Το απόγευμα της Πέμπτης, η 22χρονη Lia Thomas, τρανς κολυμβήτριας στο κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ, κατακτούσε την πρώτη θέση στα 500 μέτρα του NCAA. Για πολλούς μήνες τώρα η Thomas έχει χαρακτηριστεί ως αμφιλεγόμενη παρουσία, επειδή ανταγωνίζεται γυναίκες, έχοντας όμως το πλεονέκτημα της βιολογικής της φύσης, δηλαδή ενός οργανισμού με μεγαλύτερη σωματική διάπλαση και μύες, άρα μεγαλύτερη ταχύτητα και αντοχή.

Για πολλούς εκπροσώπους της τρανς κοινότητας, οποιοσδήποτε κατηγορεί τη Lia Thomas, είναι τρανσφοβικός. Σίγουρα θα υπάρχουν και τέτοιοι. Όμως εδώ τίθεται και ένα άλλο ζήτημα. Το οποίο δεν πρέπει να συγχέεται με την κοινωνική αποδοχή της Thomas. Είναι άλλο η κοινωνική αποδοχή και άλλο ο αθλητικός ανταγωνισμός που σε αυτή την περίπτωση έχει χαρακτηριστικά αθέμιτου.

Είναι επιστημονικό fact πως άνθρωποι που έχουν τεστοστερόνη, δηλαδή οι άντρες, έχουν μεγαλύτερη καρδιαγγειακή ικανότητα, μεγαλύτερη μυϊκή μάζα, υψηλότερη μηχανική δύναμη στους τένοντες και πιο πυκνά κόκαλα, άρα γίνονται πιο δυνατοί, πιο ψηλοί με μεγαλύτερες πλάτες. Σε όλα τα αθλήματα οι άντρες είναι 10-12% ταχύτεροι από τις γυναίκες. Η Lia Thomas έκανε παραπάνω από 1 λεπτό λιγότερο σε σχέση με την δεύτερη θέση. Σε αγωνίσματα κολύμβησης, το ένα λεπτό είναι τεράστια απόσταση και δη στα 500 μέτρα.

Η Thomas ξεκινάει από πλεονεκτική θέση και δεν επιτρέπει τον ανταγωνισμό, ενώ θα της είναι πιο εύκολο να σπάσει ρεκόρ και να κάνει μεγάλες επιδόσεις. Είναι δίκαιο; Όχι. Κι από τη στιγμή που υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, τότε η παγκόσμια αθλητική κοινότητα θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά και να το πάρει απόφαση, να δει τους αριθμούς και να φτιάξει κατηγορίες αθλημάτων αποκλειστικά για τρανς άτομα.

Γιατί είναι σωστό η Lia Thomas να μην αγωνίζεται με άνδρες, εφόσον δεν θεωρεί εαυτόν άνδρα, αλλά είναι ταυτόχρονα άδικο να ανταγωνίζεται γυναίκες που βιολογικά υστερούν και ήδη έχει φανεί πως δεν μπορούν να την κοντράρουν. Και αν σκεφτεί κανείς πως η Thomas, αν αγωνιζόταν στους άνδρες, δεν θα ήταν καν στους κορυφαίους της ηλικίας της βάσει χρόνου – στα χρόνια που αγωνιζόταν ως άνδρας, το ranking της ήταν στην 554η θέση στα 200 μέτρα ελεύθερο) τότε η έννοια του δικαίου αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Κι επειδή σίγουρα η δική μας άποψη δεν λέει και πολλά, κάντε την ανάγνωση της ακόλουθης φωτογραφίας.

Lia Thomas: 16 συμφοιτήτριες της υπογράφουν επιστολή για να μην αγωνίζεται σε γυναικεία αγωνίσματα η τρανς κολυμβήτρια

Lia Thomas

(Justin Casterline/Getty Images)

Η Lia Thomas κρατάει το χρυσό μετάλλιο και ποζάρει για τη φωτογραφία. Η κοπέλα που έχει βγει δεύτερη, έχει πάει στις δύο κοπέλες που ήρθαν τρίτες και ποζάρουν μαζί. Δείτε απόσταση από την Thomas. Είναι προφανές πως νιώθουν αδικημένες από τη συμμετοχή της και το εκφράζουν με αυτόν τον τρόπο. H κοπέλα της 2ης θέσης είναι η Emma Weyant, η οποία έχει πάρει και ασημένιο μετάλλιο με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ στα 400 μέτρα στα 19 της.

«Είναι μια κατηγορία μόνης της, γιατί καμία γυναίκα δε θα είναι τόσο γρήγορη όσο ένας άντρας και εδώ απλώς πετάμε στα σκουπίδια τον ορισμό ενός ρεκόρ για να ταιριάξουμε στην ατζέντα κάποιου άλλου και στο τι σημαίνει γι΄αυτόν», δήλωσε ανώνυμα μια συναθλήτρια της Lia Thomas που είπε ότι καταστρατηγείται η αξιοπιστία του αθλήματος. Τι εννοεί η συγκεκριμένη κοπέλα; Ότι μπροστά στη λαίλαπα φόβου που προκαλεί η πολιτική ορθότητα στην Αμερική, η επιτροπή της Ivy League επέτρεψε στην Lia Thomas να αγωνιστεί με τις γυναίκες.

