Έτοιμος να αντιμετωπίσει και το πιο απευκταίο σενάριο φαίνεται ο Volodymyr Zelensky, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, που ανάρτησε στα social media ένα βίντεο με τον ίδιο και 4 μέλη της κυβέρνησης πίσω του, καθώς βρίσκονται κάπου στο Κίεβο και είναι έτοιμοι να τα βάλουν με τους Ρώσους που θα πολιορκήσουν την πρωτεύουσα. Άλλωστε, σύμφωνα με τη βρετανική κατασκοπεία, τις επόμενες ημέρες η Ρωσία θα επιχειρήσει μια πολιορκία με στόχο να αλλάξει το καθεστώς στην Ουκρανία και αυτό θα συμβεί είτε με τη σύλληψη είτε με τη δολοφονία του Zelensky, αναφέρει η Guardian.

Από τη στιγμή που ο Vladimir Putin απευθύνθηκε στον ουκρανικό στρατό και ζήτησε να καταλάβουν την εξουσία και μετά να παραδώσουν τα όπλα για να συνομιλήσουν με τη Ρωσία για την επόμενη μέρα, οι αξιωματούχοι της Δύσης θεωρούν πως ο στόχος του είναι να φέρει μπροστά τον Zelensky και είτε να τον συλλάβει είτε κάποιος από τους Τσετσένους σαμποτέρ που έχουν εισχωρήσει στο Κίεβο, να τον δολοφονήσει.

«Είναι ξεκάθαρο το βιτριόλι που ρίχνει η Ρωσία για την ουκρανική ηγεσία, επομένως πιστεύω ότι πρέπει να περιμένουμε τις ρωσικές δυνάμεις να εισβάλλουν στην πόλη τις επόμενες ημέρες και να τους στοχεύουν», αποκάλυψε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Από την Αμερική έχουν λάβει γνώση για λίστες θανάτου σε πρόσωπα της πολιτικής ζωής της Ουκρανίας, οι οποίοι θα δολοφονηθούν με το που γίνει η κατάληψη της πρωτεύουσας. Ο ρωσικός στρατός ζυγώνει από τα βορειοανατολικά και τα βορειοδυτικά, παραμένει εν τούτοις περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο, αν και οι Ρώσοι έχουν ανακοινώσει πως το αεροδρόμιο Hostomel είναι υπό την κατοχή τους πλέον. Κατά την κατάληψη όμως καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό και δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να έρθουν ενισχύσεις από αέρος.

Αυτή τη στιγμή, όλα καταλήγουν στην αντοχή των ουκρανικών δυνάμεων που αντιστέκονται και μέχρι στιγμής το κάνουν σε βαθμό υπερβατικό, παραπάνω απ΄αυτό που θα περίμενε κάποιος. Για να μην τους αφήσουν στο έλεος τους όμως, από το ΝΑΤΟ έχουν αποφασίσει να στείλουν κι άλλους στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη.

Ε.Ε. – ΗΠΑ: Πώς οι κυρώσεις προς τη Ρωσία ευνοούν έναν πόλεμο στην Άπω Ανατολή

Ο Jens Stoltenberg ανακοίνωσε μετά από μια ψηφιακή συνεδρίαση κορυφής με τους 30 ηγέτες του οργανισμού, ότι καθώς η επίθεση της Ρωσίας είναι ωμή και δίχως πρόκληση ή δικαιολογία, με τον θρήνο για τις απώλειες ζωών, την καταστροφή και την ανθρώπινη οδύνη να συνταράσσουν τους πάντες, η ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει κομματιαστεί.

«Ο κόσμος θα κρατήσει υπόλογες τη Ρωσία και τη Λευκορωσία για τις πράξεις τους και θα καταδικάσουμε αυτή την επίθεση. Κανείς δεν πρέπει να πιστέψει τον οχετό ψευδών της Ρωσίας. Έχουμε παρατάξει αμυντικές δυνάμεις εδάφους και αέρος στην ανατολική μεριά της Συμμαχίας, αλλά και ναυτικές δυνάμεις σε όλη την επικράτεια του ΝΑΤΟ. Έχουμε ενεργοποιήσει τα αμυντικά πλάνα του ΝΑΤΟ για να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε μια σειρά από ενδεχόμενα, να διασφαλίσουμε τα εδάφη της Συμμαχίας και αν χρειαστεί να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας. Αυτή τη στιγμή παρατάσσουμε επιπλέον αμυντικές δυνάμεις».

Ο Zelensky είχε συνομιλία με τον Biden

Την ώρα που το ΝΑΤΟ ανακοίνωνε αυτό, Ουκρανοί συνεργάτες της Αμερικής, έστειλαν επιστολή στο υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ και ζητούν βοήθεια για να διαφύγουν από το πεδίο μάχης, να τους μεταφέρουν στην ασφάλεια, να τους χορηγήσουν αμερικάνικη βίζα και να κρατήσουν ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας.

«Έχουμε δουλέψει μαζί για δύο δεκαετίες και πάντοτε είχαμε ισχυρή πίστη στη δουλειά που κάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Έχουμε ανάγκη τη βοήθεια σας τώρα. Δεν είναι η στιγμή για αναμονή και αναζήτηση. Είναι η στιγμή για πράξεις. Οι πράξεις σας θα σώσουν τις ζωές μας».

Αρκετοί απ΄αυτούς που γράφουν την επιστολή, είναι συνεργάτες των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν που δεν μπόρεσαν να μπουν σε αεροπλάνα διαφυγής και κατευθύνθηκαν προς την Ουκρανία για να σωθούν. «Πριν λίγο μας είπαν ότι η Ουκρανία δεν είναι Αφγανιστάν. Δεν θέλουμε να γίνει, αλλά αν η διαφορά είναι στο μέγεθος των πυραύλων που πετάνε πάνω από τα κεφάλια μας, είναι άδικο».

Ο Volodymyr Zelensky πάντως, εμφανίστηκε στα social media και πρώτα έγραψε στο Twitter ότι είχε συνομιλία με τον Joe Biden και συμφώνησαν για μια αποστολή στρατιωτικής βοήθειας.

Λίγο αργότερα, ανάρτησε ένα βίντεο με υπουργούς της κυβέρνησης, που κρύβονται μαζί του, από έναν δρόμο του Κιέβου, και τόνισε πως είναι όλοι παρόντες, δεν έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και στηρίζουν με κάθε τρόπο τους ήρωες που αντιμετωπίζουν τη ρωσική απειλή.