Περιεχόμενα
Καθώς η δίκη για την συκοφαντική δυσφήμιση του Johnny Depp από το άρθρο της Amber Heard στην Washington Post πίσω στο 2018 συνεχίζεται, ευρισκόμενη στην δεύτερη της εβδομάδα, έχει διαμορφωθεί μια εικόνα που δείχνει πολλά. Όχι ως προς τη μία ή την άλλη πλευρά, γιατί όταν μαίνεται μια δίκη, δεν μπορείς να μπαίνεις στη διαδικασία να επιλέγεις με δημόσιο λόγο το δίκιο και το άδικο. Σίγουρα ο καθένας διαμορφώνει τις απόψεις του που συζητάει με μια παρέα, αλλά το πιο συνετό είναι να μην κλίνεις προς τη μία ή την άλλη πλευρά δημόσια.
Εννοείται πως τα μέχρι στιγμής στοιχεία διαμορφώνουν ένα παζλ. Με πολλά κομμάτια να λείπουν ακόμα, αλλά η εικόνα του παζλ είναι καθαρή. Από τα ηχητικά που έχουν διαρρεύσει, από τις καταθέσεις των μαρτύρων που έχει φέρει η πλευρά του Johnny Depp και από όλα τα στοιχεία που έχουν έρθει μπροστά ως αποδεικτικά από τις δύο πλευρές, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι μιλάμε για μια σούπερ τοξική σχέση.
Η βία δεν ήταν μονόδρομη, αλλά ξεκινούσε κι από τους δύο και κατέληγε και στους δύο. Όση κακοποίηση έχει κάνει ο Johnny Depp στην Heard, άλλη τόση έχει κάνει εκείνη σε αυτόν. Αυτό τεκμαίρεται από τα στοιχεία, δεν είναι άποψη. Κι όταν έχουμε να κάνουμε με μια τέτοια σχέση, θαρρώ πως δεν έχει νόημα να μπούμε σε μια διαδικασία του ποιος την ξεκίνησε ή ποιος έχει ασκήσει περισσότερη βία. Κάτι άλλο που επίσης είναι λογικό συμπέρασμα, αφορά στο ότι η Amber Heard δεν βρέθηκε σε θέση άμυνας. Η βία που έχει ασκήσει στον Johnny Depp δεν είναι αντίδρασης, αλλά δράσης.
Γυναικεία γκρουπ στο πλευρό του Johnny Depp
Το τονίζω ξανά, αυτά δεν αποτελούν θέση του γράφοντος, αλλά λογικά συμπεράσματα. Κι αν η δική μου άποψη επειδή είμαι άντρας μπορεί ab initio να είναι αδύναμη, να αναφέρω πως υπάρχουν πολλά γυναικεία γκρουπ στα social media που υποστηρίζουν τον Depp και που αντιτίθενται στην Amber Heard. Όχι από κάποια φαλλοκρατικά κατάλοιπα, αλλά γιατί αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και, κυρίως, βλέπουν πως η Heard με τις πράξεις της υποσκάπτει τον αγώνα των γυναικών που είναι θύματα βίας των συντρόφων τους.
Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση από μια σελίδα στο Facebook που λέγεται A Woman’s Soul που έχει αρκετά μεγάλη απήχηση και κατά καιρούς έχει κάνει post που μιλούν για γυναικείο empowerment. Δεν φαίνεται δηλαδή να διαχειρίζεται τη σελίδα μια γυναίκα «με φαλλοκρατικά κατάλοιπα».
