Πώς θα σας φαινόταν να πηγαίνατε στο γραφείο αλλά να ήταν σαν το σπίτι σας; Λέμε ”σαν” γιατί την εργασία από το σπίτι aka τηλεργασία τη ζήσαμε στην covid εποχή και ειλικρινά δεν μας χρειάζεται άλλο -για πολλούς λόγους κυρίως ψυχικής υγείας-. Προκειμένου λοιπόν οι εργαζόμενοι να προσαρμοστούν στην μετα-covid εποχή, οι εταιρείες έχουν προνοήσει γι’ αυτούς -πριν από αυτούς- κι έτσι αναπτύσσουν ολοένα και περισσότερο γραφεία που μοιάζουν σαν το σπίτι τους. Προσφέρουν άνετους χώρους έτσι ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση ηρεμίας και ασφάλειας για να μπορεί παράλληλα να ανθίζει η δημιουργικότητά τους εντός του συγκεκριμένου πλαισίου.

Προβαίνουν συνεπώς σε έναν συνδυασμό οικιακού και εργασιακού περιβάλλοντος, που στοχεύει στη ζεστασιά του σπιτιού, χωρίς όμως να χάνεται η επαφή με τους co-workers (πράγμα σημαντικό για να κοινωνικοποιούμαστε και να μοιραζόμαστε εμπειρίες). Με ένα σμπάρο δυο τριγώνια δηλαδή, -μπορεί και τρία αν συνυπολογίσουμε τα κέρδη της εκάστοτε εταιρείας-. Η υγεία και η ψυχική υγεία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης στην εργασία και επιτέλους αυτό αρχίζει να αποτελεί την μεγαλύτερη προτεραιότητα στο σχεδιασμό του χώρου εργασίας.

Γιατί το Resimercial Design είναι τόσο δημοφιλές;

Όπως επισημαίνει το Work Design Magazine, ήδη από το 2018, το Resimercial Design, θεωρείται τάση. Και τι θα πει resimercial; Αποτελείται από τις λέξεις residence που σημαίνει κατοικία και commercial που σημαίνει εμπορικός.

Οι χώροι θα είναι διαμορφωμένοι αναλόγως με τις ανάγκες των εργαζομένων. Θα υπάρχει χώρος και για μοναχική εργασία (για όσους έχουν συνηθίσει την τηλεργασία) για συνεργατική, αίθουσες για συσκέψεις, κι όλα αυτά σε απόσταση μερικών βημάτων, κι όχι ορόφων, όπως στο παρελθόν. Ενώ ακόμη, θα υπάρχουν εξωτερικοί χώροι με πράσινο και πρόσβαση στο φυσικό φως και φυσικά μεγάλα παράθυρα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα γραφεία αναμένεται να μοιάζουν περισσότερο σαν ένα άνετο, σύγχρονο σαλόνι σπιτιού, με λιγότερα γραφεία και περισσότερους καναπέδες, πολυθρόνες, σκαμπό, τραπέζια, ακόμη και τζάκια.

Θα αποτελεί ένα μέρος που πραγματικά θα απολαμβάνει κανείς να περνά χρόνο, καθώς αυτό, σύμφωνα με το περιοδικό, είναι ένας τρόπος ώστε να ικανοποιηθούν οι υπάλληλοι. Αυτοί οι χώροι είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ευημερίας. Πέραν από τη συμβολή στη μείωση του άγχους, ο συγκεκριμένος σχεδιασμός ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αλλάζουν στάσεις, να μετακινούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ασχολούνται περισσότερο με τον χώρο εργασίας τους.

”Η εργασία είναι τόσο σημαντικό μέρος της ζωής μας. Γιατί να μην είναι πιο δημιουργικός και ήρεμος ο χρόνος που περνάμε εκεί”; καταλήγει το περιοδικό και αφήνει αυτό το ερώτημα ως τροφή για σκέψη.