Ο καμβάς της υποκρισίας. Ο καμβάς του «κοιτάζω το δέντρο και αγνοώ το δάσος». Αν έπρεπε να τοποθετήσει κάποιος μια χώρα πάνω σε αυτόν τον καμβά, τότε οι ΗΠΑ έχουν το πιο συμβατό σχήμα. Συνηθίζουμε να μιλάμε για την Ελλάδα και να λέμε πως είμαστε στη χειρότερη χώρα του κόσμου, αλλά δεν πιστεύουμε πως κάποιος εχέφρων θα επέλεγε να αλλάξει αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία των ΗΠΑ εδώ και μια δεκαετία.

Ναι, σε μια χώρα με τεράστια έκταση, είναι λογικό να υπάρχουν όλα τα φαινόμενα, να εμφανίζονται τα άκρα και να έχουν μεγαλύτερη δύναμη, να ακούγονται περισσότερο, γιατί είναι άλλα τα μεγέθη. Ακόμα και οι φιλελεύθερες περιοχές της Αμερικής όμως, δεν είναι κάτι πέρα μακριά από το Τέξας. Οκ, η Νέα Υόρκη ή η Ουάσινγκτον δεν είναι Τέξας, αλλά μόλις πριν 15 μέρες είχαμε στο Big Apple μαζικούς πυροβολισμούς.

Τα φέρνει με έναν περίεργο τρόπο η ζωή, ώστε να μπορούν να συνυπάρχουν τόσο κοντά και τόσο ταυτόχρονα οι μεγάλες αντιθέσεις και η εξωφρενική υποκρισία αυτού του έθνους. Υποκρισία που συμπυκνώνεται όλη στον ακροδεξιό συντηρητισμό και στη ρεπουμπλικανική βασκανία.

Εδώ και μερικούς μήνες έχει φουντώσει η συζήτηση για το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση. Ο νόμος του 1973 πάει να ανατραπεί και ακούγονται δυστυχώς όλο και πιο έντονα οι φωνές εκείνων που θέλουν να απαγορεύσουν αυτό το δικαίωμα, αυτή την αυτοδιάθεση του σώματος. Ακόμα και για γυναίκες που έχουν μείνει έγκυες κατόπιν βιασμού, ο νόμος δεν κάνει καμία εξαίρεση στις πολιτείες που πάει να αλλάξει αυτό.

Pro-life. Αυτή τη λέξη χρησιμοποιούν όλοι όσοι αντιτίθενται στο δικαίωμα της άμβλωσης. Pro-lifers αποκαλούν εαυτούς. Αυτοί λοιπόν, που είναι υπέρ της ζωής, όπως διατείνονται, είναι ακριβώς οι ίδιοι που έχουν ορθώσει το ανάστημά τους τόσες δεκαετίες και δεν επιτρέπουν καμία μα καμία αλλαγή στο πλαίσιο νόμου για την οπλοκατοχή.

Σε όλες τις ΗΠΑ πρέπει να είσαι 21 ετών για να πιεις αλκοόλ. Σε κάποιες από τα 16 σου κιόλας σου επιτρέπεται να αγοράσεις όπλο. Αν είσαι 18; Τότε γλέντι τρικούβερτο με πυροβολισμούς όπου σου καπνίσει. Κι όποιον πάρει ο χάρος. Χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς background check. Αυτό το ελάχιστο είναι που ζητάνε οι Δημοκρατικοί. Έστω αυτό. Όχι.

Στις ΗΠΑ έχει στηθεί ο χορός της κοροϊδίας

Οι κάθε λογής Mitch McConnell (35 χρόνια Γερουσιαστής στο Κεντάκι, επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία, παίρνει ετησίως 250.000 δολάρια από γκρουπ υπέρ των όπλων, έχει μια αδικαιολόγητα υψηλή περιουσία δεκάδων εκατομμυρίων) και Ted Cruz δεν μπαίνουν καν σε διαδικασία να συζητήσουν μια τέτοια θέσπιση. Τίποτα δεν θα αλλάξει.

Όπως το έγραψε πολύ σωστά η Alexandra Ocasio-Cortez στο Instagram, είναι pro-lifers, αλλά το να σκοτώνονται κάθε τρεις και λίγο παιδιά στα σχολεία γιατί οι ίδιοι αρνούνται να αλλάξουν τον νόμο, τους φαίνεται εντάξει. Τι νόημα έχει να γεννηθεί ένα παιδί, αν είναι να το σκοτώσουν στα 6 του;

Λίγες ώρες μετά τις δολοφονίες των παιδιών και των 2 δασκάλων στο Uvalde του Τέξας, έγινε γνωστό πως ο Donald Trump και ο Greg Abbott θα δώσουν το παρών στο συνέδριο του NRA, του μεγαλύτερου οργανισμού όπλων στις ΗΠΑ. Απλώς, επειδή έχουν και ενσυναίσθηση τα παιδιά, είπαν ότι κατόπιν αυτής της επίθεσης δεν θα επιτρέψουν τα όπλα μέσα στην αίθουσα του συνεδρίου. Απ΄έξω όμως μπορεί να κυκλοφορεί ο καθένας με την καραμπίνα του και να καυχιέται για το πόσο μεγάλη την έχει.

Δείτε εδώ αντίδραση στο χθεσινό έκτακτο συμβούλιο των αρχών του Τέξας, όπου ο πολιτικός αντίπαλος του Greg Abbott, Beto O’ Rourke τον προσεγγίζει με ηρεμία για να του πει ότι δεν κάνει απολύτως τίποτα για να αποτρέψει ένα επόμενο συμβάν με πυροβολισμούς. Δείτε πώς πετάγονται από τη θέση τους όλοι οι χρηματοδοτούμενοι υποστηρικτές της ανεξέλεγκτης οπλοκατοχής. Ακόμα κι ένας βετεράνος αξιωματικός του στρατού που χρησιμοποιεί πι για να περπατήσει, ξαφνικά βρίσκει τη δύναμη να σπεύσει και να φωνάξει στον O’ Rourke ότι είναι «out of line» και ντροπιάζει τον εαυτό του.

Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως οι Δημοκρατικοί είναι αθώες περιστέρες. Η Cortez ανέφερε χθες πως σε μια μέρα που οι ΗΠΑ θρηνούν 21 ψυχές, μέλη της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος βρέθηκαν σε συνέδριο του NRA και σε ομιλίες κατά του δικαίωματος επιλογής στην άμβλωση.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

George Floyd: 2 χρόνια από τα 9 λεπτά που άλλαξαν για πολύ λίγο τις ΗΠΑ

Joe Biden: Η δέσμευση του για υπεράσπιση της Ταϊβάν προκαλεί ανησυχία – Πώς αντέδρασε η Κίνα

Ποιος θα είναι ο διάδοχος του Putin; Ρωσόφωνο ΜΜΕ ξεδιαλύνει το τοπίο