Μπορεί να ακούγεται παιδιάστικη αντίληψη, κάτι που κάναμε συχνά στο Δημοτικό, αλλά πολλές φορές η πολιτική, ακόμα και σε διεθνές επίπεδο, απαιτεί κινήσεις που φαινομενικά μοιάζουν αδόκιμες. Η Ευρώπη και η Δύση εν γένει, έχουν δείξει ότι δεν παίρνουν εύκολα χαμπάρι. Τον τελευταίο ενάμιση μήνα ο Ερντογάν και η Τουρκία έχουν υπερβεί κάθε όριο πρόκλησης. Και κάθε φορά παίρνουν σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις από την ελληνική πλευρά. Όμως δεν είναι τόσο…σταράτες οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Γι΄αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης περίμενε πώς και τι την Πράγα.

Ήταν και είναι το μεγάλο του στοίχημα για να κερδίσει την πατρίδα απέναντι στον Ερντογάν και να τον κάνει να αλλάξει ρητορική και στρατηγική. Και σε επίπεδο διπλωματίας και πολιτικών συσχετισμών, υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως θα αλλάξει κάτι, γιατί δεν είναι ότι απέναντι βρίσκεται ένας σώφρων πολιτικός ηγέτης. Ο Ερντογάν είναι που συνδιαλέγεται με τον Πούτιν και τους ντεμί δικτάτορες της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις δηλώσεις του μοιάζει να είπε στον Ερντογάν «έλα να το μετάφερουμε στη λίγκα των Ευρωπαίων, έλα να το πάμε στους από πάνω». Και το πήγε μόνος του, εξαναγάζοντας τον Ερντογάν να δείξει όσα οι Ευρωπαίοι δεν είχαν πάρει απόλυτα στα σοβαρά.

«Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά πάντα με αυτοπεποίθηση όταν προκαλείται. Είχα την ευκαιρία ενώπιων των ηγετών να επαναλάβω αυτά που είπα και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Δεν νοείται να κατηγορείται η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο όταν η Τουρκία θέτει ακόμα και ζητήματα κυριαρχίας των νησιών. Είναι αδύνατον να υπάρξει εκτόνωση όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική.

Η Ελλάδα δεν κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Εχουμε τη βεβαιότητα ότι έχουμε με το μέρος μας το διεθνές δίκαιο. Ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αντιληφθούν, ακόμα και συνάδελφοί μου που δεν γνωρίζουν αρκετά για το θέμα, ποιος είναι αυτός που προκαλεί και υψώνει τους τόνους και ποια χώρα υπερασπίζεται με αυτοπεποίθηση τα δικαιώματά της».

Αυτές οι δηλώσεις που έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι ενδεικτικές. Σαν να κοιτούσε τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες στα μάτια και να τους έλεγε «Εμείς σας τα λέγαμε, να, δείτε τον τώρα, μόνος του ανάβει φωτιές». Και δεν χρειάστηκε να υπερβάλει ή να υποκριθεί κάτι. Άφησε την πραγματικότητα και τον ίδιο τον Ερντογάν να εκτεθεί.

Οι δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος ηγέτης άμα τη αφίξει του στην Πράγα, δεν πέρασαν στα ψιλά και αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ένα μέτωπο εναντίον του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σκοπό να εκμεταλλευτεί κάθε δευτερόλεπτο της παρουσίας του στην Πράγα και να παρασύρει τον Ερντογάν σε δηλώσεις και συμπεριφορά που θα τον απομακρύνουν κι άλλο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι όταν συμβεί αυτό, ας ψάξει να βρει το θάρρος να συνεχίσει τις προκλήσεις του. Δεν είναι πως δεν θα βγάλει κάποια ατού ή και απειλές από τη φαρέτρα του. Είναι ότι θα έχει απέναντι του ένα πιο ισχυρό «οπλοστάσιο».
Μητσοτάκης και Ερντογάν συμμετέχουν σε διαφορετικά πάνελ στην Πράγα. Ο μεν Έλληνας σε ένα πάνελ για την κλιματική κρίση και την πράσινη ανάπτυξη, ο δε Τούρκος σε πάνελ για την ασφάλεια. Οι δυο τους αναμένεται να επιδοθούν σε μια διελκυστίνδα του «ποιος είναι μαζί μου;» και δε χρειάζεται να κάνει κανείς μαντεψιά για το ποιος θα επωφεληθεί απ΄αυτό.
Το φινάλε της Συνόδου στην Πράγα θα είναι μια στιγμή μέτρησης για την αποτελεσματικότητα της ελληνικής και της τουρκικής στάσης και η ελπίδα είναι να κερδίσει η λογική που δύσκολα θα την συναντήσει κανείς, έστω σε ψήγματα, στην απέναντι μεριά του Αιγαίου.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Προειδοποιεί ο Joe Biden: Ο Putin δεν αστειεύεται με τα πυρηνικά όπλα – Κινδυνεύουμε με Αρμαγεδδώνα

18 οι νεκροί στη Λέσβο, 15 οι αγνοούμενοι στα Κύθηρα – Το μήνυμα Μητσοτάκη από την Πράγα για τα δίκτυα διακινητών

Eurostat: Τρομαχτική η αύξηση στην τιμή του καφέ, του γάλακτος και της ζάχαρης συγκριτικά με πέρσι