Tο Netflix εδώ και καιρό περνάει μια κρίση. Μάλιστα, είναι τόσο μεγάλη που του έχει κοστίσει 200.000 συνδρομητές για τους πρώτους τρεις μήνες του 2022. Από τότε έχει λάβει δραστικά μέτρα. Έχει κόψει τους κωδικούς κι αναμένεται να βάλει διαφημίσεις, αλλά μπορούμε να τα δεχτούμε όλα προκειμένου να δούμε την σειρά που έχουμε «κολλήσει».
Αυτό που μας εκνευρίζει περισσότερο από όλα δεν είναι η αύξηση των τιμών, αλλά το σπάσιμο της κάθε σεζόν σε δύο parts. Δηλαδή και σου ανεβάζει τις τιμές προκειμένου να επιβιώσει – δεκτό είναι μια βιομηχανία- αλλά όχι να σου βγάζουν την πίστη από πάνω. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Stranger Things. Περιμέναμε να βγει περίπου τρία χρόνια και το κόβουν σε δύο μέρη;
Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω που αποσκοπεί αυτή η «ιδέα», εκτός από το σπάσιμο των νεύρων μας. Είναι ένα μοτίβο που έχει υιοθετήσει το Netflix και το εφαρμόζει -μαντέψτε- στις πιο επιτυχημένες του σειρές. Το είδαμε στο «La Casa de Papel», στο «Ozark» και αναμένεται να γίνει και σε άλλες στο μέλλον.
Ακόμα κι ο καταξιωμένος συγγραφέας, Stephen King, ο οποίος δηλώνει φαν του Stranger Things, σπάστηκε από την επιλογή της πλατφόρμας να χωρίσει την τέταρτη σεζόν σε δύο μέρη. Το θεώρησε εντελώς χαζό και με τα δίκια του. Οι Duffer Brothers μέσα από τον λογαριασμό Stranger Writers απάντησαν με ειλικρίνεια, λέγοντας πως τα επεισόδια 8 και 9 δεν ολοκληρώθηκαν ακόμα.
Η δικαιολογία είναι αρκετά πειστική, όμως, αυτή δεν εξηγεί την νέα τακτική του Netflix. Ειδικά σε τόσο μεγάλες επιτυχίες και μετά από μια πανδημία που πήγε «πίσω» την κυκλοφορία της κάθε νέα σεζόν, θα έπρεπε να είναι «απαγορευτικό». Περιμένουμε δύο και τρία χρόνια για να κόψουν την σεζόν πάνω στο αποκορύφωμά της; Δεν νομίζουμε ότι είμαστε οι μόνοι που μας ξενερώνει αυτό.
Οι λόγοι που το Netflix κόβει σε parts τις σεζόν
Γιατί να την κόψουν ενώ έχεις δει μονοκοπανιά τα πρώτα επεισόδια και έχεις μπει για τα καλά μέσα στην πλοκή; Πόσο μάλλον σε σειρές που έβλεπες το 2019 και έχεις ήδη ξεχάσει τι ακριβώς συνέβαινε. Εκεί που ξαναπορώνεσαι, σου παίρνουν την χαρά μέσα από τα χέρια και σε βάζουν να περιμένεις δύο και τρεις μήνες γιατί; Για να δεις δύο επεισόδια; Στο ενδιάμεσο έχουν ξεσπάσει χιλιάδες σχόλια για το τι θα ακολουθήσει, το ποιος θα πεθάνει και κάπως έτσι το «hype» χάνεται.
Προφανώς και όλα σχετίζονται με το εμπορικό κομμάτι, το marketing και τα χρήματα. Πρώτον, οι σεναριογράφοι και οι ηθοποιοί δεν έχουν σταθερό μισθό. Εάν ένα στούντιο κάνει δύο σεζόν με δέκα επεισόδια, η δεύτερη σεζόν θα είναι πιο ακριβή. Αν κάνουν, όμως, μία μόνο σεζόν είκοσι επεισοδίων, κανείς δεν παίρνει αύξηση και το στούντιο εξοικονομεί χρήματα.
Επίσης, με το να παρατείνουν μια σεζόν που έχει ακροαματικότητα διατηρούν το φανατικό κοινό της. Ωστόσο, κάποιος θα πρέπει να τους ενημερώσει εκεί στο Netflix ότι έτσι διώχνουν μελλοντικά συνδρομητές. Δεν κερδίζουν -τουλάχιστον όσον αφορά το ελληνικό κοινό-. Μπορεί να κάτσεις να δεις την αγαπημένη σου σειρά που περιμένεις εδώ και καιρό, όμως, η υπομονή έχει αρχίζει και χτυπάει «κόκκινο».
Μένει μόνο να πετάνε διαφημίσεις κατά την διάρκεια του επεισοδίου. Απορούμε πώς δεν το έχουν εφαρμόσει ακόμα. Συγγνώμη, αλλά αν συμβεί κι αυτό θα βροντοφωνάξουμε ένα ωραιότατο «TYN». Τα μπογαλάκια μας και σε άλλη πλατφόρμα.
Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:
Αρχίζει ο θρήνος: Τέλος τα Φιλαράκια από το ελληνικό Netflix
Disney+: Φτάνει επιτέλους η ώρα που θα κάνει ντεμπούτο στην Ελλάδα – Όσα πρέπει να ξέρεις