«Αυτά που μάθαμε την περασμένη εβδομάδα είναι τα εξής:
Οι γυναίκες μπορούν να επιτεθούν λεκτικά σε άντρες μπροστά σε κόσμο και είναι απόλυτα οκ
Μια γυναίκα μποροεί να ανακουφιστεί πάνω στο μαξιλάρι του άντρα τηςς και να γελάει με φίλους κι αυτό είναι οκ
Μια γυναίκα μπορεί να κόψει το δάχτυλο του άντρα της σε μια στιγμή έντονης διαφωνίας και δεν καίγεται καρφάκι σε κανέναν
Μια γυναίκα μπορεί να απαιτεί χρήματα σε μια αστική αντιδικία και να υποστηρίζει ότι θα τα δώσει σε φιλανθρωπίες, αλλά τελικά τα κρατάει για τον εαυτό της και αυτό είναι εντάξει για τον κόσμο
Μια γυναίκα μπορεί να πείσει έναν άντρα να πιστέψει άσχημα πράγματα για τον εαυτό του που δεν είναι αλήθεια
Μια γυναίκα μπορεί να μειδιά και να γελά στη διάρκεια δικαστικών διαδικασιών ενώ ένας άντρας αναγκάζεται να ξαναζήσει άσχημες εμπειρίες
Μια γυναίκα μπορεί να μιλά άσχημα για τα παιδιά κάποιου
Μια γυναίκα μπορεί να φορά make up και να βάφει τα νύχια της και ο νόμος θα το θεωρήσει μελανιές και αίμα
Ένας άντρας μπορεί να υποβληθεί σε μια τραυματική εμπειρία
Ένας άντρας μπορεί να αγαπά πολύ και να φοβάται την αποτυχία και να αναγκάζει τον εαυτό του να μείνει
Ένας άντρας μπορεί να χάσει την καριέρα του βάσει ισχυρισμών αλλά μια γυναίκα με ίδιους ισχυρισμούς κρατάει τη δουλειά της
Ένας άντρας δε μπορεί να υποστηρίξει τον εαυτό του στο δικαστήριο χωρίς να δεχτεί παρενόχληση
Ένας άντρας δεν έχει δικαίωμα σε δίκαιη δίκη επειδή η έδρα στηρίζει τη γυναίκα
Ένας άντρας κρίνεται γιατί φοβάται πως οι κατηγορίες θα επηρεάσουν τα παιδιά και την οικογένεια του
ΈΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΥΜΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ
Στέκομαι στο πλάι του Johnny Depp
#Δικαιοσύνη για τον Johnny Depp #Και οι άντρες είναι θύματα #Κανείς δεν μάχεται μόνος».
Τα παραπάνω δεν επιχειρούν προφανώς να υποστηρίξουν πως οι άντρες είναι τα θύματα της κοινωνίας και οι γυναίκες οι κακοποιητές. Αυτό που λένε όμως είναι πως δε γίνεται η κοινή γνώμη να βάζει εξ ορισμού ως θύμα κάποιον και ως θύτη κάποιον άλλον πριν ακουστούν και οι δύο πλευρές της ιστορίας. Στην περίπτωση του Johnny Depp όλοι σχεδόν αποδέχτηκαν τον χαρακτηρισμό wifebeater. Τώρα, που γίνεται η δίκη στη Βιρτζίνια και υπάρχουν στοιχεία ενοχοποιητικά και για την Heard, φαίνεται πως δεν είναι θύτης και πως σίγουρα δεν είναι ο μόνος που πρέπει η καριέρα του να καταστραφεί.
Ο Johnny Depp αλλάζει το αναχρονιστικό αφήγημα για τον «σκληρό άντρα»
Όπου κι αν καταλήξει πάντως αυτή η δίκη, δίνει μια ευκαιρία για να αλλάξουν πράγματα που, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, τα έχουν επιβάλλει οι παλιότερες γενιές και τα υφίστανται και οι γυναίκες και οι άντρες. Τι εννοώ; Θα γίνει αντιληπτό μέσα από τους 4 λόγους που ο Johnny Depp μπορεί να αλλάξει πολλά.
1. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μπει σε μια διαδικασία κρίσης ανθρώπων από το φύλο, τη φυλή τους και την εξωτερική τους εμφάνιση. Απλώς έχει πάρει την αντίθετη πορεία σε σχέση με το παρελθόν. Αυτή η υπόθεση μας μαθαίνει πως το μόνο που πρέπει να κρίνεται, είναι οι πράξεις. Κι αυτές όχι βάσει ισχυρισμών που δεν αποδεικνύονται, αλλά βάσει στοιχείων.
2. Το Χόλιγουντ, όσα στραβά κι αν έχει, σε όλες τις παρελθοντικές υποθέσεις καταγγελιών, δεν δίστασε να καταδικάσει τους κατηγορούμενους που στην πορεία αποδείχτηκε ότι όντως ήταν θύτες. Στην περίπτωση του Johnny Depp θέλησε να πάρει μεν απόσταση και γι΄αυτό οι παραγωγές τον απομάκρυναν, αλλά τόσες γυναίκες ηθοποιοί έχουν μιλήσει με τα καλύτερα για εκείνον.
3. Ο όποιος εθισμός ή εξάρτηση κάποιου από το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, δεν τον κάνει αυτομάτως κακοποιητή ή βίαιο προς κάποιον άλλο πέραν του εαυτού του. Ο Johnny Depp είναι τρανό παράδειγμα και φαίνεται πως με την Amber Heard κύλησαν μαζί προς την αμφίδρομη τοξικότητα. Στην περίπτωση αυτή επίσης, είναι απορίας άξιο πως ο Depp θεωρήθηκε θύτης επειδή πίνει, αλλά η Heard δεν θεωρήθηκε βίαιη όταν έχει στο παρελθόν της μια σύλληψη για ξυλοδαρμό της συντρόφου της το 2009. Η Heard είχε συλληφθεί για επίθεση στην Tasya van Ree και δη στο αεροδρόμιο του Σιάτλ. Η υπόθεση δεν προχώρησε και η Van Ree βγήκε αργότερα και είπε ότι το περιστατικό μεταδόθηκε λανθασμένα εξαιτίας του μισογυνισμού της αστυνομίας. Όμως μετά αποκαλύφθηκε ότι η σύλληψη της Heard είχε γίνει από γυναίκα και μάλιστα λεσβία.
