Τους τελευταίους μήνες είναι όλο και πιο συχνό το φαινόμενο διάσημοι Έλληνες να προβάλλουν κάποιες συμπεριφορές των ακολούθων τους στα social media και να θέλουν μέσα απ΄αυτές να αναδείξουν προβλήματα νοοτροπίας που εκτρέφονται μέσα στην ανωνυμία και το χάος του Instagram, του Facebook, του Youtube, του TikTok κτλ. Άλλες φορές αυτή η ανάδειξει έχει ένα νόημα, έχει μια ουσία. Άλλες πάλι, μοιάζει να γίνεται σε βαθμό υπερβολής και να έχει ως κίνητρο να τονώσει την σοσιαλμιντιακή δύναμη του εκάστοτε celebrity.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Χριστίνας Μπόμπα, όταν θέλησε να μιλήσει για τα σχόλια που αφορούν τη συμπεριφορά της ως μητέρα και το αν φοράει ρούχα με ντεκολτέ ή αν ταξιδεύει πολύ, υπήρχε ένα νόημα. Κι αυτό το νόημα υποστηρίζεται κι από τις φορές που κάποιος σελέμπριτι βρίσκεται στο στόχαστρο και πόσο συχνά το προβάλλει αυτό. Η Χριστίνα Μπόμπα σίγουρα δεν είναι ένα πρόσωπο άθικτο.
Έχει ακούσει κι έχει δει να γράφονται στα social media της πολλές φορές σχόλια υποτιμητικά, συντηρητικά, άκαιρα και προσβλητικά. Και σίγουρα κι αυτή είναι μια γυναίκα που το επάγγελμα της είναι επιχειρηματίας και influencer, έχει το Instagram ως εργαλείο της δουλειάς της, οπότε πάντοτε θα υπάρχει αυτό το στοιχείο της εκμετάλλευσης κάθε κατάστασης, είτε σε υποσυνείδητο επίπεδο είτε σε πλήρως συνειδητό.
Η περίπτωση της Κατερίνας Καινούργιου είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση. Είναι πολύ μεγάλη η συχνότητα με την οποία επιζητά με τον τρόπο της το κοινό της να επικεντρωθεί σε ένα άσχημο σχόλιο που της έχουν κάνει, είτε αφορά την προσωπική της ζωή, είτε την εξωτερική της εμφάνιση, είτε τα επαγγελματικά της.
Για παράδειγμα σήμερα θέλησε να κάνει highlight ένα σχόλιο που την αποκαλεί golddigger και πως έχει γκόμενο-χορηγό. Η παρουσιάστρια απάντησε και για πολλοστή φορά αναφέρθηκε στην τοξικότητα, την κακία και τα ψεύτικα accounts.
Η αλήθεια είναι πως η Καινούργιου και άλλα πρόσωπα της συνωμοταξίας της, δέχονται σε καθημερινή σχεδόν βάση επιθετικά σχόλια στα social media και καλούνται να αντιμετωπίσουν μια αφόρητη κατάσταση, ενώ στο μπλέντερ πρέπει να μπει και το ότι εκτίθενται πολύ, μοιράζονται πολλά από τη ζωή τους και κάποιες φορές λογικά υποπίπτουν σε λάθη ή πιέζονται.
Όμως χάνεται από ένα σημείο και μετά η ουσία αυτού που θες να πεις. Ναι, προφανώς δε θα αφήσουμε κανέναν άκυρο και τοξικό να αλωνίζει στα social media και να γράφει ό,τι του κατέβει.
Αλλά κι από την άλλη, τι νόημα έχει να καταπίνουμε την κάμηλο; Γίνεται υπερβολικό και φαντάζει περισσότερο ως attention whore φάση, παρά ως μια πραγματική ανάγκη να αλλάξει κάτι. Που στο κάτω κάτω, αν το δούμε ρεαλιστικά, σε έναν ωκεανό 700 χιλιάδων ακόλουθων, θα υπάρχουν και 50-100 που θα γράφουν ό,τι κακία τους κατέβει και θα “ακούγονται” περισσότερο. Έτσι είναι η φύση των πραγμάτων, ειδικά στα social.
Θεωρώ πως αν επιλέγεις να το προβάλλεις, του δίνεις και μεγαλύτερη αξία, το ενισχύεις, παρά το σταματάς. Βλέπει ο άλλος ότι υπάρχει κι ότι παίρνει παραπάνω χώρο και δεν είναι κάτι το άγνωστο πως όλοι μας έχουμε δυνητικά το μικρόβιο του glory, του να φανούμε περισσότερο, ακόμα και μέσα από ένα σχόλιο. Είναι ψυχολογία του όχλου τα social, κι ας είναι ο καθένας μόνος του σε ένα πληκτρολόγιο.
Είναι άλλωστε τόσο απλά στη χρήση τους όλα. Δεν έχεις παρά να σβήσεις σχόλια, να μπλοκάρεις τα προφίλ που σε παρενοχλούν και αυτομάτως έχεις τελειώσει το φαινόμενο. Το να μπαίνεις κάθε λίγο και λιγάκι στη διαδικασία να το μεγεθύνεις σαν μικρόβιο στο μικροσκόπιο, δεν προσφέρει στους παρατηρητές. Προσφέρει ενδεχόμενα σε αυτόν που το μεγεθύνει και θα δει και 5-10 ιστοσελίδες να γράφουν για την εκάστοτε στιχομυθία.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Έλληνες τραγουδιστές που ανεβάζουν τα παιδιά τους στη σκηνή να τραγουδήσουν, αυτή η μάστιγα