ, όταν οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στην πρωτεύουσα της χώρας, το περσινό καλοκαίρι.

Ο Zelensky, επέλεξε να μείνει στη χώρα του και να παλέψει – ίσως και να χάσει τη ζωή του, μαζί με τους ανθρώπους του.