4. Το να βλέπει κανείς έναν τόσο δημοφιλή και ισχυρό οικονομικά άντρα, να μιλάει ανοιχτά για την δική του κακοποίηση, δίνει ένα παράδειγμα. Είναι ένα ζητημα διαχρονικό ότι οι άντρες νιώθουν καταπιεσμένοι από την αντρική αντίληψη πως δεν πρέπει να πονάνε, δεν πρέπει να κλαίνε και πως είναι «αδερφές» αν τους χτυπήσει μια γυναίκα. Κι αυτή η σάπια αντίληψη διέπει και τις αστυνομικές αρχές που θα γελάσουν όταν ένας άντρας πάει να κάνει καταγγελία. Κι αυτή η καταπίεση είναι που αυξάνει σε κάποιες περιπτώσεις τον εσωτερικό θυμό και τα βίαια ξεσπάσματα ανδρών. Σε έρευνα που είχε γίνει το 2000 από το αμερικάνικο Ινστιτούτο Δικαιοσύνης για τη βία κατά των γυναικών, είχε φανεί πως οι γυναίκες έχουν πολύ μεγαλύτερη διάθεση να καταγγείλουν τη βία εις βάρος τους σε σχέση με τους άντρες. Η αναλογία γυναίκας-άντρα στις αναφορές βίας στους προηγούμενους 12 μήνες, ήταν 3 προς 2. Δηλαδή για κάθε 3 γυναίκες που κατήγγειλαν βία εις βάρος τους, υπήρχαν και 2 άντρες. Το 2010 και το 2012, ο CDC έκανε νέα έρευνα για τη βία ανάμεσα στα ζευγάρια και το 37% που έκαναν λόγο για εις βάρος τους βία στους προηγούμενους 12 μήνες ήταν άντρες, ενώ για εις βάρος τους βία σε παλιότερη χρονική στιγμή, το 45% ήταν άντρες. (Πηγή: medium.com)
Πού θέλω να καταλήξω; Στο απλό και προφανές και έχουμε συμφωνήσει ως κοινωνίες από αιώνες πριν: η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα ορίσει το θύμα και τον θύτη. Ναι, σε κάποιες περιπτώσεις αυτό θα είναι ανέφικτο. Ναι, είναι λογικό η πρώτη σκέψη να βάζει τον άντρα ως θύτη. Αλλά κι αυτό περισσότερο επιτείνει το πρόβλημα, παρά το λύνει.
Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι παρατηρητές και ενεργά μέλη της κοινωνίας; Να μην είμαστε σωματικά βίαιοι. Η λεκτική και ψυχολογική βία είναι μια άλλη συζήτηση και δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να την αποφύγει σε όλη του τη ζωή και ως θύτης και ως θύμα. Αλλά τη σωματική μπορούμε. Μπορούμε επίσης να μαθαίνουμε τα ίδια μας τα παιδιά ότι δεν είναι η λύση. Όχι μόνο από αγοράκι σε κοριτσάκι, αλλά κι από αγοράκι σε αγοράκι. Γιατί κι εκεί εδράζεται το πρόβλημα.
Αν ένα αγόρι αντιληφθεί πως είναι οκ να ρίχνει μπουκέτα σε ένα άλλο αγόρι, δεν είναι μεγάλη η απόσταση από το να χτυπήσει μελλοντικά μια κοπέλα.
Αυτό που συνέβη και με τον Will Smith ήταν ένα αναγκαίο παράδειγμα. Κακή στιγμή, κακή εικόνα, αλλά ευτύχημα για να το εκμεταλλευτούμε και να το αναδείξουμε ως το χειρότερο παράδειγμα.
Η βία μπορεί να προέλθει από παντού και μπορεί να καταλήξει οπουδήποτε. Αυτό είναι που πρέπει να πολεμήσουμε. Και η δίκη Johnny Depp-Amber Heard μπορεί να δώσει το έναυσμα.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Johnny Depp: Φωτογραφίες με τραύματα στο πρόσωπο του προβλήθηκαν στο δικαστήριο
Johnny Depp & Amber Heard: Η απόλυτη τοξική σχέση – Πινγκ πονγκ κατηγοριών στο δικαστήριο