Για ακόμα μια χρονιά, στη Λέσβο, διεξήχθη αυτό το έθιμο με τον ταυρό που τον περιφέρουν στους δρόμους και τελικά τον σκοτώνουν, ενώ στα events αυτού του φεστιβάλ που κανονικά θα έπρεπε να το ονομάζουν Imprison Festival (αντίθετο του Release), υπάρχει και ένα act με άλογο που κάθε χρόνο έχει ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του στα πόδια και την αποστολή του στην ευθανασία γιατί «πια δεν έχει να προσφέρει». Κι αυτό που συμβαίνει στη Λέσβο, συμβαίνει σε κάθε ελληνικό νησί. Κι εμείς παρόλα αυτά, μπαίνουμε στη διαδικασία να τα προωθήσουμε.
Στην Ύδρα και τη Σαντορίνη κακοποιούν γαϊδουράκια. Στην Κω, είχαμε δει πριν μήνες, συνέβαινε και συμβαίνει αντίστοιχη κακοποίηση προς τα ιπποειδή. Όλα τα ελληνικά έθιμα, ιδίως σε χωριά και νησιά, ζέχνουν σαπίλα, ζέχνουν ξεφτίλα και ντροπή. Και όμως, δε μας ενοχλούν όσο θα έπρεπε ώστε να σταματήσουμε να στηρίζουμε οικονομικά αυτούς τους τόπους μαρτυρίου.
Έχει ανάγκη βλέπετε ο κάθε τυχάρπαστος να ανέβει σε άμαξα και να πάει μια βόλτα με ένα βασανισμένο άλογο στους 35 βαθμούς, του αρέσει η ρομαντσάδα και το ηλιοβασίλεμα την ώρα που ένα ζώο είναι φορτωμένο με βάρος που το διαλύει και τρώει καμτσικιές για να υπακούσει. Γουστάρει ο Έλληνας και ο τουρίστας να βλέπει τα άλογα στο λιμάνι της Αίγινας να βασανίζονται από την αιχμαλωσία και την ελάχιστη φροντίδα που τους παρέχεται.
Τη φετινή χρονιά, που υπάρχει και το εξίσου σοβαρό επιχείρημα για την ακρίβεια που μια σανίδα έχει κάποιος στη Σέριφο και σου τη νοικιάζει για 200 ευρώ τη βραδιά ή σε μεταφέρει με ένα καΐκι-σκυλοπνίχτη και στο χρεώνει 80 ευρώ, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να σκεφτούμε και να θέσουμε τις προτεραιότητες μας.
Ναι, δεν είναι όλοι σε ένα νησί μετέχοντες στα εγκλήματα όπως αυτό στη Λέσβο. Είσαστε σίγουροι πως δεν είναι; Γιατί στη Λέσβο ας πούμε, πλήθος ντόπιων πηγαίνει να δει την περιφορά του ταύρου που θα οδηγήσει σε σφαγή και δη δημόσια, πάει να δει το αίμα. Πλήθος κόσμου βλέπει έναν υπάνθρωπο να χρησιμοποιεί ένα ταλαιπωρημένο άλογο για να κάνει φιγούρα και να το πάει μια ώρα αρχύτερα στην ευθανασία.
Ούτε ευρώ σε νησί που είναι όλοι συνένοχοι σε κατά συρροή κακοποίηση ζώων
Γιατί να πάω διακοπές σε ένα νησί που συμβαίνουν αυτά; Γιατί να δώσω λεφτά στους συνένοχους; Στη Λέσβο επίσης, οι τοπικές δημοτικές αρχές γνωρίζουν τι συμβαίνει, γνωρίζουν ότι έχει στηθεί μια παράνομη πίστα ιπποδρομιών σε περιοχή Natura, αλλά κλείνουν μάτια και αυτιά και το επιτρέπουν να γίνεται. Αυτοί οι ξεφτίλες έχουν το θράσος να ζητάνε τα λεφτά μας;
Γιατί να πάω να εξυμνήσω την Ύδρα και τα γραφικά της μέρη, όταν δίπλα μου θα χτυπάνε γαϊδουράκια; Να δώσω τα λεφτά μου σε ξενοδόχους, κονσιέρζ και κάθε άλλο που εμπλέκεται σε αυτή την αλυσίδα τουριστικών υπηρεσιών για να επικροτήσω τη σιωπή του και τη συνενοχή του στο έγκλημα;
Κάθε τόπος στην Ελλάδα κρύβει μια τεράστια ξεφτίλα. Αλλά τα νησιά τρώνε και τέτοια προώθηση που δεν τους αξίζει. Όχι σε όλα απαραίτητα. Αλλά σε αυτά τα λαοπρόβλητα που γεμίζουν από εγχώριο και ξένο τουρισμό. Ναι, υπάρχουν και άνθρωποι που δίνουν μάχη για να σταματήσει η σαπίλα. Αλλά δεν έχουν τη δύναμη να τα βάλουν με τοπικούς άρχοντες. Εδώ οι ίδιοι οι τοπικοί άρχοντες κωλώνουν να βάλουν ένα τέρμα στον δημόσιο βασανισμό και την κακοποίηση ζώων.
Αν ένας κλωτσήσει ένα γατάκι, θα τον πάμε δικαστικά. Αν κάποιος φορτώνει 50 κιλά σε ένα γαϊδούρι και το σέρνει στο λιοπύρι, είναι έθιμο, είναι βουκολικό, είναι τρόπος ζωής. Να τους χαίρεστε τους τρόπους ζωής σας.
Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να τσούξουν όλοι αυτοί. Γυρισμένη πλάτη και διακοπές ξανά μόνο όταν σοβαρευτούν. Θα καούν και τα χλωρά μαζί με τα ξερά. Σε αυτή την εγκεφαλική νέκρα όμως που επικρατεί σε σχεδόν κάθε ελληνικό νησί και χωριό, δεν υπάρχει άλλη λύση. Πόσοι από εμάς όμως έχουμε το θάρρος να βάλουμε για μια φορά προτεραιότητα την ηθική μας και όχι την καλοκαιρινή μας καλοπέραση; Σχεδόν κανείς. Κι αυτό είναι το θλιβερό.
Δε σας αφορά ιδιαίτερα ο ταύρος και το άλογο; Δε σας αγγίζει η ακρίβεια που δεν είναι αντίστοιχη των παροχών; Μήπως σας αρκεί ότι φεύγουν σωρηδόν πιτσιρικάδες για να δουλέψουν σεζόν και τους δίνουν μεροκάματο για 9-10 ώρες στα 20 ευρώ γιατί «θα πάρεις πολλά tips»;
Νησιά παραδομένα στο χρήμα, εκμετάλλευση της φύσης στο κάθε ένα, κακοποίηση και βαναυσότητα, αυτός είναι ο καμβάς του ελληνικού καλοκαιριού που αρνούμαστε να δούμε.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
6 υπερεκτιμημένα ελληνικά νησιά – Πραγματικά, γιατί πηγαίνετε ακόμη;
Βαρέθηκες την πολυκοσμία; Αυτά τα «κρυφά» χωριά στα νησιά είναι η διαφυγή σου