Ο Volodymyr Zelensky κατηγορεί την Ρωσία για «ενεργειακό εκβιασμό» κατά της Ευρώπης στην πιο πρόσφατη ομιλία του. Είπε ότι η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία δείχνει ότι «κανείς στην Ευρώπη δεν μπορεί να ελπίζει να διατηρήσει καμία φυσιολογική οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία».

«Αυτή την εβδομάδα, η ηγεσία της Ρωσίας ξεκίνησε μια νέα σειρά ενεργειακών εκβιασμών. Η απόφαση να διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία είναι ένα άλλο επιχείρημα υπέρ του γεγονότος ότι κανείς στην Ευρώπη δεν μπορεί να ελπίζει να διατηρήσει οποιαδήποτε κανονική οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία.

Η Ρωσία δεν θεωρεί μόνο το φυσικό αέριο, αλλά κάθε εμπόριο ως όπλο. Απλώς περιμένει τη στιγμή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπέρ της. Να εκβιάζει πολιτικά τους Ευρωπαίους ή να ενισχύσει τον στρατιωτικό μηχανισμό της Ρωσίας, η οποία βλέπει ως στόχο την ενωμένη Ευρώπη. Ως εκ τούτου, όσο πιο γρήγορα όλοι στην Ευρώπη παραδεχτούν ότι είναι ανεπίτρεπτο να εξαρτιόμαστε από τη Ρωσία στο εμπόριο, τόσο πιο γρήγορα θα είναι δυνατό να διασφαλιστεί η σταθερότητα στις ευρωπαϊκές αγορές».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έγραψε στο Twitter ότι μίλησε με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο τονίζει ότι «πρέπει να περιλαμβάνει το εμπάργκο στο πετρέλαιο».

«Μίλησα με τη von der Leyen,. Ευχαρίστησα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αποφάσισε να καταργήσει τους δασμούς, τις ποσοστώσεις σε ουκρανικά βιομηχανικά αγαθά, τρόφιμα. Συζητήθηκε περαιτέρω υποστήριξη. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε για το 6ο πακέτο κυρώσεων, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει εμπάργκο πετρελαίου» έγραψε ο Zelensky.

Παράλληλα, ο Vladimir Putin συνεχίζει να απειλεί με αντίποινα εάν χώρες επέμβουν στην Ουκρανία. Η Βρετανία προσπαθεί να αποδυναμώσει τη Μόσχα τόσο ώστε να μην αποτελέσει ξανά απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε στην Αγία Πετρούπολη ότι η Δύση ήθελε να κόψει τη Ρωσία σε κομμάτια και την κατηγόρησε ότι ωθεί την Ουκρανία σε σύγκρουση με τη Μόσχα.

«Εάν κάποιος σκοπεύει να παρέμβει στα τρέχοντα γεγονότα και να απειλήσει τη Ρωσία, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η αντίποινα μας θα είναι αστραπιαία. Έχουμε όλα τα εργαλεία για αυτό, πράγματα που κανείς άλλος δεν μπορεί να καυχηθεί ότι έχει τώρα. Και δεν θα καυχηθούμε, θα τα χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί. Και θέλω να το μάθουν όλοι» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Ρωσία άλλωστε προειδοποίησε ότι χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να αποκοπούν από τις προμήθειες φυσικού αερίου της εάν αρνηθούν να πληρώσουν σε ρούβλια. Τα σχόλια του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, έγιναν μετά την παύση της παροχής φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία από τη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Vladimir Putin: Το βίντεο που μαρτυρά το κοινό πρόβλημα υγείας με τον Hitler

Emmanuel Macron: Με ντομάτες τον υποδέχτηκαν στην πρώτη του εμφάνιση μετά την επανεκλογή του

Ρωσία: Τέλος το φυσικό αέριο σε Πολωνία και Βουλγαρία – Άνοδος κατά 20% στις τιμές