Σε αυτό το σημείο αξίζει και μια διευκρίνιση. Στην Αμερική οι επιδόσεις στα αθλήματα είναι ένα μέσο για καλές υποτροφίες σε καλά κολέγια. Η Thomas με το να αγωνίζεται με γυναίκες, στερεί από μια κοπέλα μια πολύ καλή υποτροφία.

Είναι ισότητα αυτή;

Για να δει κάποιος καλύτερα το ζήτημα και να μην καταφύγει εύκολα στην κατηγορία της τρανσφοβίας, ας σκεφτεί το εξής: θα δεχόταν να βάλουμε έναν άνθρωπο σε αναπηρικό καροτσάκι να αγωνιστεί στα 100 μέτρα με έναν άνθρωπο που περπατάει κανονικά; Θα δεχόσουν να καταργηθούν οι Παραολυμπιακοί και να υπάρχουν μόνο Ολυμπιακοί, άρα όλοι οι Παραολυμπιονίκες δε θα είχαν ποτέ την ευκαιρία να τιμήσουν την πατρίδα τους και να νιώσουν την περηφάνια του σπουδαιότερου αθλητικού ιδεώδους;

Η περίπτωση της Lia Thomas είναι ίδιας μορφής αδικία. Μια τρανς γυναίκα έχει εκ φύσεως πλεονέκτημα, άρα δεν εκκινεί από την ίδια αφετηρία, άρα αγωνίζεται με άδικους προς τις γυναίκες όρους.

J.K. Rowling: Η νέα της ανάρτηση για την trans κοινότητα ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Όταν κάποτε οι αθλητικές ομοσπονδίες αποφάσισαν να εγκαινιάσουν τις γυναικείες κατηγορίες των αθλημάτων, δεν το έκαναν για να υποτιμήσουν τη γυναίκα ή για να διαχωρίσουν. Το έκαναν γιατί αντιλαμβάνονταν πως θα ήταν άδικος ο ανταγωνισμός, γιατί ήθελαν οι γυναίκες να είναι προστατευμένες.

Και στην πορεία των ετών, ιδίως τα τελευταία χρόνια, ήταν και μια ευκαιρία να δείξουν οι γυναίκες στο φίλαθλο κοινό πως δεν είναι παρακατιανές και πως μπορούν να προσφέρουν ενδιαφέροντες αγώνες στο ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ, την κολύμβηση. Ήταν μια ευκαιρία να μη συγκρίνονται με τους άνδρες και να μπορούν να είναι οι κορυφαίες στο άθλημα τους, χωρίς να τους επισκιάζει ένας άντρας μπασκετμπολίστας ή ποδοσφαιριστής.

Είναι αναμφίβολα ένα πολύ καινούργιο πλαίσιο, ένα καινούργιο πρωτόκολλο που πρέπει να θέσουν οι ομοσπονδίες και επικεφαλής σε αθλητικές διοργανώσεις, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, οι γυναίκες που θα αντιμετωπίζουν την Lia Thomas θα υφίστανται μια αδικία. Να καταργηθούν οι ξεχωριστές κατηγορίες αθλημάτων για τα φύλα; Κι αυτό άδικο θα ήταν.

Έπειτα, υπάρχει και το άλλο. Αν η Thomas κάνει ρεκόρ και παίρνει χρυσά μετάλλια, ποιος λέει ότι δεν θα υπάρξουν περιπτώσεις φιλόδοξων ανδρών που θα υποδυθούν τους τρανς για μερικά χρόνια, ώστε να αγωνίζονται από πλεονεκτική θέση και να έχουν περισσότερες ευκαιρίες για πρωτιά; Η Lia Thomas απέχει 9 δευτερόλεπτα από το να σπάσει το ρεκόρ που κατέχει η σπουδαία Αμερικανίδα κολυμβήτρια, Katie Ledecky.

Ή ρωτάει κάποιος τις κοπέλες που θα μοιραστούν μαζί της τα αποδυτήρια, αν νιώθουν άσφάλεια με μια οποιαδήποτε τρανς που μπορεί να μην έχει κάνει περικοπή του πέους;

Το πιο δίκαιο και ταυτόχρονα διαπίστευση της ισότητας όλων των φύλων, θα είναι να δημιουργηθούν σε όσα αθλήματα υπάρχει τέτοιος αριθμός, κατηγορίες για τρανς άτομα.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr: 

Ελβετία: Θεούλης άλλαξε προσδιορισμό φύλου για να βγει στη σύνταξη ένα χρόνο νωρίτερα

Lia Thomas: H πρώτη τρανς που κερδίζει σε εθνικό πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας στις ΗΠΑ

Lia Thomas: H 22χρονη transgender κολυμβήτρια που διχάζει τις ΗΠΑ