Το πάρτι των Jay Z και Beyonce φέρνει στο προσκήνιο την υποκρισία που κυριαρχεί στην «κουλτούρα» του Hollywood. Ξεσκεπάζει εν μέρει το άσχημο πρόσωπό τους. Πολλοί, λοιπόν, είναι οι celebrities που τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει θέση σε κοινωνικά ζητήματα, ασπάζονται τον ακτιβισμό και κατακρίνουν κάθε ανισότητα. Είναι ιδιαίτερα ενεργοί, μάλιστα, όσον αφορά την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της κοινότητας των μαύρων.

Αυτοί είναι οι ίδιοι που οργανώνουν πάρτι μετά τα Oscars – το λεγόμενο Gold Party- σε ξενοδοχείο, το οποίο κατηγορείται για εκμετάλλευση μαύρων εργαζόμενων. Στο Chateau Marmont πολλοί διαμαρτύρονται για τις αποκρουστικές συνθήκες εργασίας. Το Hollywood Reporter μίλησε με τουλάχιστον 30 εργαζομένους που ανέφεραν «προβλήματα στο χώρο εργασίας που σιγοβράζουν από καιρό, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών για συστημικές φυλετικές διακρίσεις και σεξουαλική παρενόχληση».

Το διάσημο ξενοδοχείο μοιάζει σαν μια κομψή όαση για τους πλούσιους, αλλά ότι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός, και βέβαια πίσω από κάθε τι λαμπερό κρύβεται για μια πιο «σκοτεινή» πλευρά. Ναι, πρόκειται για ένα ηλιόλουστο γοτθικό κάστρο, που συμβολίζει την αίγλη του παλιού Hollywood, περιτριγυρισμένο από φοίνικες και φωλιασμένο στη βάση των λόφων του. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα μεγάλο χάος.

Ο André Balazs, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, απέλυσε τους περισσότερους υπαλλήλους του κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας, χωρίς να παράσχει κάποια αποζημίωση. Το σωματείο Unite Here Local 11 μποϊκοτάρει έντονα το ξενοδοχείο από το 2021, κατηγορώντας το για «ασέβεια, κακομεταχείριση και φυλετικά άνισο χώρο εργασίας».

Στο άκουσμα της είδησης ότι το after πάρτι των Oscars θα γίνει εκεί, το Unite Here έκανε δημόσιες εκκλήσεις στον Jay-Z να συμμετάσχει στο μποϊκοτάζ. Παρά τους μαζικούς διαδηλωτές έξω από το χώρο της εκδήλωσης, το πάρτι έγινε κανονικά, ξεσκεπάζοντας τις πραγματικές «απόψεις» των celebrities.

Πόσο μάλλον όταν αυτοί που το διοργανώνουν είναι εκείνοι που μιλούν συνεχώς για ακτιβισμό. Το ζευγάρι τιμήθηκε για την αποδοχή του βραβείου Brit ενώ πόζαρε μπροστά από ένα πορτρέτο της Meghan Markle, ο Jay-Z ανακηρύχθηκε ο «καλός Σαμαρείτης» της ραπ για την υποστήριξή του στους φυλακισμένους διάσημους ράπερ Meek Mill και 21 Savage, και η Beyonce είναι επίσης ενεργή στα social και στο κίνημα Black Live Matters.

Βlack Live τι;…Η καλοπέραση είναι το παν για τον Jay Z

Όλοι οι αγώνες που έχουν γίνει για το κίνημα, φαίνεται να πάνε χαμένοι και να ξεχνιούνται σε κλάσματα δευτερολέπτου, όταν πρόκειται για την διασκέδασή τους. Ειδικά όταν έρχεται η πραγματική ευκαιρία να υποστηρίξουν την πραγματική αλλαγή και να κάνουν τα λόγια τους πράξη, θα έπρεπε να έχουν αντιδράσει.

Το Hollywood Reporter αναφέρει ότι στο πάρτι παραβρέθηκαν Janelle Monáe, Rihanna, Saweetie, Emily Ratajkowski, Kim Kardashian, Micheal B Jordan και Zoë Kravitz. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι κάποιοι είναι Αφροαμερικανοί κι έχουν μιλήσει για τις δυσκολίες που πέρασαν λόγω του χρώματός τους. Ενώ ο ακτιβισμός συνεχιζόταν έξω από το πάρτι, η διασκέδαση όσων τους «εκπροσωπούν» συνεχιζόταν εντός των θυρών.

Οι περισσότεροι από αυτούς πλασάρονται ως προοδευτικοί και επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο Jay-Z υποστήριξε το κίνημα των Black Lives Matter και μάλιστα δώρισε το 0,1 τοις εκατό της περιουσίας του στην οργάνωση. Ακόμα, η  Ratajkowski υποστήριξε τον Bernie Sanders, το 2020, δηλώνει «δυσαρεστημένη» με τον καπιταλισμό -αν και ταυτόχρονα τον υποστηρίζει-. Η Kravitz αποκάλυψε πρόσφατα ότι έχει δεχθεί bullying λόγω του χρώματός της, κατά το ξεκίνημα της καριέρας της.

Πού είναι η αλληλεγγύη μας με τους εργαζόμενους στο Chateau Marmont; Η αντίφαση των δισεκατομμυριούχων διασημοτήτων που περνούν τα όρια, παρότι δηλώνουν ακτιβιστές, αγνοήθηκε μετά από το χαστούκι του Will Smith στον Chris Rock. Οι ίδιοι που κατέκριναν τον Smith για βίαιη συμπεριφορά και τον Rock για ανάρμοστο αστείο, ήταν και εκείνοι που πήγαν στο πάρτι, όπου οι πραγματικές καταστάσεις που βιώνουν οι εργαζόμενοι είναι πολύ χειρότερες. Δηλαδή εκεί οι εργάτες δεν δέχονται βία ή δεν χλευάζονται;

Η σιωπή γύρω από αυτό το συμβάν αποδεικνύει πώς η «πολιτική εκπροσώπηση» από διάσημους μπορεί πραγματικά να αποσπάσει την προσοχή από τις πραγματικά χειραφετητικές πολιτικές. Όσες ταινίες κι αν γίνουν «φιλικές» προς τις μειονότητες, όσο κι αν οι celebrities φωνάζουν στα social και προβάλλουν το καλό τους πρόσωπο, το πρόβλημα είναι καλά ριζωμένο.

Ίσως οι ανισότητες και ο κοινωνικός αναβρασμός να βολεύουν κιόλας ορισμένους, που με το προσωπείο του «καλού Σαμαρείτη», χρησιμοποιούν τη γλώσσα της διαφορετικότητας, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε «influencers ακτιβιστές». Ένα λάθος βήμα, όμως, μπορεί να ανατρέψει τα πάντα. Κι αν το παραπάνω περιστατικό πέρασε στο «ντούκου», ποιος ξέρει τι μπορεί πραγματικά να τους ταρακουνήσει.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Kim Kardashian: Τι πρόβλημα έχεις με το σώμα της Tyra Banks;

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει την κλιματική κρίση;

Kanye West: Δε θα εμφανιστεί τελικά στο φεστιβάλ Coachella – Ποιος ο λόγος