Ο Γιώργος Καπουτζίδης κατά τη διάρκεια της μετάδοσης του τελικού της Eurovision, έκανε μια παγκόσμια «πρώτη». Κατά τη γνώμη μου, είναι η καλύτερη απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί επί του θέματος, όχι μόνο σε έναν δυστυχισμένο και κομπλεξικό, που το μόνο που βρήκε να γράψει στον Γιώργο από όλη τη Eurovision είναι ότι είναι «κακιά αδερφή». Είναι ίσως, ακόμα καλύτερα, η αποτελεσματικότερη ακύρωση του όρου «αδερφή», με ό,τι κι αν σηματοδοτεί αυτό. Ακόμα καλύτερο είναι που η δημόσια τηλεόραση όχι μόνο δεν παρενέβη, δεν διέκοψε, δε ζήτησε τα ρέστα από τον Γιώργο, αλλά το θεώρησε ως μια φυσιολογική απάντηση ενός φυσιολογικού ανθρώπου.

Επίσης, αυτή η απάντηση ήταν η φιλικότερη προς τον οποιονδήποτε χρήστη. Δεν είχε αγανάκτηση, δεν είχε επιθετικότητα, δεν είχε θεωρία γενική, δεν είχε ηθικολογία και διδασκαλία, δεν είχε κάποια ακτιβιστική έκρηξη, αλλά είχε ένα καυστικό χιούμορ και αυτο-σαρκασμό που, απ΄ό,τι κατάλαβα, ακούμπησε στον ψυχισμό και ανθρώπων που ακόμα βλέπουν την ομοφυλοφιλία, έστω ως κάτι περίεργο.

Δεν αναφέρομαι σε θρησκόληπτους και δεν αναφέρομαι σε φασιστοειδή. Στους πρώτους θα έλεγες – αλλά «φωνή βωόντος εν τη ερήμω» – το πιο απλό: αφού όλα τα πλάσματα τα δημιούργησε ο Θεός, προφανώς και τους γκέι ο ίδιος τους δημιούργησε. Και ο Θεός πάντα ξέρει. Έτσι δεν είναι εν Χριστώ αδερφοί;

Τώρα, για τα φασιστοειδή ή έστω τους απλούς, υπερσυντηρητικούς ανθρώπους, το μόνο που κάποτε σκεφτόμουν ως απάντηση, είναι ένα: όλοι κάνουμε παιδιά. Ενίοτε κάνουμε κι αγόρια. Αν το αγόρι σου είναι γκέι, θα το σκοτώσεις; Θα το λοβοτομήσεις; Θα το μισήσεις; Θα το εξοστρακίσεις;  Θα κόψεις το «εργαλείο» που έβγαλε γκέι παιδί; Μήπως φταίει η μάνα που το έβγαλε έτσι το παιδί και θα την πυροβολήσεις;Ή μήπως αυτά συμβαίνουν μόνο στους άλλους και για τα δικά σου παιδιά έχεις τη συνταγή να είναι πάντοτε «άντρακλες», ντούροι και μάγκες;

Θεωρώ ότι εν έτει 2022 και μόνο η κουβέντα περί «αδερφής», πέρα από ρατσιστική και σεξιστική, θα έλεγα ότι είναι απλώς γελοία και αναχρονιστική. Θα μου πεις, μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει ακόμη; Εδώ οι οπαδοί της Le Pen ήθελαν να παρουσιάσουν τον Macron ως γκέι, μπας και κερδίσουν εκλογές!

Η λέξη «αδερφή», τελικά είναι τόσο γελοία και αρνητική, που πολλά κομπλεξικά ζώα τη χρησιμοποιούν εναντίον του οποιουδήποτε για να τον ακυρώσουν. Είναι δεν είναι γκέι. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα το έχουν ακούσει για τον εαυτό τους. Και άλλοι τόσοι βέβαια το εκτοξεύουν μπας και κερδίσουν πόντους. Συνήθως, το εκτοξεύουν αυτοί που έχουν λίγους πόντους.

Θυμάμαι και γελάω, το αξέχαστο για μένα 2012, όταν φαλήρισα, που ανάμεσα στα άλλα τραγικά που μου καταλόγισαν (θυμάστε το αφήγημα για το ότι εγώ έφερα την κρίση στην Ελλάδα), ήταν ότι με την αρθρογραφία των γκέι στο Κλικ και το Nitro, έκανα τους Έλληνες «αδερφές».

Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά το 1987 είχε υιοθετηθεί σε mainstream έντυπο ο όρος «γκέι», και κατά τη διάρκεια 25 ετών, υπέροχοι γκέι γραφιάδες έγραφαν ό,τι γούσταραν. Με μόρφωση, γνώση, αυτοσαρκασμό, δηκτικότητα και χιούμορ. Και μάλιστα θα έλεγα ότι αυτά τα κείμενα ήταν τόσο καλά γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι, σε άλλες εποχές, είχαν ζήσει με όλους τους τρόπους το τι σήμαινε να είσαι γκέι.

Ο Γιώργος Καπουτζίδης έχει κάνει μεγάλο αγώνα (πρωτοπόρο θεωρώ σε αυτό, στη δεκαετία του ’80, τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο που είχε βγάλει τότε το περιοδικό ΑΜΦΙ), όχι μόνο για την κατάργηση αυτού του «στίγματος», αλλά και για τη νομική κατοχύρωση των γκέι, είτε μιλάμε για τον γάμο είτε για κάτι άλλο. Όλοι θυμούνται την πρόσφατη του παρέμβαση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα ομόφυλα ζευγάρια, που έφτασε στην ψυχή πολλών ανθρώπων, γκέι και μη.

Στην ίδια κατεύθυνση, και με πολλή έμπνευση, είναι γραμμένη και η σειρά Σέρρες στο Antenna Plus, όπου ένας επαρχιώτης πατέρας αναγκάζεται να ζήσει μαζί  με τον γκέι γιο του μετά από ένα ατύχημα που έχει κι ενώ η γυναίκα και μητέρα έχει πεθάνει από χρόνια. Όπου και πάλι, ο Γιώργος, με πολύ λεπτούς χειρισμούς, χωρίς να κάνει «μάθημα» και με το γνωστό του πηγαίο χιούμορ κάνει πατέρα και γιο να συστηθούν ξανά και να αγαπηθούν από την αρχή. Γι΄αυτό που είναι και οι δύο.

Δεν ξέρω, αλλά στο δικό μου το κεφάλι είναι εντελώς ανόητο να συζητάμε πια το θέμα γκέι ή μη γκέι. Οκ, να αποκαλέσεις τον άλλον «αδερφή, λούγκρα, πούστη». Άντε και το κάνεις. Έρχεται ο Γιώργος με την απάντηση του στη μετάδοση της Eurovision – που by the way είναι το πιο inclusive event στην Ευρώπη, σαν ένα μουσικό gay pride – να δείξει ότι πια αυτές οι λέξεις δεν είναι προσβλητικές.

Ότι εν τέλει όταν επιχειρείς να προσβάλλεις τον άλλον, αυτό πάντα θα γυρίζει σε σένα. Ο Γιώργος είναι κι ένας άνθρωπος που έμαθε να το αποδυναμώνει. Πιστεύω ότι μετά την έκταση που πήρε η απάντηση του Καπουτζίδη, θα υπάρξουν πολλά παιδιά που θα γυρίσουν να απαντήσουν με αυτή την ηρεμία σε τέτοιες λέξεις και να τις κάνουν μπούμερανγκ σε αυτόν που τις εκτόξευσε;

Κι εδώ που τα λέμε, αν κάποιος είναι κακιά αδερφή (για να χρησιμοποιήσω κι εγώ αυτή τη μαλακισμένη έκφραση, που γουστάρουν οι «μάγκες»), ποιος είναι από τους δύο; Ο Γιώργος ή αυτός που χωρίς καμία πρόκληση, χωρίς καμία αιτία, χωρίς προσωπική αντιπαράθεση, κρυμμένος πίσω από μια ιντερνετική «κουκούλα» του έγραψε αυτό το πράγμα, υποτίθεται για να του την «χαλάσει»;

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Madonna: Υπερασπίζεται την συλλογή NFT της που την δείχνει γυμνή να γεννάει έντομα – «Είναι ένα μετα-αποκαλυπτικό αριστούργημα»

Machine Gun Kelly: Αφιέρωσε το τραγούδι του στο «αγέννητο παιδί του» – Είναι έγκυος η Megan Fox;

Prepare yourselves: Φουρέιρα και Chanel ετοιμάζουν ντουέτο που θα βάλει φωτιά