Μια πιθανή απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της χώρας, Volodymyr Zelensky, φαίνεται να αποτράπηκε χθες, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας. Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN, μετέδωσε πως συνελήφθη στα σύνορα της Ουκρανίας μια ομάδα Ρώσων μισθοφόρων, που εισήλθαν στην χώρα προκειμένου να δολοφονήσουν τον Ουκρανό πρόεδρο.

«Μια νέα ομάδα μαχητών που συνδέεται με τον Yevgeny Prigozhin, έναν Ρώσο προπαγανδιστή κοντά στον Putin και ιδιοκτήτη της ομάδας Wagner Group, έφτασε στην Ουκρανία σήμερα», έγραψε στο Twitter το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας. Mερικές από αυτές τις προηγούμενες απόπειρες συνδέονταν με την ομάδα Wagner, την ιδιωτική παραστρατιωτική ομάδα που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο και κατηγορείται για φρικαλεότητες σε όλο τον κόσμο. O Prigozhin αναφέρεται και ως «σεφ του Putin».

Η ομάδα, που αριθμούσε περίπου 25 μέλη, φέρεται να είχε αποστολή να εκτελέσει τον Zelensky και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Κίεβο. Είχαν εφοδιαστεί με στολές του ουκρανικού στρατού και βαρύ οπλισμό. Εκτός από τον Ουκρανό πρόεδρο, οι μισθοφόροι στοχεύουν και τον σύμβουλο του Zelensky, Andriy Ermak, καθώς και τον πρωθυπουργό Denys Shmyhal, σύμφωνα με το Fox News.

Οι αρχές της χώρας θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν άτομα της Ρωσικής κατασκοπείας τα οποία δίνουν πληροφορίες για στρατηγικά σημεία των Ουκρανικών δυνάμεων στην πόλη του Κιέβου και προσπαθούν να βάλουν μέσα Ρώσους μισθοφόρους. «Οι Ρώσοι μισθοφόροι έχουν στα χέρια τους μία λίστα με 24 ονόματα». Καλούνται να εξοντώσουν: Τον πρόεδρο της Ουκρανίας, τον πρωθυπουργό, τον επιτελάρχη, το υπουργικό συμβούλιο , τον δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, όπως και τον αδερφό του.

Ο Zelensky παραμένει στο Κίεβο παρά τις απόπειρες δολοφονίας

Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει πάνω από 12 αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Zelensky, τόσο από τους Ρώσους μισθοφόρους, όσο και από Τσετσένους στρατιώτες. Οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας, που έχουν διασυνδέσεις με το υπουργείο Άμυνας, δήλωσαν ότι ο Vladimir Putin «διέταξε προσωπικά άλλη μια επίθεση από την ομάδα Wagner».

Με περίπου 6.000 μέλη, η ομάδα Wagner, γνωστή και ως Liga, εμφανίστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια προηγούμενων συγκρούσεων με την Ουκρανία το 2014. Αργότερα συνδέθηκε με βιασμούς και ληστείες αμάχων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, καθώς και με τον ακρωτηριασμό και τον αποκεφαλισμό ενός  λιποτάκτη του συριακού στρατού το 2017. Ο Prigozhin, που καταζητείται επίσης από το FBI, έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με την ομάδα.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Biden: «Ο Putin ετοιμάζεται να επιτεθεί με χημικά» – Πληροφορίες και για κυβερνοεπίθεση της Ρωσίας στις ΗΠΑ

Ramzan Kadyrov: Ο ρόλος του ηγέτη της Τσετσενίας στον πόλεμο στην Ουκρανία

Aliia Roza: Η κατάσκοπος που εκπαιδεύτηκε στο ίδιο στρατιωτικό πρόγραμμα με τον Putin – «Μου έμαθαν πώς να αποπλανώ»